διασπάσεις έχουν πάντα δύο στάδια. Το ένα είναι αυτό της αποχώρησης µε τη µέγιστη δυνατή συσπείρωση των δυνάµεων. Το άλλο είναι αυτό της δηµιουργίας του νέου φορέα.

Το πρώτο, λοιπόν, στάδιο υλοποιήθηκε µε επιτυχία για την οµάδα των «6+6», από τη στιγµή που ο στόχος της ανεξαρτητοποίησης τουλάχιστον οχτώ βουλευτών πραγµατοποιήθηκε και µε το παραπάνω.

*Διαβάστε εδώ: Κασσελάκης κατά Βορίδη: Τα λέει "τσεκουράτα" όταν θέλει να ενθουσιάσει ακροδεξιούς, αλλά για την παρακολούθησή του σιωπή

Την Πέµπτη το πρωί εννιά βουλευτές πήραν τον δρόµο της αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ: Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, Νάσος Ηλιόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Φερχάτ Οζγκιούρ, Μερόπη Τζούφη, Χουσεΐν Ζεϊµπέκ και Θεανώ Φωτίου.

Οι προαναφερθέντες εντός των προσεχών ηµερών θα συγκροτήσουν από κοινού µε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα τη νέα Κοινοβουλευτική Οµάδα, η οποία θα έχει επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση.

Τα παραπάνω µοιάζουν να είναι το εύκολο κοµµάτι, σε σχέση µε το δεύτερο, που δεν είναι άλλο από τη δηµιουργία του νέου φορέα. Ιδίως η αποσαφήνιση των πολιτικών χαρακτηριστικών που θα έχει, αλλά και ο ρόλος που θα διαδραµατίσουν τα πρόσωπα που θα το συναποτελούν.


Καθήκοντα και βλέψεις

Ξεκινώντας από τα... θεµέλια, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη έχει βρεθεί το κτίριο που θα στεγάσει τον νέο φορέα. Πρόκειται για ένα οίκηµα αρκετών τετραγωνικών, το οποίο βρίσκεται στον Νέο Κόσµο.

Σε πρώτη φάση καθήκοντα επικεφαλής θα εκτελεί ο Α. Χαρίτσης, ενώ τον κρίσιµο τοµέα του εκπροσώπου Τύπου θα έχει ο Νάσος Ηλιόπουλος. Σε επίπεδο Βουλής κοµβικοί θα είναι οι ρόλοι για την κ. Αχτσιόγλου, τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Τζανακόπουλο.

Το ζητούµενο, ωστόσο, είναι πώς όλο αυτό θα µετουσιωθεί από µια Κοινοβουλευτική Οµάδα σε ένα νέο σχήµα.

Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο στόχος είναι να πραγµατοποιηθεί στις αρχές του έτους ένα πλατύ και ανοιχτό συνέδριο, στο οποίο θα εκφραστούν οι διάφορες τάσεις της ευρύτερης Αριστεράς και θα εκλεγεί ο/η νέος/α πρόεδρος.

Ο σκοπός του συνεδρίου θα είναι η ενοποίηση των δυνάµεων των «6+6», της Οµπρέλας, της κίνησης που θα δηµιουργήσει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, της οµάδας που έχει φτιάξει ο ∆ηµήτρης Χριστόπουλος µε άλλους καθηγητές, όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο Στρατής Μπουρνάζος, η αξιοποίηση των διανοούµενων του χώρου κ.λπ. Και βεβαίως η ενεργοποίηση προσώπων που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν έντονα κινηµατικά χαρακτηριστικά. Πρώτος απ’ όλους ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο πρώην γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης, ο πρώην γραµµατέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Χρονόπουλος κ.ά.


Τα χαρακτηριστικά της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Η στόχευση δεν είναι εύκολη, δεδοµένου ότι υπάρχουν αποκλίνουσες εκτιµήσεις για το µέλλον που πρέπει να έχει ο φορέας. Υπάρχουν στελέχη που λένε ότι θα πρέπει να έχει έντονα χαρακτηριστικά κυβερνησιµότητας και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο διαλόγου µε το ΠΑΣΟΚ.

Και υπάρχουν και άλλα στελέχη που λένε ότι ο τόνος θα πρέπει να είναι προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά µε πρόταση για συνεργασία στο ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε κάθε περίπτωση, η πλευρά των «6+6» της κ. Αχτσιόγλου προσπαθεί να συγκροτήσει τις δυνάµεις της και να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη που διαθέτει. Εκτός των προαναφερθέντων, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης, που συνέβαλε καταλυτικά στις διεργασίες όλων των προηγούµενων ηµερών, ο Νίκος Μπίστης σε θέµατα στρατηγικού σχεδιασµού, ο Μιχάλης Σαµπατακάκης σε θέµατα ιδεολογίας, ο Κώστας Πουλάκης σε θέµατα δηµοσκοπήσεων, καθώς και αρκετά στελέχη που έχουν χρεωθεί την οργανωτική δουλειά και την ανάπτυξη του µηχανισµού σε όλη την ε πικράτεια.

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά