Δεν είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που χρειάζεται ο ευρύτερος χώρος είναι συσπείρωση και διεύρυνση και όχι συρρίκνωση, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραή, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μία δύσκολη ημέρα, δεν είναι καλή ημέρα. Δεν είναι αποστάτες, έγιναν λάθη και από την ηγετική ομάδα όπως δημοψήφισμα κ.λπ. Να συνεργαστούμε την επόμενη ημέρα», είπε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και συνέχισε: «Εγώ δεν σκέφτηκα ποτέ να φύγω, αλλά θέλω έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα απευθύνεται από τη Ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο».

*Διαβάστε εδώ: ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησε η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου - Ανεξαρτητοποιήθηκαν 9 βουλευτές - "Ο Κασσελάκης διαλύει το κόμμα"

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επισήμανε πως έχουν λάθη και από τη νέα ηγετική ομάδα.

Η συνέντευξη του Θανάση Θεοχαρόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90,1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

«Δεν είναι μια καλή μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, διότι είμαι πεπεισμένος ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι συσπείρωση και διεύρυνση όχι συρρίκνωση. Θεωρώ ότι για να είναι ένας κυβερνητικός χώρος εν δυνάμει, πρέπει να απευθύνεται από τον χώρο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς έως το προοδευτικό κέντρο και να μπορεί και διαφορετικές εναλλακτικές προσεγγίσεις βάσει της ίδιας πολιτικής στρατηγικής να τις χωράει μέσα. Συνεπώς οι εξελίξεις δεν είναι καλές.

Έχω εκφράσει τη διαφωνία μου σε σχέση με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που παίρνουν την απόφαση της αποχώρησης, θεωρώ ότι κάνουν λάθος αυτή τη χρονική στιγμή», είπε αρχικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι είναι αποστάτες οι βουλευτές που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εγώ δεν κάνω τέτοιους χαρακτηρισμούς. Λέω ότι είναι λάθος, έχουν γίνει λάθη απ' όλες τις πλευρές για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο σήμερα».

«Εγώ υποστηρίζω έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εγώ και πέραν του ΣΥΡΙΖΑ θέλω δηλαδή να υπάρχει ένας μεγαλύτερος χώρος», σημείωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Έχουν γίνει σοβαρά λάθη και από την ηγετική ομάδα, υπήρξε ένα προεδρείο της ΚΟ το οποίο αποτέλεσε τη στενή ηγετική ομάδα μέχρι τώρα του προέδρου το οποίο είναι μιας συγκεκριμένης μόνο κατεύθυνσης, άλλα λάθη όπως η ανακοίνωση για το δημοψήφισμα, στην οποία και δημοσίως και στα όργανα πάλεψα να μην υπάρχει η δυνατότητα δημοψηφίσματος για θέματα πειθαρχικών κυρώσεων. Γίνανε δηλαδή λάθη απ' όλες τις πλευρές.

Εγώ υποστηρίζω γιατί είμαι άνθρωπος των συνθέσεων ότι αν η πολιτική στη στρατηγική είναι απέναντι στη ΝΔ και τη δεξιά με στόχο να υπάρχει μια προοδευτική πολιτική που θα γίνει κυβερνώσα είναι δεδομένο κατά την άποψη μου ότι αυτού του είδους οι αποσυσπειρώσεις, αυτού του είδους οι διασπάσεις δυσκολεύουν έναν μεγάλο χώρο προοδευτικό να καταφέρει το στόχο του. Χρειάζεται προσπάθεια να βάζεις λίγο πίσω τον εαυτό σου για να κάνεις ένα συλλογικό βήμα μπροστά, αυτό έπρεπε κατά την άποψή μου να γίνει. Ο δικός μου ο στόχος δεν είναι να φανεί ο καθένας τι αντιπροσωπεύει για να πούμε «αντιπροσωπεύουμε περισσότερο από τον άλλο» αλλά ο δικός μου ο στόχος είναι να υπάρχει ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», πρόσθεσε.

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Χρειάζεται να προσέχουμε πάρα πολύ όλοι μας ποιος είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος, ο πολιτικός μας αντίπαλος είναι η Ν.Δ. Βεβαίως αν κατεβαίνουν οι δυο χώροι θα είναι ανταγωνιστικοί στις εκλογές αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αντίπαλος είναι η Δεξιά και το λέω αυτό γιατί πολλές φορές αυτά που ακούγονται στους εσωτερικούς εμφυλίους μπορεί να είναι χειρότερα και δημιουργούν πρόβλημα για το μέλλον, για αυτό λέω όλοι ας έχουν μια εγκράτεια σήμερα και τις επόμενες μέρες. Αυτό το οποίο λεω είναι βαθιά πολιτικό γιατί την επόμενη μέρα μπορεί να υπάρξουν ξανά επανασυσπειρώσεις, συνεργασίες απέναντι στη Δεξιά και στη Ν.Δ.».

Ερωτηθείς αν του κάνει εντύπωση η «συμπάθεια» που δείχνει το ΠΑΣΟΚ για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Δεν έχω ακούσει επίσημες τέτοιες δηλώσεις, όμως η δική μου θέση είναι ότι όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου θα πρέπει να συνεργάζονται έτσι ώστε να βρίσκουν λύσεις. Υπάρχει περίπτωση να χρειαστούν να υπάρξουν κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, για παράδειγμα χρειάζονται 50 βουλευτές για να καταθέσουν πρόταση μομφής κάποια στιγμή αν χρειαστεί απέναντι σε κάτι το οποίο θα κάνει η Ν.Δ. Καταλαβαίνετε ότι εδώ χρειάζονται συσπειρώσεις στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, άρα ας κρατάμε χαμηλούς τους τόνους τις επόμενες μέρες».

«Είναι μια δύσκολη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., δεν είναι μια καλή μέρα όταν υπάρχει αποχώρηση τριών από τους πέντε υποψήφιους προέδρους και ταυτόχρονα πάρα πολλά στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ του ’15-’19. Θεωρώ ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Για αυτό που θα παλέψω εγώ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να μπορέσει να αποτελέσει ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς με προοδευτικές θέσεις, ρηξικέλευθες και ριζοσπαστικές που θα έχουν ως στόχο να προωθήσουν λύσεις για τα προβλήματα της κοινωνίας. Δεν κρύβω ότι όταν φεύγουν πάρα πολλά στελέχη δυσκολεύει αυτό το έργο από εδώ και στο εξής», κατέληξε.