Στην Έφη Αχτσιόγλου στρέφονται πλέον τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς από τις αποφάσεις που θα λάβει η ομάδα των «6+6» θα εξαρτηθεί το εύρος του ρήγματος στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απήχηση του νέου εγχειρήματος που θα δημιουργηθεί στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.

Η πλευρά της Ομπρέλας, όπως ήταν αναμενόμενο, αποχώρησε επισήμως από τον ΣΥΡΙΖΑ και περιμένει τις κινήσεις της πρώην υπουργού Εργασίας, προκειμένου να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων που είναι απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα είναι οι δυο πρώτοι βουλευτές που θα ανεξαρτητοποιηθούν εντός της εβδομάδας. Αντιστοίχως από τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποχώρησαν τα 45 υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Μαζί του έφυγαν στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Ανδρέας Ξανθός, ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, η Αννέτα Καββαδία, ο Πάνος Λάμπρου, η Έφη Καλαμαρά, η Κατερίνα Κνήτου, η Τασία Χριστοδουλοπούλου κ.α.

Η πρώτη φάση των κινήσεων της ομάδας Αχτσιόγλου

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Κυριακής συνεδρίασε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου και αποφάσισε σε πρώτη φάση να μην δώσουν το παρών στην Κεντρική Επιτροπή. Τις προσεχείς ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, με το κλίμα αυτή την ώρα να είναι κλίμα αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι καταστάσεις είναι οριακές, καθώς στο πλευρό της πρώην υπουργού Εργασίας είναι άλλοι έξι βουλευτές. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο Αλέξης Χαρίτσης, η Θεανώ Φωτίου, η Μερόπη Τζούφη και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Συνολικά, λοιπόν, οι βουλευτές που είτε έφυγαν είτε είναι με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ είναι σήμερα εννιά, που σημαίνει πως απαιτείται άλλος/η  ένας/μια βουλευτής για να συγκροτηθεί κοινοβουλευτική ομάδα.

Οι προσεχείς ημέρες θα είναι πολεμικές, καθώς ήδη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες, κάτι που δεν πρόκειται να συμβεί. Αντιθέτως, λένε, εξελέγησαν με ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο δεν υπηρετεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του κ. Κασσελάκη.

Γιατί συζητείται το όνομα του Αλέξη Χαρίτση

Παραλλήλως, θα περιμένουν τις αποφάσεις των «6+6», με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ήδη υπάρχουν οι πρώτες κινήσεις συντονισμού, πέραν των όσων είδαμε το Σαββατοκύριακο στην Κεντρική Επιτροπή. Το όνομα του κ. Χαρίτση συζητείται ολοένα και περισσότερο, ιδίως από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Έφη Αχτσιόγλου δεν δείχνει διάθεση να ηγηθεί του νέου εγχειρήματος. Αυτά, βεβαίως, είναι ζητήματα της μεθεπόμενης μέρας, καθώς προέχουν οι τελικές αποφάσεις των 7 βουλευτών της ομάδας της κυρίας Αχτσιόγλου,  Ωστόσο στους κόλπους τόσο της «Ομπρέλας» όσο και των «6+6» έχει ανοίξει η συζήτηση για το πρόσωπο που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής.