Την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ την οποία έχει μετονομάσει σε πολιτικό κέντρο, καθώς σε αυτή συμμετέχουν στελέχη απ’ όλες τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις που θα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και τις αποχωρήσεις στελεχών.


Ο ρόλος του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ

Τα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας και της Εφης Αχτσιόγλου θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, καθώς και η προετοιμασία της ΚΕ που θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου και η οποία θα έχει ως μοναδικό θέμα την οργάνωση του συνεδρίου.

Η κίνηση αυτή γίνεται λίγες μόνο ώρες μετά την συνάντηση των «11» όπου αποφάσισαν τους ρόλους που θα έχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και το πολιτικό αφήγημα επάνω στο οποίο θα κινηθούν. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να θέλει να αξιοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο τα όργανα του κόμματος θέλοντας προφανώς με αυτό το τρόπο να στείλει μήνυμα σε όσους αποχώρησαν ότι βιάστηκαν να αποφασίσουν.

Η δε μετατροπή της Πολιτικής Γραμματείας σε Πολιτικό Κέντρο είναι μία ακόμη απάντηση του Στέφανου Κασσελάκη προς τους διαφωνούντες ότι έχει πει το κάνει βάζοντας ακόμα και τα στελέχη που του ασκούν κριτική ( Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος) μέσα στα κεντρικά όργανα αναγνωρίζοντας έτσι την αξία τους και την ιστορία τους στο κόμμα.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης ετοιμάζεται για συνέδριο τον Φεβρουάριο - Αποφασίστηκε να μην απαντούν στις επιθέσεις της ομάδας Αχτσιόγλου - Τσακαλώτου

Η στροφή στην οικονομία από τον Στέφανο Κασσελάκη

Ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να θέλει να αφήσει πίσω του το κλίμα της εσωστρέφειας που κυριαρχούσε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό στην ομιλία στο Επιχειρηματικό Συνέδριο, που διοργάνωσε η Ναυτεμπορική, δεν αναφέρθηκε καθόλου στα εσωκομματικά στελέχη που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε άφησε καμία αιχμή εναντίον τους.

Αντίθετα επικεντρώθηκε στον προϋπολογισμό και μίλησε περισσότερο για την οικονομία και τις αλλαγές που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μία μεγάλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορέσει να πατάξει την τεράστια διαπλοκή και τη σπατάλη. Η χώρα χρειάζεται κοινωνικό κράτος και πλήρως αποδοτικό κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακόμα αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο και στους ελεύθερους επαγγελματίες χαρακτηρίζοντας «ανήκουστο οριζόντιο μέτρο, χωρίς κριτήρια και άδικο».

ΣΥΡΙΖΑ εναντίον των «11» στη Βουλή

Πάντως, τα στελέχη της Κουμουνδούρου γνωρίζουν πολύ καλά ότι όσο και να επιδιώκουν την δημιουργία ενός καλού κλίματος, αυτό μοιραία θα τιναχτεί στον αέρα όταν θα ξεκινήσουν οι αντιπαραθέσεις στην Βουλή με την ομάδα των «11», που αποχώρησαν και δημιούργησαν ήδη δική τους ΚΟ. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η συζήτηση για τον προϋπολογισμό θα δείξει τις προθέσεις και των δύο πλευρών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία ως αξιωματική αντιπολίτευση και ο νέος φορέας θα θέλει να επιβληθεί.

Ο αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης αναφερόμενος στις εξελίξεις και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές τόνισε ότι «περιμένουμε να δούμε τις ευρωεκλογές και από κει και μετά θα κριθούν όλοι και θα πάρουμε και εμείς τις πολιτικές μας αποφάσεις, αλλά νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό αυτό που έθεσε ο πρόεδρος ότι βασικός στόχος είναι προφανώς το ποσοστό των εθνικών εκλογών».

Xθες, πάντως, μετά από συνεδρίαση των 11 βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν αποφασίστηκε η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας στην οποία μετέχουν οι: Αναγνωστόπουλου Σία, Αχτσιόγλου Έφη, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Ηλιόπουλος Νάσος, Πέρκα Πέτη, Τζανακόπουλος Δημήτρης, Τζούφη Μερόπη, Τσακαλώτος Ευκλείδης, Φερχάτ Οζγκιουρ, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης.

Ακόμα ανακοινώθηκε ότι το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας θα συναποτελούν οι: πρόεδρος της ΚΟ ο Αλέξης Χαρίτσης, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος και Γραμματέας ΚΟ Πέτη Πέρκα. Το όνομα του νέου κόμματος αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα.


Το συνεκτικό σχέδιο των «11» για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες τα στελέχη αυτά αποφασίστηκε μια σειρά δημοσίων εκδηλώσεων που στο πλαίσιο και της συζήτησης του προϋπολογισμού θα παρουσιαστεί ένα συνεκτικό σχέδιο για μια προοδευτική, οικολογική, αριστερή εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη του ανέφερε χθες ότι «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα κερδίσει ποτέ τον Μητσοτάκη, επειδή έχουν ίδια πολιτική». Ο ίδιος χαρακτήρισε «δύσκολη, αλλά αναγκαία απόφαση» την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλων δέκα βουλευτών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το κόμμα Κασσελάκη δεν χωράει σε καμία πτυχή της Αριστεράς». Ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά στελέχη στο κόμμα και φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά «τον ρυθμό και τον τόνο τον δίνει ο κ. Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα που έχει διαμορφωθεί».

Ο Αλέξης Χαρίτσης από την πλευρά του τόνισε ότι η νέα Κ.Ο. θα έχει προγραμματικό ρόλο, αριστερό, σύγχρονο και τεκμηριωμένο. «Αποχωρήσαμε καθώς δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι βλέποντας τον χώρο να εκφυλίζεται». Δεν παρέλειψε να κάνει λόγο μάλιστα για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.