Στη δημοσιότητα δόθηκε χθες, Δευτέρα 6/11, η δήλωση «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και αφορά στα εισοδήματα που δηλώθηκαν για το έτος 2021.

Μάλιστα, το πολιτικό προσωπικό, όπως φαίνεται στις δηλώσεις «πόθεν έσχες», αρχίζει να αναπτύσσει και μια έντονη επενδυτική δραστηριότητα στο real estate.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δραστηριότητα του «παραδοσιακού» επενδυτή ακινήτων και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, που εμφανίζει στο «πόθεν έσχες» του να αγοράζει μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό (στο όνομα της συζύγου του), συνολικής επιφάνειας 251 τ.μ., έναντι ποσού 400.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπαδημούλης έχει σημαντικές επενδύσεις στις κατοικίες (παλαιότερα είχε αγοράσει διαμερίσματα που νοίκιαζε σε ΜΚΟ), καθώς εμφανίζεται να έχει συμμετοχή σε 34 ακίνητα και καταθέσεις ύψους 700.000 ευρώ, που του επιτρέπουν να κινείται αναλόγως.

Από την πλευρά του, ο Τάσος Χατζηβασιλείου της ΝΔ εμφανίζεται να λαμβάνει δάνειο ύψους 150.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει διαμέρισμα στην πρωτεύουσα, ενώ ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής δανείστηκε 100.000 ευρώ και αγόρασε δύο διαμερίσματα αξίας 205.000 ευρώ.

Ο δε Νίκος Παππάς έλαβε δάνειο 120.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει το 50% ακινήτου στον Βύρωνα, 210 τ.μ.

*Διαβάστε εδώ: Πόθεν έσχες: Οι υπουργοί χωρίς χρέη και εκείνοι που έχουν δάνεια

Την ίδια περίοδο, ο τέως υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, εμφανίζεται να πουλά ακίνητο 60 τ.μ. στην Καβάλα έναντι αντιτίμου 57.000 ευρώ, ενώ το ίδιο έπραξε και η Τασία Χριστοδουλοπούλου με διαμέρισμα 30 τ.μ. έναντι 43.000 ευρώ.

Την ευκαιρία, πάντως, να απαλλαγεί από τα υψηλότατα χρέη που εμφάνιζε στα «πόθεν έσχες» της για χρόνια, με την πώληση ακινήτου, είχε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, που εκποίησε διαμέρισμα 293 τ.μ. στη Βούλα.

Η σύζυγος του Βασίλη Κικίλια, Τζένη Μπαλατσινού, προχώρησε σε πώληση μονοκατοικίας στην Πάτμο έναντι 1.545.000 ευρώ, προκειμένου να αγοράσει άλλη με 500.000 ευρώ.

Πάντως, εντυπωσιακή είναι η περίπτωση του πρώην βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, ο οποίος πούλησε βοσκοτόπι 121,5 στρεμμάτων στην Κρήτη έναντι 2,7 εκατ. ευρώ και ως ιδιοκτήτης του 50% έλαβε το ποσό των 1,35 εκατ. ευρώ.

Σε πώληση καλλιεργειών 8,9 στρεμμάτων στην Αντίπαρο έναντι 915.000 ευρώ από κοινού με τη σύζυγό του προχώρησε και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός, ενώ η Γεωργία Μαρτίνου της ΝΔ -που εμφανίζει σταθερά εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο- δήλωσε εισόδημα 2,341 εκατ. ευρώ από διάθεση περιουσιακών στοιχείων και 433.000 ευρώ από αξιοποίηση ακινήτων. Σε πώληση του μεριδίου του (50%) επί της πατρικής οικείας στη Γλυφάδα προχώρησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντί ποσού 1,5 εκατ. ευρώ.

«Πόθεν έσχες»: Οι «σκαφάτοι» του πολιτικού συστήματος

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και το 2021 πολλά είναι τα πολιτικά πρόσωπα που έδειξαν την αγάπη τους για τα σκάφη.

Συγκεκριμένα, κάτοχοι φουσκωτών και ταχύπλοων σκαφών είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που διαθέτει φουσκωτό 7 μέτρων, ο Χριστόφορος Στεφανάδης, που έχει δύο ταχύπλοα και μία βάρκα 6 μέτρων, ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, που διαθέτει ταχύπλοο 12 μέτρων, ο Στέργιος Πιτσιόρλας με πλωτό σκάφος 17 μέτρων (με έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1900!) αλλά και ο Παύλος Πολάκης, που είναι κάτοχος ταχυπλόου 9 μέτρων. Από την πλευρά του, ο Μάριος Σαλμάς εμφανίζεται να πουλά ταχύπλοο 7 μέτρων, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 -που εμφανίζει ιδιαίτερη αδυναμία στις μηχανές, έχοντας πέντε μαζί με τη σύζυγό του- δήλωσε πως του έκλεψαν βάρκα-σκάφος που διέθετε με μηχανή, γεγονός που δήλωσε και στο Λιμενικό.

Λάτρεις του υγρού στοιχείου δηλώνουν επίσης οι Σοφία Σακοράφα, Παναγής Καπάτος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γιάννης Οικονόμου, Παναγιώτης Πικραμμένος, Λιάνα Κανέλλη και Περικλής Μαντάς, οι οποίοι ωστόσο περιορίζονται σε μικρές βάρκες 4 μέτρων.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η δήλωση του Μάκη Βορίδη, ο οποίος κληρονόμησε ποσό 1,2 εκατ. ευρώ από τον θείο του Ευτύχιο Βορίδη, καθηγητή Καρδιολογίας. Ο δε Λευτέρης Κρέτσος δηλώνει ένα ζηλευτό χαρτοφυλάκιο 1,12 εκατ. ευρώ σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία απέκτησε η σύζυγός του με γονική παροχή. Μάλιστα, διαθέτει μετοχές αξίας 493,7 χιλιάδων ευρώ της Lamda Development, αλλά και 560.500 ευρώ του ΟΠΑΠ.

Τέλος, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής κάνει την είσοδό του στην εταιρεία «Πύλος» με μετοχικό κεφάλαιο 852.224 ευρώ.