Στο παραπέντε και ενώ η τάση της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6+6» ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στην εσωκομματική διαδικασία, στέλνοντας μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι το ζητούμενο είναι την επόμενη μέρα να υπάρχει ένα ισχυρό και ενωμένο κόμμα.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ χθες βρέθηκε με τον Νάσο Ηλιόπουλο και τον Διονύση Τεμπονέρα προκειμένου να συζητήσει τις προθέσεις αυτών των στελεχών σε σχέση με τις εξελίξεις στο κόμμα.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στις συζητήσεις που είχε με τα στελέχη αυτά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές προκειμένου να εκτονωθεί το κλίμα μέσα από πρωτοβουλίες. Δηλαδή ο Στέφανος Κασελάκης να κάνει κάτι πιο συγκεκριμένο όταν λέει ότι τείνει χείρα φιλίας με αυτά τα στελέχη και όσοι ανήκουν στην τάση της Έφης Αχτσιόγλου και οι «6 +6» να ανταποκριθούν στο κάλεσμα.


Στέφανος Κασσελάκης: Πήγε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος και ζήτησε το ραντεβού με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Τετάρτης. Εκεί οι δύο άνδρες συζήτησαν για όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ μετά και την αποχώρηση της «Ομπρέλας».

*Διαβάστε εδώ: Στέφανος Κασσελάκης στον ΑΝΤ1: "Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα γίνουν αποστάτες στελέχη μας 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο"

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα, με τον νυν αρχηγό και τον προκάτοχό του να εξετάζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και τρόπους να μη βαθύνει κι άλλο η κρίση.

Από τις διαρροές που υπήρξαν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μετ’ επιτάσεως στο τραπέζι το θέμα της ενότητας, ενώ μπήκε το θέμα της αμφισβήτησης του μαξιλαριού των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα κρατικά ταμεία.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη δημόσια αμφισβήτηση του επιτεύγματος αυτού, το οποίο στη συνέχεια βοήθησε τη χώρα να βγει από τα μνημόνια.

Ακόμα οι ίδιες πηγές λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αντιλαμβάνεται ως φυσικό επακόλουθο την αποχώρηση της «Ομπρέλας» από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν υπήρχε κανένα σημείο επαφής με τον νέο πρόεδρο, δεν επιθυμεί ωστόσο το ίδιο να συμβεί και με την Έφη Αχτσιόγλου και τους «6+6».

Κι αυτό γιατί πέρα από το ότι θεωρεί ότι η ομάδα των σαραντάρηδων είναι η δική του ομάδα, την οποία ανέδειξε αυτός πολιτικά, θεωρεί ότι η περαιτέρω «αιμορραγία» του κόμματος σε στελεχιακό δυναμικό και σε επίπεδο μελών μπορεί να επιφέρει ένα μοιραίο χτύπημα για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό. Άλλωστε δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται ότι η αποχώρηση μιας μεγάλης ομάδας βουλευτών από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να θυμίσουμε, πάντως, ότι η πρώτη παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού έγινε με έμμεσο τρόπο στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα του δημοψηφίσματος, αναγκάζοντας τον νέο πρόεδρο να υποχωρήσει, ενώ στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκε και με τον παλιό του συνεργάτη Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Η συνάντηση αυτή έγινε, μάλιστα, δημοσίως, πυροδοτώντας τα σενάρια γύρω από τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο παλιός του συνεργάτης.

Παράλληλα υπήρξαν και οι συναντήσεις και οι επαφές των γραμματέων της ΚΕ με τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλου, τη Θεανώ Φωτίου και τη Σία Αναγνωστοπούλου προκειμένου να βρεθεί μια λύση πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κυριακής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γραμματείς ζήτησαν από τα στελέχη να παραμείνουν στο κόμμα και να μην αποχωρήσουν, παίρνοντας ωστόσο πίσω το σκληρό κείμενο κριτικής, όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δανείζεται επιχειρήματα από τη φαρέτρα της ακροδεξιάς (alt right). Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στελέχη από την πλευρά των «6+6» θεωρούν ότι βιάστηκαν με το κείμενο που κατέθεσαν και το οποίο κατα κοινή ομολογία ήταν ιδιαίτερα σκληρό.