«Δεν θα υπάρξει καμία αναπροσαρμογή την επόμενη τριετία στα όρια συνταξιοδότησης», ξεκαθάρισε στα «Παραπολιτικά» 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Ακόμα, ο Πάνος Τσακλόγλου σημείωσε πως το 2027 θα δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα και θα το εξετάσουμε τότε.

Διαβάστε ακόμα: Πρόεδρος ΣΑΤΑ στα Παραπολιτικά 90,1: Στόχος της κυβέρνησης με το νέο φορολογικό οι ελεύθεροι επαγγελματίες να ξεπουληθούν σε πολυεθνικές

Είπε, επίσης, πως εάν το προσδόκιμο ζωής μείνει όπως είναι σήμερα, δεν θα αλλάξει τίποτα.

Τέλος, ο Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε πως είναι πιθανό εντός της ημέρας να αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση και διάφορες ασφαλιστικές διαστάσεις, όπως η απασχόληση των συνταξιούχων.


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Πάνου Τσακλόγλου στα «Παραπολιτικά» 90,1 

Αναφορικά με τα όρια συνταξιοδότησης

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Νομίζω ότι όλη η ιστορία είναι μια τρικυμία σε ποτήρι. Αυτή την ερώτηση για τα όρια συνταξιοδότησης μου την έχουν κάνει 30-40 φορές και πάντα απαντάω με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή παραθέτω και τα πραγματικά στοιχεία και κυρίως το τι λέει η υφιστάμενη νομοθεσία. Υπάρχει νομοθεσία από το 2010, δεν την έχει αλλάξει κανένας, όλοι τη σεβόμαστε. Όλες οι αναλογιστικές μελέτες οι οποίες έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια γίνονται κάτω από την υπόθεση ότι θα σεβαστούμε τους υφιστάμενους κανόνες και αυτός είναι ένας από τους υφιστάμενους κανόνας. Η συγκεκριμένη νομοθεσία λέει ότι από ένα σημείο και μετά ανά τριετία εξετάζουμε το τι είναι το προσδόκιμο της επιβίωσης στα 65 χρόνια, πώς έχει μεταβληθεί, και αναλόγως μεταβάλλονται και τα όρια συνταξιοδότησης. Όταν ήταν το αντίστοιχο διάστημα για να γίνει το 2024, αυτό το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι, ενώ είχαμε πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, γιατί είναι μεγάλη πρόοδος το να ζούμε περισσότερο, τα τελευταία χρόνια στην περίοδο του κορονοϊού είχαμε μια αναστροφή αυτού του φαινομένου. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης στα επόμενα τρία χρόνια. Από εκεί και μετά, το 2027 θα δούμε ποια θα είναι τα δεδομένα, θα το εξετάσουμε τότε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το προσδόκιμο μείνει όπως είναι σήμερα έπειτα από τρία χρόνια

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει.

ΔΗΜ.: Αν μεταβληθεί το προσδόκιμο της ηλικίας, θα αλλάξει το 62;

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Και το 62 και το 67, αυτό γράφει ο νόμος.

ΔΗΜ.: Να πάρουμε το σενάριο ότι αυξάνεται το προσδόκιμο. Πόσο μπορεί να αλλάξει; Έναν χρόνο, δύο;

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Όχι, δεν αλλάζουν τόσο απότομα. Η αλήθεια είναι ότι στον προηγούμενο αιώνα είδαμε κάποια απίθανα πράγματα στο προσδόκιμο της επιβίωσης, τα οποία ήταν ιδιαίτερα θετικά. Στην κλασική Ελλάδα το προσδόκιμο της επιβίωσης ελάχιστα μεταβαλλόταν από δεκαετία σε δεκαετία. Στον αιώνα που μας πέρασε αυξανόταν το προσδόκιμο της επιβίωσης περίπου 1,5 με 2 χρόνια ανά δεκαετία.

ΔΗΜ.: Άρα αποκλείεται το 2027 να αλλάξει τόσο το προσδόκιμο, που να απαιτηθεί αύξηση των ορίων;

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Αποκλείεται.

ΔΗΜ.: Άρα συζητάμε για το τίποτα.

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Συμφωνώ απολύτως, δηλαδή ακόμα και όταν έχουμε κάποιες αλλαγές, οι αλλαγές δεν είναι ότι μέσα σε τρία χρόνια το προσδόκιμο της επιβίωσης θα ανεβεί κατά ένα, δύο χρόνια, ποτέ δεν γίνεται.

ΔΗΜ.: Άρα με αυτό που λέτε δεν είχε νόημα η δήλωσή σας εκείνη την ημέρα, αφού ακόμα και αν μεταβληθεί λίγο το προσδόκιμο, δεν πρόκειται να αλλάξουν τα όρια ηλικίας σε τρία χρόνια.

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Τι λέει ο νόμος; Μπορεί να υπάρχει μια αλλαγή η οποία να είναι μια αλλαγή απειροελάχιστη, αλλά, επαναλαμβάνω, ακολουθούμε τη νομοθεσία έτσι όπως υπάρχει.

Αναφορικά με το συνταξιοδοτικό

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Ελπίζω σήμερα να αναρτηθεί για δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για την επαγγελματική ασφάλιση και το δεύτερο είναι ότι περιέχει διάφορες ασφαλιστικές διατάξεις που αφορούν είτε την απασχόληση των συνταξιούχων είτε την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Μέχρι τώρα η Ελλάδα είχε την παγκόσμια πρωτοτυπία, δεν ισχύει πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό, ότι ήταν και οι εισφορές αφορολόγητες και οι αποδόσεις των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης αφορολόγητες. Στις περισσότερες χώρες όπου ισχύει και να έχουν και ισχυρή επαγγελματική ασφάλιση δεύτερο πυλώνα, αυτό το πράγμα που γίνεται είναι ότι τα εισοδήματα τα οποία παίρνουν συνήθως φορολογούνται στην κλίμακα. Δηλαδή σου επιτρέπει να πάρεις εισόδημα από τότε που έχεις υψηλά εισοδήματα και υψηλό φορολογικό συντελεστή, να το πας στη συνταξιοδοτική περίοδο που κατά τεκμήριο έχεις χαμηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή.

ΔΗΜ.: Αυτά δεν τα είπατε προεκλογικά.

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ: Από την πρώτη μέρα που έχω έρθει στο υπουργείο και σε πολλές συνεντεύξεις τα έχω πει αυτά σαφέστατα. Η φορολογία την οποία βάζουμε είναι πολύ χαμηλή, και μάλιστα είναι με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί την παραμονή για αρκετά χρόνια σε θεσμούς του δεύτερου πυλώνα. Δηλαδή είτε σε ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είτε σε ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια και είναι ακόμα χαμηλότερη σε περίπτωση που η παροχή δεν είναι εφάπαξ, αλλά είναι σύνταξη που να ενισχύει το εισόδημα του συνταξιούχου σε όλο τον συνταξιοδοτικό του βίο.