Το Λονδίνο, το Ντουμπάι και οι Βρυξέλλες είναι οι επόμενοι σταθμοί των διεθνών επαφών και συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που επιδιώκει την ενίσχυση των συμμαχιών της χώρας μας σε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, η στάση έναντι των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και κεφαλαίων στην Ελλάδα. Στη βρετανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με αφορμή το Morgan Stanley & Athens Stock Exchange Greek Investment Conference, και θα παραμείνει ένα διήμερο. Κεντρικός στόχος είναι η προβολή και η προσδοκώμενη αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ώστε να επανέλθει στις ώριμες αγορές, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Θα αξιοποιήσει ωστόσο την ευκαιρία αυτή για να συνομιλήσει με παράγοντες του Σίτι του Λονδίνου, που, παρά το Brexit και τις συνέπειές του, παραμένει το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης. Ο πρωθυπουργός θα έχει το πρωί της Δευτέρας κλειστή συνάντηση με διαχειριστές κεφαλαίων και εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών εταιρειών, παρόντος και του προϊσταμένου του οικονομικού γραφείου του, Αλέξη Πατέλη, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας θα παρακαθίσει σε γεύμα, με ευρύτερη σύνθεση από τον οικονομικό και επιχειρηματικό κόσμο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια

Το μήνυμα που θα περάσει θα είναι ανάλογο με εκείνο που εξέπεμψε προ ημερών στο Βερολίνο: «Η Ελλάδα που θυμόσασταν κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης δεν είναι η Ελλάδα του σήμερα».

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και, μεταξύ άλλων, τόνισε τα εξής: «Η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα, σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό που ούτε εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια. Εχουμε μειώσει σημαντικά την ανεργία. Η χώρα κατάφερε να προσελκύσει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια».

Στις επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το τετράμηνο που πέρασε από την επανεκλογή του διαπίστωσε ότι το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη χώρα μας στρέφεται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές και στο φυσικό αέριο, στις τράπεζες -όπου την Alpha Bank και την Εθνική θα ακολουθήσει την άνοιξη η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς-, στον τουρισμό, στην τεχνολογία, στα logistics και στην αγορά ακινήτων (real estate).

Μπαράζ σημαντικών επαφών Μητσοτάκη στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τον Ρίσι Σούνακ, έναν χρόνο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ενδέχεται μάλιστα να δει και τον αρχηγό των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, που αποτελεί και το φαβορί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, το 2024, καθώς το κόμμα του προηγείται των Συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις με τουλάχιστον 15 μονάδες διαφορά. Συνάντηση αναμένεται να έχει ο κ. Μητσοτάκης και με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, ο οποίος μόλις προχθές εκτίμησε πως το Μουσείο μπορεί να «καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα», που θα προβλέπει την προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αντάλλαγμα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν πάει ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ως διαχειριστές, επιδιώκουμε μια συνεργασία με τους Ελληνες φίλους μας που δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας, αλλά που βρίσκει έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό δρόμο προς τα εμπρός», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμπορν. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα τόσο στη συνάντηση που είχε με τον τότε πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, όσο και σε μία από τις ομιλίες του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στην ιστορική ομιλία του στην κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Στην τελευταία του επίσκεψη στο Λονδίνο ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει ξεχωριστή σημασία για τον ίδιο και πως όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν πολύ η κυβέρνηση να εργαστεί για να πετύχει αυτόν τον σκοπό. Τα επόμενα ταξίδια του κ. Μητσοτάκη είναι στις αρχές Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι για τη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) των Ηνωμένων Εθνών, και στις Βρυξέλλες, όπου στις 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων και στις 14 και 15 Δεκεμβρίου η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 18/11