Σαφέστατο μήνυμα προς όλους αυτούς που επιθυμούν να φύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με τον Στέφανο Κασσελάκη, έστειλαν χθες τα στελέχη της Κουμουνδούρου που βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο, λέγοντας ότι η εντολή που έδωσε ο ελληνικός λαός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με αυτή την αναφορά τους τα στελέχη που βρίσκονται δίπλα στον νέο πρόεδρο στέλνουν μήνυμα ότι όσοι επιλέξουν τον δρόμο αυτόν θα είναι υπόλογοι απέναντι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ψήφισαν το κόμμα της Κουμουνδούρου και το ανέδειξαν δεύτερο, δηλαδή στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ερωτήματα.


Ανησυχία για το πόσοι θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά αυτό δείχνει ότι στο προεδρικό επιτελείο υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για τον αριθμό των στελεχών που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη Βουλή και τα οποία ενδέχεται να αποδυναμώσουν το κόμμα και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στέλνοντάς το στην τρίτη θέση. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι δύο γραμματείς του κόμματος, η Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής γραμματέας Γιώργος Βασιλειάδης, κάνουν κύκλο επαφών με όλα τα στελέχη τα οποία είναι έτοιμα να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την προσδοκία ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο αυτό συνομίλησαν πίνοντας καφέ με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και με τη Θεανώ Φωτίου και τη Σία Αναγνωστοπούλου. Αδύνατη θεωρείται η επαφή με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, καθώς ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι από αυτούς που επιμένουν ότι η Εφη Αχτσιόγλου και οι «6+6» θα πρέπει να φύγουν άμεσα από το κόμμα. Οι ίδιες πηγές λένε, ωστόσο, ότι και πριν από την αποχώρηση της «Ομπρέλας» είχαν γίνει επαφές από τους γραμματείς με τα στελέχη αυτά, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία επιτυχία στην κατάληξη των συζητήσεων.

Το παρασκήνιο από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου ο Στέφανος Κασσελάκης επέμεινε στην ανάγκη για ενότητα και συσπείρωση, σε αυτή τη δύσκολη για το κόμμα συγκυρία, επαναλαμβάνοντας ότι «σταθερά τείνει χείρα φιλίας». Τόνισε δε την ανάγκη ενός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ως ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση, που θα συνεχίσει να εκφράζει τη λαϊκή βούληση και εντολή. Επίσης, έγινε εκτενής συζήτηση για τον σχεδιασμό του κόμματος για τα αναπτυξιακά-θεματικά συνέδρια, στο πλαίσιο της απόφασης της Κ.Ε.

Σε ό,τι αφορά τον πρωινό καφέ, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ακόμα δεν έχει αποφασιστεί πόσα άτομα και ποια θα συμμετέχουν σε αυτόν. Εν τω μεταξύ, η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη έφερε πολλές συζητήσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από το ότι προτίμησαν να φάνε… προβατίνα. Πολλοί θεώρησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στον Στέφανο Κασσελάκη για τα όσα είπε για τα 37 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα ταμεία του κράτους το 2019, ο οποίος το έκανε γιατί ενοχήληθηκε από τη στάση που κράτησαν οι προεδρικοί στο θέμα του δημοψηφίσματος μέσα στην Κ.Ε.


Το δείπνο Τσίπρα - Σακελλαρίδη

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να ενημερωθεί για τις προθέσεις της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς στην εσωκομματική αναμέτρηση ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης είχε βρεθεί δίπλα στη βουλευτή της Δυτικής Αττικής. Οι γνώστες υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι τίποτε απ' όλα αυτά δεν ισχύει απόλυτα. Όπως λένε, φυσικά ο Αλέξη Τσίπρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδη μίλησαν για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στο τραπέζι έπεσε και το θέμα του Ινστιτούτου που ετοιμάζει ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους. Με δεδομένο ότι ο Γαβριήλ Σακελαρίδης ήταν υπεύθυνος στο Eteron -παρόμοιο ίδρυμα με αυτό που θέλει να φτιάξει ο Αλέξης Τσίπρας- πολλοί εικάζουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε σε αυτό το θέμα.