Το λάβαρο της καθημερινότητας υψώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθούν οι σχετικές κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα, παρά τον ανασταλτικό παράγοντα της πολεμικής κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της επιμονής των πληθωριστικών τάσεων. «Ολα τα ζητήματα τα οποία θα συζητήσουμε σήμερα (σ.σ.: την περασμένη Τετάρτη) κατατείνουν στον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει εξαρχής: μεταρρυθμίσεις σε όλες τις δραστηριότητες του κράτους που αντανακλούν και σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Πριν από τη συγκεκριμένη αναφορά, αλλά και την αναχώρησή του για την Κίνα, ο πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει μια σειρά μη ανακοινωμένων συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου με κορυφαίους υπουργούς, προκειμένου να «τρέξουν» μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες, που άπτονται είτε της βελτίωσης των δημόσιων υπηρεσιών και της διευκόλυνσης των πολιτών σε ό,τι αφορά την επαφή τους με την κρατική μηχανή είτε της ενίσχυσης των αδυνάτων εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Στην πρώτη γραμμή οικονομία και Υγεία

Στην πρώτη γραμμή βεβαίως βρίσκονται η οικονομία και η Υγεία, με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τις ενέργειες για τη δικαιότερη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τα νέα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και τις προωθούμενες διατάξεις για το νέο πλαίσιο της διαχείρισης χρόνιων νοσημάτων, την αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ και τον προσωπικό γιατρό. Ειδικότερα για το τελευταίο κομμάτι, στην κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κλείνουν τα αυτιά τους στις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου (ακόμα και «γαλάζιας» προέλευσης), με το υπουργείο Υγείας να επεξεργάζεται τα τελικά πλάνα, χωρίς ωστόσο καμία διάθεση υπαναχώρησης από τις κεντρικές παραμέτρους.

Παράλληλα, την επομένη κιόλας της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου γνωστοποιήθηκαν τα πρόστιμα-μαμούθ σε δύο μεγάλες πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία, τα οποία έρχονται να προστεθούν στο κάδρο των αντίστοιχων κυρώσεων που είχαν επιβληθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για υποθέσεις αισχροκέρδειας. Πρόκειται επί της ουσίας για το απτό αποτέλεσμα της εντατικοποίησης των ελέγχων του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο όχι μόνο ενισχύει την έξωθεν καλή μαρτυρία της κυβέρνησης σε ό,τι έχει να κάνει με την ουσία και τους συμβολισμούς της πολυμέτωπης μάχης με την ακρίβεια, αλλά στέλνει και τα ανάλογα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Περίοπτη θέση στην ατζέντα που προβάλλει το Μαξίμου αυτό το διάστημα -συνιστώντας και εκ προοιμίου βασική αναγκαιότητα- καταλαμβάνει η άρτια «οχύρωση» ενάντια στην κλιματική κρίση τόσο ενόψει του χειμώνα που έρχεται όσο και του επερχόμενου καλοκαιριού. Είναι δε ξεκάθαρο ότι η επιτυχία ή η αποτυχία αντιμετώπισης δύσκολων καταστάσεων που θα έρθουν το επόμενο διάστημα θα κρίνουν (δεδομένου ότι πρόκειται για εγχειρήματα που αγγίζουν σχεδόν τα μισά χαρτοφυλάκια) εν πολλοίς και τις πρωθυπουργικές αποφάσεις για τυχόν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στο πεδίο είτε των αρμοδιοτήτων είτε και των προσώπων.

Ιδιαίτερος βάρος σε ασφάλεια και Μεταναστευτικό

Ακόμα δύο τομείς στους οποίους το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποδίδει ιδιαίτερο βάρος, καθώς συνιστούν βασικούς άξονες της υπεροχής της κυβέρνησης έναντι των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα βρίσκονται στον πυρήνα της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και ισορροπίας, είναι η ασφάλεια και το Μεταναστευτικό.

Στην πρώτη περίπτωση, η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διάγει μια μακροχρόνια περίοδο έντονης δοκιμασίας, με τα φαινόμενα βίας να απλώνονται το τελευταίο διάστημα σε ευρύ κοινωνικό πεδίο (από τον αθλητισμό μέχρι τα πανεπιστήμια και από τις παιδικές ηλικίες μέχρι τη δράση συμμοριών εγκληματικού χαρακτήρα ή ομάδων ακραίας ιδεολογικής έκφρασης) και την αντίδραση της ΕΛ.ΑΣ. να αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού για το Μαξίμου και πολιτικών αντιπαραθέσεων. Μάλιστα, μετά και τα γεγονότα της Πλατείας Βικτωρίας, η διαδικασία αξιολόγησης των ανακλαστικών των αστυνομικών δυνάμεων και του συντονισμού της δράσης τους από την ηγεσία εισέρχεται σε μια νέα φάση, που επηρεάζει το σύνολο των εμπλεκομένων.

Τέλος, και παρά τη μείωση που καταγράφεται στις μεταναστευτικές ροές τον τελευταίο μήνα, είναι κοινό μυστικό ότι μετά και το τραγικό συμβάν της Πύλου οι Αρχές και το ίδιο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Δημήτρη Καιρίδη, τελούν υπό καθεστώς μερικής αμηχανίας στο επιχειρησιακό μέτωπο, που οδήγησε στην αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που καταφθάνουν στις δομές της χώρας. Η επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και κατ’ επέκταση οι άμεσες επιστροφές στις χώρες προέλευσης, η οργάνωση της μάχης με τους διακινητές στα επιτυχημένα πρότυπα του παρελθόντος, καθώς και οι κινήσεις στο διπλωματικό γίγνεσθαι υποδεικνύονται και σε αυτή την περίοδο της νέας μεταναστευτικής έξαρσης ως τα κλειδιά για τη διατήρηση του ελέγχου από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4/11