Στο τρίγωνο Παρίσι - Βερολίνο - Λονδίνο θα κινηθεί µέσα σε διάστηµα 20 ηµερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε µια περίοδο κρίσιµη για την Ευρώπη από πολλές απόψεις: Το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πόλεµος στην Ουκρανία, ο Προϋπολογισµός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (πολυετές δηµοσιονοµικό πλαίσιο), όλα αυτά είναι ζητήµατα που απασχολούν έντονα τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και φυσικά την Αθήνα.


Η επίσκεψη Μητσοτάκη στη Γερμανία

Ο πρωθυπουργός θα συζητήσει τα θέµατα αυτά µε τον Ολαφ Σολτς, στη συνάντηση που θα έχουν αυτή την Τρίτη στο Βερολίνο, ενώ την ίδια ηµέρα θα µιλήσει στο ετήσιο οικονοµικό φόρουµ που διοργανώνει η εφηµερίδα «Süddeutsche Zeitung», αµέσως µετά τον υπουργό Οικονοµικών Κρίστιαν Λίντνερ, για να σηµατοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα, µετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας, και να καλέσει και τις γερµανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα µας.

Στο ίδιο µοτίβο, δηλαδή στον δρόµο της υγιούς ανάπτυξης στον οποίο βαδίζει η Ελλάδα, θα κινηθεί ο πρωθυπουργός και την παραµονή της συνάντησής του µε τον καγκελάριο της Γερµανίας. Τη ∆ευτέρα θα παρακαθίσει σε δείπνο µε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα µιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει το Ιδρυµα «Κόνραντ Αντενάουερ» στη γερµανική πρωτεύουσα µε τίτλο «Ελλάδα και Ευρώπη - Ενα νέο κεφάλαιο», παίρνοντας µέρος σε συζήτηση µε τον Φρίντριχ Μερτς, πρόεδρο του κόµµατος των Χριστιανοδηµοκρατών (CDU). «Ενώ στη δηµοσιονοµική κρίση ήταν το προβληµατικό παιδί της Ευρώπης, η Ελλάδα έχει πλέον εξελιχθεί σε σταθερό πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το Ιδρυµα. «Παρά την πανδηµία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση, η χώρα έχει πλέον ρυθµούς οικονοµικής ανάπτυξης πάνω από τον µέσο όρο της Ε.Ε.», προσθέτει η ανακοίνωση.


Τι θα πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Όλαφ Σολτς

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει µεταξύ άλλων στον κ. Σολτς και το ζήτηµα της ενεργειακής αυτονοµίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπενθυµίζοντας την πρόταση που έχει καταθέσει για τη διασύνδεση ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου µέσω της Ελλάδας. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο χρειάζεται και τη στήριξη αλλά και τη χρηµατοδότηση της Ε.Ε., µε τη γερµανική καγκελαρία να παίζει κοµβικό ρόλο. «Το να ενισχύσουµε τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας µεταξύ Βορρά και Νότου είναι ίσως ένας από τους πιο σηµαντικούς παράγοντες στην ενεργειακή ασφάλεια και στην ενεργειακή µετάβαση στην Ευρώπη», είναι η ελληνική θέση. Στο τραπέζι της συζήτησης θα υπάρχει βέβαια και η στήριξη που πρέπει να συνεχίσει να παρέχει η Ε.Ε. στην Ουκρανία, η ανάγκη υποστήριξης των ∆υτικών Βαλκανίων στην ενταξιακή τους πορεία, το νέο Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και ο πόλεµος µεταξύ Ισραήλ και «Χαµάς».

Η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα τονιστεί από τον πρωθυπουργό, όπως έκανε την περασµένη Πέµπτη στο Παρίσι, στη συνάντηση που είχε µε τον Εµανουέλ Μακρόν. Με τον πρόεδρο της Γαλλίας συζήτησαν και την πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόµου διά θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήµατος.

Η Ελλάδα -όπως και η Κύπρος άλλωστε- είναι πρόθυµη να συµµετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία αυτή, ζητά ωστόσο εγγυήσεις ασφαλείας για τα πλοία που θα προσεγγίσουν τη Γάζα µεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια και ενδεχοµένως περιθάλποντας τραυµατίες.


Και στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Θα έχει συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ


Στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις 27 και 28 Νοεµβρίου µε αφορµή το «Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Greek Investment Conference» -για την προβολή και την προσδοκώµενη αναβάθµιση του Χρηµατιστηρίου Αθηνών-, συνοµιλώντας µε διαχειριστές κεφαλαίων και εκπροσώπους µεγάλων επενδυτικών εταιρειών.

Πέραν του οικονοµικού σκέλους της επίσκεψης, σχεδιάζεται και η πρώτη του συνάντηση µε τον Ρίσι Σούνακ, έναν χρόνο µετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο Ηνωµένο Βασίλειο. Το πρόγραµµα του κ. Μητσοτάκη είναι ακόµη υπό διαµόρφωση, αλλά ενδέχεται να περιλαµβάνει και συνάντηση µε τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρµερ, που αποτελεί και το φαβορί για να κερδίσει τις επόµενες εκλογές, καθώς το κόµµα του προηγείται των Συντηρητικών σε όλες τις δηµοσκοπήσεις µε τουλάχιστον 15 µονάδες διαφορά.


Συνεργασία με Κύπρο

Τον περασµένο Μάρτιο, κατά την πρώτη επίσηµη επίσκεψη του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα µε την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, ανακοινώθηκε η θεσµοθέτηση Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου µε κοινές υπουργικές συσκέψεις, µια πρωτοβουλία που «όφειλε να έχει υλοποιηθεί εδώ και χρόνια», όπως τόνισαν οι δύο πλευρές.

Η πρώτη συνεδρίαση έγινε την, Παρασκευή, στην Αθήνα, µε τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι «συντονίζουµε τον βηµατισµό µας µε την Κύπρο και ενισχύουµε τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνων ασφάλειας στην ταραγµένη Ανατολική Μεσόγειο». Ως στόχο έθεσε «να αναχαιτιστούν οι µεθοδεύσεις που ανατρέπουν τις αποφάσεις του Συµβουλίου Ασφαλείας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό», ενώ επεσήµανε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων µε την Τουρκία, πάντα µε βάση το ∆ιεθνές ∆ίκαιο.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα θέµατα της ενέργειας, χαρακτηρίζοντας «εµβληµατικό έργο» τον EuroAsia Interconnector, και ανέφερε ότι αποδίδει µεγάλη σηµασία στην πρωτοβουλία ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, υπογραµµίζοντας ότι το έργο αυτό έχει «βαθιά γεωπολιτικό αποτύπωµα».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά