Η νέα δηµοσκόπηση της GPO για τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» κατέγραψε τις αντιδράσεις της κοινής γνώµης για τα βασικά ζητήµατα της επικαιρότητας, που σχετίζονται µε την ακρίβεια και τις κυβερνητικές προσπάθειες να την περιορίσει, όπως και για τις ραγδαίες εξελίξεις στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που προκαλούν ανακατατάξεις και στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων των υπουργών της νέας κυβέρνησης αποτυπώνεται ο δείκτης δηµοφιλίας τους, ενώ επιχειρήθηκε και µια σύντοµη διερεύνηση της συλλογικής µνήµης της ελληνικής κοινής γνώµης για τον αντίκτυπο της επετείου του Πολυτεχνείου, που φέτος συµπληρώνει 50 χρόνια.

Ακρίβεια: Τι πιστεύουν οι πολίτες για τα μέτρα της κυβέρνησης

Το 58,8% του συνόλου πιστεύει ότι τα έως τώρα µέτρα της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση της ακρίβειας κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, έναντι 38,6% που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή. Την ίδια στιγµή, το 80,4% των συµπολιτών µας δηλώνει ότι έχει περιορίσει τις αγορές βασικών αγαθών το τελευταίο διάστηµα, ενώ περίπου τρεις στους δέκα (31,5%) πιστεύουν ότι τα πρόστιµα που επιβλήθηκαν στις µεγάλες πολυεθνικές µπορεί να είναι αποτελεσµατικά για τον περιορισµό της αισχροκέρδειας, έναντι 67,4% που θεωρεί ότι ούτε αυτό το µέτρο µπορεί να έχει άµεσο αντίκτυπο.

Η ακρίβεια εξελίσσεται στο µεγαλύτερο οικονοµικό και πολιτικό πρόβληµα για την κυβέρνηση και επί της ουσίας αποτελεί τον µοναδικό της αντίπαλο στη δεδοµένη χρονική συγκυρία. Στο εσωκοµµατικό µέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και σε καθηµερινή βάση, µε αποτέλεσµα η συνολική αντίληψη της κοινής γνώµης να είναι ακόµη ρευστή και υπό διαµόρφωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Το 68,8% να θεωρεί ότι οι αποχωρήσεις συντείνουν στο διαµορφωµένο κλίµα διάλυσης

Προς το παρόν, το 27,8% του συνόλου εκλαµβάνει ως θετική εξέλιξη για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης τις µαζικές αποχωρήσεις στελεχών, αφού το 23,3% θεωρεί ότι αυτές σηµατοδοτούν την ανανέωση του κόµµατος. Η πλειονότητα, ωστόσο, αντιλαµβάνεται ως αρνητικά σε ποσοστό 63,7% όλα όσα συµβαίνουν το τελευταίο διάστηµα, µε το 68,8% να θεωρεί ότι οι αποχωρήσεις συντείνουν στο διαµορφωµένο κλίµα διάλυσης και αποψίλωσης που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τρεις στους τέσσερις πολίτες (74,7%) πιστεύουν ότι οι συγκεκριµένες αποχωρήσεις αποδυναµώνουν την εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγµή που το 22,3% του συνόλου θεωρεί την εκλογή του κ. Κασσελάκη ένα θετικό γεγονός για την πορεία του κόµµατος, έναντι 71,2% που διαβλέπει σε αυτή µια αρνητική εξέλιξη.

Σε αυτή την ενότητα των ερωτήσεων, ωστόσο, µεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όµως στην παρούσα φάση αποτελούν ένα µεταβαλλόµενο µέγεθος και για τον λόγο αυτόν οι τοποθετήσεις τους αναλύονται σε δύο ξεχωριστές υποοµάδες, οι οποίες έχουν βέβαια και αλληλοεπικαλύψεις: Η πρώτη οµάδα είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων εθνικών εκλογών και η δεύτερη όσοι σήµερα δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στην επόµενη εκλογική αναµέτρηση. Οι διαφοροποιήσεις µεταξύ των δύο εξεταζόµενων υποοµάδων είναι εµφανείς και επί της ουσίας αναδεικνύουν το ρήγµα που έχει διαµορφωθεί αυτή τη στιγµή, ενώ ταυτόχρονα ερµηνεύουν και τη δηµοσκοπική υποχώρηση του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριµένα, οι ψηφοφόροι του Ιουνίου θεωρούν θετική εξέλιξη τις αποχωρήσεις στελεχών σε ποσοστό 40,5%, ενώ στη δεξαµενή όσων συνεχίζουν να δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό βρίσκεται στο 59%. Το 69,4% όσων παραµένουν στο κόµµα βλέπει σε αυτές τις αποχωρήσεις µια ευκαιρία ανανέωσης, σε αντίθεση µε τους παλιούς ψηφοφόρους, που εµφανίζονται διχασµένοι και σε ποσοστό 44,7% δηλώνουν ότι οι αποχωρήσεις λειτουργούν αρνητικά, έναντι 47,9% που πιστεύουν ότι µπορούν να σηµατοδοτούν την ανανέωση και τον τερµατισµό του φαύλου κύκλου της εσωστρέφειας.

____________2023-11-19__3_09_10___
Οι ψηφοφόροι των εθνικών εκλογών του 2023 εµφανίζονται απολύτως διχασµένοι αναφορικά µε την επίδραση της εκλογής Κασσελάκη, ο οποίος µεταξύ αυτών που παραµένουν στον ΣΥΡΙΖΑ απολαµβάνει σηµαντική δηµοφιλία, της τάξης του 74,1%, γεγονός που πιστοποιεί ότι το πολιτικό χάσµα που εµφανίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του περασµένου Σαββατοκύριακου επιβεβαιώνεται και µέσω των στατιστικών δεδοµένων. Αποτέλεσµα αυτής της έντονης συγκρουσιακής και διαλυτικής κατάστασης είναι µετά από περισσότερο από 10 χρόνια (πριν από τις εκλογές του 2012) ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτυπώνεται στην τρίτη θέση του πίνακα της πρόθεσης ψήφου, µε 11%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, που ανεβαίνει στη δεύτερη, µε 12,1%.

____________2023-11-19__3_09_30___

Σταθερά πρώτη µε 36% η Νέα Δημοκρατία

Η Ν.∆. βρίσκεται σταθερά πρώτη µε 36%, ενώ σε συνεχή ανοδική τροχιά καταγράφεται το ΚΚΕ µε 8,9%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτή τη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες τόσο προς το ΠΑΣΟΚ όσο και προς το ΚΚΕ, ενώ ένα ποσοστό περί το 20% τοποθετείται στην αδιευκρίνιστη ζώνη, αναµένοντας τις εξελίξεις και µη έχοντας αποφασίσει για την εκλογική του κατεύθυνση.

____________2023-11-19__3_09_53_____1_


Πολυτεχνείο: 28,3% δεν βρίσκει ουσιαστικό νόηµα στη συγκεκριµένη επέτειο

Στην τελευταία ενότητα της έρευνας αποτυπώθηκε η επίδραση της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία, 50 χρόνια µετά, συνεχίζει να εκλαµβάνεται από την πλειονότητα σε ποσοστό 68% ως µια ιστορική επέτειος, που προκαλεί συγκίνηση και το µήνυµά της είναι ακόµα ζωντανό. Ειδικά στις νεότερες ηλικιακές οµάδες το αποτύπωµα είναι ακόµη πιο ισχυρό και συνεχίζει να έχει σηµαντική απήχηση. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχει ένα 28,3% που δεν βρίσκει ουσιαστικό νόηµα στη συγκεκριµένη επέτειο, µε τις τοποθετήσεις αυτές να έχουν συγκεκριµένο ιδεολογικό υπόβαθρο και να προέρχονται στον µεγαλύτερο βαθµό από τους ψηφοφόρους της Νέας ∆ηµοκρατίας. Η συνολική, πάντως, αποτίµηση παραµένει ισχυρά θετική για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και την πολιτική εξέλιξη του τόπου µας.

____________2023-11-19__3_10_17_____1_