Ραγδαίες εξελίξεις έχει προκαλέσει η υπόθεση µε τους ανώνυµους λογαριασµούς του ΣΥΡΙΖΑ στο X (πρώην Twitter), που δηµιουργούν υβριστικά hashtags, παρεµβαίνουν σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήµατα και, το κυριότερο, «δολοφονούν χαρακτήρες». Η εξέλιξη αυτή, πέραν του µείζονος πολιτικού ζητήµατος που προκαλεί, θέτει θέµα ηθικής τάξης και πολιτικού πολιτισµού, αφού στις περισσότερες αναρτήσεις των ανώνυµων τρολ, που, όπως φαίνεται, έχουν ονοµατεπώνυµο, σιγοντάρουν κοινοβουλευτικοί άνδρες και γυναίκες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πίσω από τα ψεύτικα προφίλ βρίσκονται, εκτός από δηµοσιογράφους, δικηγόρους και ηθοποιούς, συνεργάτες βουλευτών.

Η κόντρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Πλέον, η υπόθεση έχει πάρει άλλες διαστάσεις, αφού ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έφερε στο προσκήνιο το θέµα των τρολ του ΣΥΡΙΖΑ, χθες µετέβη στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος προκειµένου να ταυτοποιηθεί η προέλευση των επιθέσεων στο πρόσωπό του από το τρολ Πεν Νταλαούρα.

Παράλληλα, στους κόλπους της «Οµπρέλας» υπάρχει έντονο παρασκήνιο σχετικά µε την απόδοση των ευθυνών για τη δράση των συγκεκριµένων τρολ, την οργάνωση των οποίων αποδίδουν στην πλευρά τόσο του Νίκου Παππά όσο και του Παύλου Πολάκη, επικαλούµενοι µάλιστα τα ενθουσιώδη ριτουίτ του Κρητικού. Ταυτόχρονα, κάνουν λόγο ακόµα και για ανοχή της πάλαι ποτέ ηγετικής οµάδας Τσίπρα, που προκάλεσε σταδιακά τη γιγάντωση του φαινοµένου. Μετά τα περί δίωξης από τον Σκουρλέτη, «ξαναχτύπησε» το τρολ Πεν Νταλαούρα, απαντώντας του εµµέσως. Με ένα tweet στο Χ, υπαινίχθηκε πως πίσω από τον λογαριασµό µπορεί να κρύβονται ένα ή περισσότερα άτοµα, ενώ, δηλώνοντας δηµόσια πως γνωρίζει τις συνέπειες του νόµου, ξεκαθάρισε πως ουδέποτε υπήρξε επαφή µε Τσίπρα ή Πολάκη, όπως και ότι δεν έχει λάβει κάποια αµοιβή από τον ΣΥΡΙΖΑ ή από κάποιον άλλον φορέα ή οργάνωση.

22


Απαντήσεις

Κατόπιν όλων αυτών, η υπόθεση των τρολ έχει µπει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης, µε τη Ν.∆. να ζητά από τον ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις για τα όσα ακούγονται από µέλη του κόµµατος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.∆., Νίκος Ρωµανός, µιλώντας στα «Π» για τα όσα λαµβάνουν χώρα τις τελευταίες ηµέρες, σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Υπό το πρίσµα των νέων αποκαλύψεων που είδαν το φως της δηµοσιότητας, σε συνέχεια των αποκαλύψεων Σκουρλέτη, αλλά και της απόφασης του ίδιου να προσφύγει στη ∆ίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήµατος, η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ καθίσταται ακόµα πιο επιτακτική και η πολυήµερη σιωπή του ακόµα πιο προβληµατική.

«Η ανάγκη να δοθούν απαντήσεις καθίσταται ακόµα πιο επιτακτική», δηλώνει στα «Π» ο Νίκος Ρωµανός

 

Ως πότε θα σιωπά η Κουµουνδούρου για τις αποκαλύψεις των στελεχών του; Ως πότε θα κρύβεται ο επίσηµος ΣΥΡΙΖΑ;». Όπως αποτυπώνεται και στις σχετικές δηµοσιεύσεις που παρουσιάζουν σήµερα τα «Π», ο Παύλος Πολάκης, που τυγχάνει και στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, συµφωνεί πολλές φορές µε το γνωστό τρολ Πεν Νταλαούρα, καθώς επίσης µε τη Marka2 και τη Lina.

Τους συγκεκριµένους λογαριασµούς, όµως, τα γνωστά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, αναπαράγουν όπως φαίνεται και άλλα στελέχη του κόµµατος. ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, Γιώργος Καραµέρος, Κώστας Μπάρκας και Χάρης Μαµουλάκης είναι µερικοί από εκείνους που µπήκαν στον «χορό των τρολ» µε αναπαραγωγές.

Ο συγκεκριµένος µηχανισµός των τρολ, µάλιστα, εµφανίζεται να είναι εκείνος που υπεραµύνθηκε της υποψηφιότητας Κασσελάκη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας πολλές φορές αιχµές κατά της Εφης Αχτσιόγλου και των στελεχών που τη στήριξαν.

Στρατολόγηση

Η οµάδα αυτή, πάντως, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί νεοσύστατη. Η πρώτη συνάντηση των τουιτεράδων που αργότερα εξελίχθηκαν σε τρολ του ΣΥΡΙΖΑ έγινε στην Πλατεία Συντάγµατος, στους «Αγανακτισµένους». Εκεί η Νεολαία του κόµµατος ανέλαβε να «στρατολογήσει» τους χρήστες των λογαριασµών που είχαν απήχηση στο µέσο κοινωνικής δικτύωσης. Μετά το 2012 και όταν είχε αρχίσει να διαφαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να γίνει κυβέρνηση, η δουλειά των τρολ άλλαξε. Από µονάδες έγιναν οργανωµένη οµάδα, στην οποία φέρεται ότι έπαιξαν κεντρικό ρόλο ηγετικά στελέχη της Κουµουνδούρου. Ο συντονιστής τους περιγράφεται ως µέλος του κόµµατος που κάθε πρωί προωθούσε σε όλα τα τρολ τα non papers, ενηµερώνοντάς τα για ποια θέµατα πρέπει να τουιτάρουν και να δηµιουργήσουν τα σχετικά hashtags.

Κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά καταγγέλλεται ότι είχαν άνθρωποι που αργότερα ασχολήθηκαν µε τις τηλεοπτικές άδειες και το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενηµέρωσης.

Τα τρολ θεωρείται ότι εµφανίστηκαν αρχικά κάνοντας πολιτική προπαγάνδα υπέρ του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όταν το κόµµα πλέον δεν µπορούσε να υποστηρίξει την αντιµνηµονιακή του πολιτική, ζητήθηκε από τα τρολ να ξεκινήσουν τις προσωπικές επιθέσεις. Εκεί ήταν που πολλοί λογαριασµοί αποχώρησαν από την οµάδα. Oλα τα παραπάνω στοιχεία τα έχει περιγράψει πριν από µερικά χρόνια, στo insidestory.gr, πρώην τρολ της Κουµουνδούρου, που έφυγε µετά την αλλαγή πλεύσης. Oπως λέει ο ίδιος, ο οποίος τότε επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυµία του, όσοι έφευγαν από την οµάδα δέχονταν επιθέσεις εκ των έσω για την απόφασή τους αυτή. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε το 2018 πως τα τρολ δεν πληρώνονταν, αλλά κάποιοι εξαργύρωσαν την προσφορά στο κόµµα µε µία θέση µετακλητού.

Δημοσιεύτηκε στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ στις 4/11