Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στελέχη της "Ομπρέλας" ενδέχεται να αποχωρήσουν από το κόμμα ακόμα και την Παρασκευή, μετά την ηχηρή τους παρέμβασή τους σήμερα με το κείμενο που δημοσίευσαν και ασκούσαν έντονη κριτική στην ηγεσία Στέφανου Κασσελάκη.

Σήμερα το βράδυ, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση ανάμεσα στα στελέχη της που συμμετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, για να αποφασίσουν την στάση τους και αν θα... φτάσουν μέχρι την συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Κείμενο-κόλαφος για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα σήμερα 1.300 μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία στελέχη πρώτης γραμμής από την «Ομπρέλα» υπέγραψαν κείμενο - παρέμβαση στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως το μέλλον τους βρίσκεται στην Αριστερά, αλλά πιθανώς εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και δεν διευκρινίζουν περισσότερα για το «αριστερό μέλλον» τους, αν θα είναι εντός ή εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι θα ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.
Το κείμενο συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, τα εννέα μέλη της «Ομπρέλας» που μετέχουν στην Πολιτική Γραμματεία, πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη απ' όλη τη χώρα, όπως οι Ανδρέας Ξανθός, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Κώστας Αθανασίου, Νίκος Βούτσης, Αννέτα Καββαδία, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Χάρις Ματσούκα, Μαρία Γκατσούκα (ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου).

Στο κείμενο, το οποίο επιγράφεται «Διέξοδος Αριστερά», επισημαίνεται πως «ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», όπως και ότι «ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα ενός πνεύματος ιδιοκτήτη που αποφαίνεται "όποιος διαφωνεί, να φεύγει". Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, καταφυγή των πολλών, των "από κάτω", αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί».

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όπου σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και τις πληροφορίες που υπάρχουν το κλίμα θα είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την έξοδο της εσωκομματικής  αντιπολίτευσης από το κόμμα έχει τη σημασία της.

ΣΥΡΙΖΑ: Στο «επίκεντρο» το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του κόμματος

Όλοι καταλήγουν ότι δεν υπάρχει άλλο πεδίο συνεννόησης, κανείς ωστόσο δεν θέλει να πάρει την ευθύνη να εκδιώξει από τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος εντάσσεται στη διεύρυνση του κόμματος.

Το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων των πλευρών, αφού από τη μία οι στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη θέλουν να τελειώνουν με τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επιτίθενται εναντίον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη τα στελέχη της «Ομπρέλας» θέλουν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η άποψη αυτή δεν βρίσκει, πάντως, σύμφωνους όλους μέσα στην «Ομπρέλα». Προφανώς, η πλειονότητα επιθυμεί να ανοίξει την πόρτα εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστώντας ότι θα δημιουργήσει έναν νέο φορέα με το όνομα Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά (ΑΡΑ), από την άλλη ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που έχουν τη λογική ότι «έξω από το μαντρί δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα».

Διάχυτη ήταν άλλωστε η αγωνία που εξέφρασε στην εκδήλωση της Δευτέρας η Σία Αναγωστοπούλου, η οποία διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να μείνουν μέσα στο κόμμα παλεύοντας για τις απόψεις τους. Ο φόβος όσων εχουν αυτή την άποψη είναι μήπως τελικά και αυτό το νέο εγχείρημα καταλήξει όπως η ΝΑΡ του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Πηγές πάντως αναφέρουν ότι τα στελέχη της «Ομπρέλας» έχουν αποφασίσει να πάνε και να δώσουν τη μάχη τους και με τη λήξη της Κ.Ε. την Κυριακή το μεσημέρι να ανακοινώσουν τη δημιουργία του νέου φορέα. Λένε μάλιστα ότι έχει βρεθεί μέχρι και ο χώρος όπου θα πραγματοποιηθεί το «διάγγελμα» της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα. Ωστόσο, σήμερα, ενδέχεται αυτός ο σχεδιασμός να αλλάξει, με τα στελέχη της "Ομπρέλας" να αποχωρούν μαζικά ακόμα και αύριο.