Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη θα έχει αύριο Δευτέρα στις 4:00 το απόγευμα στην Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Την συνάντηση έχει ζητήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στο πλαίσιο των θεσμικών επαφών που κάνει μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο, αυτή η πρώτη εθιμοτυπική συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών γίνεται με φόντο την συζήτηση που έχει ξεκινήσει από ορισμένα στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση των δύο κομμάτων ενόψει, μάλιστα, ευρωεκλογών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και ο πρώην υπουργός, Χρήστος Σπίρτζης, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με τους κ.κ. Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, βέβαια να μην προκρίνουν καμία τέτοια συζήτηση.

Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης δεν συμφωνούν με την συζήτηση περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Και αυτό γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης θέλει να εδραιωθεί στο κόµµα του και ο Νίκος Ανδρουλάκης να αρπάξει την ευκαιρία που του ανοίγεται για να κερδίσει τη δεύτερη θέση και να γίνει οιονεί αξιωµατική αντιπολίτευση. Και για να το πάµε ένα βήµα παραπέρα, συνοµιλώντας µε γνώστες του παρασκηνίου, στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν καν δίαυλοι επικοινωνίας µεταξύ Κουµουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη.

Λέγεται, µάλιστα, πως ενδεχοµένως να προέκυπταν, αν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί η Εφη Αχτσιόγλου, µε την οποία θα ήταν πιο εύκολο να υπάρξουν ζυµώσεις επί των προγραµµατικών ζητηµάτων. Αντιθέτως, το θολό πολιτικό προφίλ του κ. Κασσελάκη, σε συνδυασµό µε το κλίµα που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο µπορεί να οδηγήσει ακόµα και σε διάσπαση, καθιστά στην παρούσα φάση αποτρεπτική οποιαδήποτε συζήτηση µεταξύ των δύο κοµµάτων.

Γι’ αυτό και ο κ. Ανδρουλάκης φέρεται να έχει δηλώσει στους στενούς του συνεργάτες πως «όποιος ανοίγει τώρα θέµα συνεργασίας προσφέρει σανίδα σωτηρίας στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη». Αυτό, ωστόσο, που υπάρχει είναι µια προσπάθεια που έχει αρχίσει εδώ και καιρό, προκειµένου να οµαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο κοµµάτων.

Φάνηκε µε τις διεργασίες που έγιναν σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα φανεί περαιτέρω το επόµενο διάστηµα, µε πιθανές κοινές νοµοθετικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα, ένα θέµα που ενώνει τα δύο κόµµατα και ξεπερνά τις αντιθέσεις του παρελθόντος είναι αυτό των τηλεφωνικών υποκλοπών. Πολύ περισσότερο από τη στιγµή που και ο κ. Κασσελάκης δείχνει µια έντονη διάθεση να αναδείξει µια υπόθεση που, εκτός των άλλων, αφορά προσωπικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αρα η αντιµετώπιση ενός ζητήµατος που σχετίζεται µε τη λειτουργία της δηµοκρατίας µπορεί να βοηθήσει ώστε να µπουν τα πρώτα βαγόνια πάνω στις ράγες της (µελλοντικής) συνεννόησης.