«Δεν ασχολούµαστε µε εξελίξεις και διεργασίες που αφορούν το εσωτερικό άλλων κοµµάτων», επαναλαµβάνουν µονότονα στο ΠΑΣΟΚ για τις διαδικασίες εκλογής νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ µετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Οπως εύκολα αντιλαµβάνεται κανείς, όµως, µια καθοριστικής σηµασίας εξέλιξη στον όµορο χώρο, την ώρα που η µάχη για την ηγεµονία στην Κεντροαριστερά είναι ανοιχτή, µόνο απαρατήρητη δεν περνά από τη Χαριλάου Τρικούπη. Τα «ραντάρ» είναι ανοιχτά σε κάθε πληροφορία που αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διαψεύσεις.

Το καρέ των υποψηφιοτήτων, µε την Εφη Αχτσιόγλου, τον Νίκο Παππά, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Στέφανο Τζουµάκα, έχει χαρακτηριστικά που κάνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να βλέπουν σε άλλες υποψηφιότητες περισσότερους κινδύνους για το κόµµα τους και σε άλλες περισσότερα οφέλη. Η υποψηφιότητα που προκαλεί το µεγαλύτερο ενδιαφέρον και την ανησυχία παράλληλα της ηγετικής οµάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς µια ανάκαµψη του ΣΥΡΙΖΑ θα σηµαίνει παράλληλα και ένα «φρένο» στην προσπάθεια για την ανατροπή των συσχετισµών, είναι αυτή της Εφης Αχτσιόγλου. Μιας νέας γυναίκας, µε υψηλό µορφωτικό επίπεδο, ανοίγµατα στην ευρύτερη Αριστερά, αλλά και σε δυνάµεις της σοσιαλδηµοκρατίας, που ανακατεύει την τράπουλα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων της Κεντροαριστεράς.

Οι εκτιμήσεις

Σύµφωνα µε δηµοσκόπους που συνοµιλούν µε τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, η ανάδειξή της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα στρέψει τα φώτα της δηµοσιότητας για καιρό στην αξιωµατική αντιπολίτευση, στερώντας πολύτιµο χώρο από το ΠΑΣΟΚ. Εντοπίζουν ένα επικοινωνιακό πακέτο στην υποψήφια για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ -το οποίο δεν περνά αδιάφορο- ικανό να αλλάξει την εικόνα εσωστρέφειας που επικρατεί στην Κουµουνδούρου. Παράλληλα, στα «ραντάρ» των στελεχών του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται και δύο πρόσωπα που πλαισιώνουν την Εφη Αχτσιόγλου και θεωρούνται ικανά από τους συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη.

Πρόκειται για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιµά ιδιαίτερα και είχε προσπαθήσει να προσεγγίσει στο παρελθόν, και τον Αλέξη Χαρίτση, που διαθέτει και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά, προβάλλοντας µε θετικό τρόπο την οικονοµική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ. Στην οµάδα της Εφης Αχτσιόγλου εντοπίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη και ένα ακόµα ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό, που δεν είναι άλλο από αυτό της ηλικιακής ανανέωσης, καθώς, πέρα από την ίδια, νέα σε ηλικία είναι και τα βασικά πρόσωπα που την πλαισιώνουν.

Το γεγονός ότι η Εφη Αχτσιόγλου δεν περιορίστηκε σε αναφορές στην Αριστερά, αλλά επέλεξε να ανοιχτεί µέχρι και στον χώρο του προοδευτικού Κέντρου, υποστηριζόµενη και από µερικά από τα πιο γνωστά ΠΑΣΟΚογενή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Λούκα Κατσέλη, κάνει την υποψηφιότητά της την πιο ενδιαφέρουσα για το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Μεγάλη φθορά»

Από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες, αυτή του Νίκου Παππά, παρά το ότι ο ίδιος είναι ο υποψήφιος που κάνει σαφείς αναφορές στους κεντροαριστερούς και κεντρώους ψηφοφόρους, ενώ παράλληλα έχει στο πλευρό του αρκετούς ΠΑΣΟΚογενείς, δεν δείχνει να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως το προφίλ του έχει υποστεί µεγάλη φθορά από τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, µε υποθέσεις-πλήγµατα όπως αυτή των καναλιών και τη σχετική απόφαση του Ειδικού ∆ικαστηρίου που τον καταδίκασε. Στην περίπτωση της υποψηφιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, εντοπίζουν χαρακτηριστικά που επίσης δεν προκαλούν ανησυχία. Αντίθετα, είναι επιθυµητά για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονοµικών, πέρα από το ότι φέρει φθορά από τη βαριά φορολόγηση της µεσαίας τάξης επί των ηµερών του, µιλά κυρίως για τον χώρο της Αριστεράς και δεν κάνει κανένα άνοιγµα στην Κεντροαριστερά.

«Δεξαμενή»

Θεωρούν ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη ότι το περιορισµένο εύρος στο οποίο απευθύνεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν του δίνει αέρα νικητή και θα εξελιχθεί σε «δεξαµενή» για την Εφη Αχτσιόγλου. Τέλος, παρά το γεγονός ότι ο Στέφανος Τζουµάκας είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητά του αναλύεται ως καθαρά συµβολική, ενώ δεν θεωρούν ότι υπάρχουν νέοι ψηφοφόροι που επηρεάζονται από τις δικές του κινήσεις.

Παρά τα προσκλητήρια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στην Αυτοδιοίκηση, στο ΠΑΣΟΚ κλείνουν κάθε δίαυλο, δείχνοντας ότι βλέπουν τις αυτοδιοικητικές ως ευκαιρία για νίκη επί του ΣΥΡΙΖΑ. Οι «κεραίες» στο ΠΑΣΟΚ ανιχνεύουν λοιπόν τον νέο αντίπαλο και όχι τον πιθανό συνοµιλητή…

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Ιουλίου 2023.