Μετά από δύο διασπάσεις, θα περίμενε κάποιος ότι τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαν ομαλοποιηθεί και το κόμμα θα είχε την εικόνα ενός ενιαίου φορέα, ο οποίος επιχειρεί να ανασυγκροτηθεί για να απευθυνθεί στην κοινωνία. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, με την υπερδραστηριότητά του επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια που υπήρχε στο κόμμα του όλο το προηγούμενο διάστημα, βάζοντας μάλιστα ως στόχο τις ευρωεκλογές. Τα πράγματα, ωστόσο, είναι λίγο διαφορετικά.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρεις νέες κομματικές φυλές στελεχών

Παρά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» και των στελεχών που στηρίζουν την Εφη Αχτσιόγλου, μέσα στην Κουμουνδούρου υπάρχουν στην πραγματικότητα τρεις νέες κομματικές φυλές στελεχών: οι νεοπροεδρικοί, οι προεδρικοίκομματικοί και αυτοί που θέλουν να αποτελέσουν τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση. Στην πρώτη ομάδα ανήκουν όσοι στήριξαν από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητα Κασσελάκη χωρίς δεύτερες σκέψεις ή αστερίσκους. Ο Παύλος Πολάκης, η Θεοδώρα Τζάκρη, η Δώρα Αυγέρη και ο Γιώργος Τσίπρας ανήκουν στην ομάδα του νέου προέδρου και έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της προσαρμογής του στην ελληνική πραγματικότητα. Είναι αυτοί που καθημερινά συνεδριάζουν προκειμένου να καθορίσουν την πολιτική ατζέντα και έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό την ανασυγκρότηση του κόμματος. Τα στελέχη αυτά έχουν τις επαφές με τις «ορφανές» οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ -όσες δηλαδή έμειναν χωρίς βουλευτή-, ενώ δημοσίως κρατούν την πιο σκληρή γραμμή απέναντι στους 11 βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προεδρικοί-κομματικοί είναι οι θεματοφύλακες της οντότητας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έτσι όπως το έφτιαξε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς επέλεξαν να στηρίξουν τον νέο πρόεδρο, σεβόμενοι το αποτέλεσμα της εσωκομματικής διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να δώσουν λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελάκη. Τα στελέχη αυτά βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο, κρατώντας ωστόσο μια διακριτή στάση, η οποία έχει να κάνει με τη σωστή λειτουργία του καταστατικού του κόμματος και τη φυσιογνωμία του. Οταν χρειαστεί, του ασκούν κριτική, ενώ πολλές φορές του επισημαίνουν τα λάθη και τις παραλείψεις του. Αλλωστε, στην προηγούμενη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη αυτά πρωτοστάτησαν στο να πάρει πίσω ο Στέφανος Κασσελάκης την ιδέα του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για όσους ήταν υπό διαγραφή. Η ομάδα αυτή είχε διαμηνύσει αρμοδίως στον νέο πρόεδρο ότι η ιδέα της διαγραφής για κομματικά παραπτώματα θα έπρεπε να βγει μια και καλή από το τραπέζι, όπως και τελικά έγινε. Στόχος αυτών των στελεχών είναι, ό,τι και να συμβεί στο μέλλον, ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει όρθιος ως κόμμα το οποίο ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επόμενος εναλλακτικός πόλος 

Η τρίτη ομάδα στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, κάποιοι ωστόσο επιθυμούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο. Στην ομάδα αυτή βρίσκονται ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Γιάννης Ραγκούσης και σε έναν βαθμό ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο Δ. Τεμπονέρας επιθυμεί να αναδειχθεί ως ο επόμενος εναλλακτικός πόλος, αν στις ευρωεκλογές ο Στ. Κασσελάκης δεν καταφέρει να ανεβάσει τα ποσοστά του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, όλο το τελευταίο διάστημα στις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας ο Δ. Τεμπονέρας εμφανίζεται να ασκεί κριτική σε όσα λέει και κάνει ο νέος πρόεδρος. Δίπλα του τις περισσότερες φορές βρίσκεται ο Γιάννης Ραγκούσης, που και αυτός επιχειρεί να καταγραφεί ως πρόσωπο που διαφωνεί με τον νέο πρόεδρο. Σε αυτή την ομάδα, με πιο χαμηλούς τόνους κινείται και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος ωστόσο δεν θέλει να σπάσει τους δεσμούς του και με την προεδρική-κομματική ομάδα. Το θέμα είναι ότι η ομάδα αυτή δεν έχει υποστηριχτές. Οι δυνάμεις που καταγράφει αυτή τη στιγμή στην Πολιτική Γραμματεία είναι ανύπαρκτες, ενώ και στο κόμμα τα πράγματα είναι παρόμοια. Δεδομένου μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέστη δύο διασπάσεις τον προηγούμενο μήνα, η στάση αυτών των στελεχών μάλλον ενοχλεί τη βάση του κόμματος παρά τους καθιστά παράγοντες στο εσωκομματικό πεδίο.

Βασικός στόχος οι ευρωεκλογές

Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των 11 βουλευτών που αποχώρησαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπάρχει έντονη δραστηριότητα, η οποία σχετίζεται με τα επόμενα βήματα που θα κάνει η κίνηση αυτή σχετικά με την οργανωτική δομή του νέου φορέα. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Πάνος Σκουρλέτης αναμένεται να αναλάβουν αυτό το κομμάτι, καθώς και οι δύο ήταν πρώην γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και γνωρίζουν πολύ καλά την ανθρωπογεωγραφία μέσα στο κόμμα. Μετά τη νέα χρονιά θα αρχίσουν οι διεργασίες για τη μετεξέλιξη της κίνησης σε κόμμα, με βασικό στόχο την εκπροσώπησή τους στις ευρωεκλογές. Στο ψηφοδέλτιό τους θα βρίσκονται σίγουρα ο Πέτρος Κόκκαλης -ο οποίος αναμένεται να συνεργαστεί μαζί τους-, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι 11 βουλευτές θα δώσουν το πρώτο τους κοινοβουλευτικό «παρών» ως ομάδα στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, όπου θα αναδείξουν το πολιτικό και ιδεολογικό τους αφήγημα. Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη αυτά έχουν αποφασίσει να αναφέρονται στον νέο πρόεδρο επικρίνοντάς τον για την πολιτική που ακολουθεί, όχι όμως στο σύνολο των στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»