«Με πολιτικούς όρους, δηλαδή εάν συµφωνούµε σε ένα πολιτικό πλαίσιο, όπως έγινε µε ένα κοµµάτι της Ανανεωτικής Αριστεράς, το οποίο είναι στο ΠΑΣΟΚ, ή µε ανθρώπους της Οικολογίας, µε χαρά να συζητήσουµε και να συνδιαµορφώσουµε», απάντησε για το ενδεχόµενο να συζητήσει µε τη λεγόµενη γενιά των 40άρηδων του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχωρούν από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Το άνοιγµα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη νέα Κ.Ο. που θα δηµιουργηθεί και όπου θα πρωταγωνιστούν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης, προκάλεσε εντύπωση, καθώς ήταν το πρώτο και επίσηµο, µε τον ίδιο να δηλώνει θετικός σε ανοιχτούς διαύλους µε πολιτικούς όρους. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε, πέρα από τη διεύρυνση της βάσης των ψηφοφόρων του και της δεξαµενής των στελεχών του, για να κάνει το «άλµα» που επιθυµεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ώστε να εµφανιστεί ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Ν.∆., θα χρειαστεί και συµµαχίες που θα του δώσουν την προοπτική αυτή.

*Διαβάστε εδώ: Ομάδα Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου: "Αριστερά" και "Οικολογία" οι δύο λέξεις που θα περιλαμβάνει το όνομα του νέου κόμματος - Όλος ο σχεδιασμός

Οι πρώτοι ανοιχτοί δίαυλοι αναµένεται να λειτουργήσουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, µε τις δύο Κ.Ο. να παίρνουν κάποιες κοινές πρωτοβουλίες σε ζητήµατα όπου έχουν την ίδια οπτική. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος, γιατί το άνοιγµα του ΠΑΣΟΚ γίνεται προς την πλευρά της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση και όχι προς αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Κασσελάκη.


Εκτίµηση

Η απάντηση έρχεται σε προσωπικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτιµά τον Αλέξη Χαρίτση και θεωρεί ότι είναι από τα πρόσωπα µε τα οποία µπορεί να συζητήσει.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βλέπει θετικά τα ανοίγµατα στην Αριστερά. «Αν είχε εκλεγεί η Έφη Αχτσιόγλου, οι σχέσεις των δύο κοµµάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα µπορούσαν να είναι πολύ διαφορετικές», λέει µε νόηµα στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, που γνωρίζει τα αντανακλαστικά της ηγεσίας του κόµµατος.

Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο προς την πλευρά αυτή και όχι προς τον ΣΥΡΙΖΑ παίζει η παρουσία του Παύλου Πολάκη, που, όπως ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης επανειληµµένα έχει πει, λειτουργεί ως «απαγορευτικό» για κάθε συζήτηση. Επίσης στην Κοινοβουλευτική Οµάδα της Εφης Αχτσιόγλου δεν πρωταγωνιστούν πρόσωπα που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και θυµίζουν τα χρόνια της ακραίας πόλωσης µεταξύ των δύο κοµµάτων. Αν αυτοί οι δίαυλοι παραµείνουν ανοιχτοί, τότε θα µπορούσε το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει και πρωτοβουλίες της Κοινοβουλευτικής Οµάδας που θα προκύψει από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρόσωπο του Αλέξη Χαρίτση, µε το µετριοπαθές και ήπιο προφίλ, λειτουργεί ως δυνητική «γέφυρα» σε µια επί µέρους άτυπη, ενδεχόµενη συµµαχία µεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Οµάδων. Το ΠΑΣΟΚ άλλωστε δεν έχει αµυντικά αντανακλαστικά, στοιχείο που διαφάνηκε από το «άνοιγµα» του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς η όποια συζήτηση θα γίνεται µε όρους ηγεµονίας του.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, για τις δύο πλευρές υπάρχει πρόσωπο- «κλειδί» που διευκολύνει τις ανοιχτές «πόρτες», καθώς έχει την εµπιστοσύνη και των δύο.

Τέλος, ο ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, που θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο επίσης στη νέα Κ.Ο., δεν αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Νίκο Ανδρουλάκη.


«Πέτρινα» χρόνια

Την ίδια ώρα στο ΠΑΣΟΚ έχει ανοίξει για τα καλά η συζήτηση για τη διεύρυνσή του και µε πρόσωπα που είχαν ενταχθεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα «πέτρινα» χρόνια του Μνηµονίου, στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άλωσε ουσιαστικά τη βάση του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο ψηφοφόρων, αλλά και τη δεξαµενή των στελεχών του, ναι µεν ανήκουν στο παρελθόν, έχουν αφήσει ωστόσο ανοιχτές πληγές. Η πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, η κρίση δανεισµού, οι «Αγανακτισµένοι» της πλατείας Συντάγµατος, η κυβέρνηση Παπαδήµου και η εµφάνιση της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό σκηνικό έφεραν δύσκολα χρόνια, τραυµατικά. Ειδικά για όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα βίωσαν και έµειναν στο κόµµα τους, κάνοντας σίγουρο ένα πράγµα: ότι αυτοί που έβριζαν χυδαία τους ίδιους ή το ΠΑΣΟΚ, έχοντας αποχωρήσει, θα βρουν τις πόρτες κλειστές.

«Αν πρέπει να χρησιµοποιήσουµε έναν κανόνα, µε ποια κριτήρια δηλαδή θα γίνεται κανείς αποδεκτός, είναι το πρόσωπο αυτό να µην έχει προσβάλει την παράταξη και τα στελέχη της. Πολλοί από αυτούς που είναι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν χρησιµοποιήσει για εµάς απαξιωτικές και ατιµωτικές εκφράσεις. ∆εν σβήνονται αυτά που έγιναν το 2010», δηλώνει, αποτυπώνοντας το κλίµα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, ο πρώην υπουργός Οικονοµικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, Φίλιππος Σαχινίδης. Αυτή θα είναι η «γραµµή» και το φιλτράρισµα του ΠΑΣΟΚ στη διεύρυνση αυτή, όταν αφορά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει πάντα ωστόσο η κριτική του αντιπροέδρου της Βουλής, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, στην ηγεσία του κόµµατος, που δεν παύει να υπενθυµίζει τις αναφορές Ανδρουλάκη περί «γενίτσαρων» και «γυρολόγων» που άφησαν το ΠΑΣΟΚ. Το ρήγµα µεταξύ των δύο πλευρών (Ανδρουλάκη - Κωνσταντινόπουλου) δεν φαίνεται προσωρινό, καθώς το κλίµα είναι «ψυχρό». Όσο το ΠΑΣΟΚ ενδυναµώνεται δηµοσκοπικά, οι συζητήσεις για τη διεύρυνση και τις συµµαχίες θα ανεβαίνουν στην ατζέντα του κόµµατος, όπως και µε τις τριβές στο πρόγραµµα...

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής