«Θέλουμε να διατηρήσουμε μία καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, απαντώντας σε ερώτηση για το διπλωματικό επεισόδιο με τη Βρετανία. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στο Bloomberg αναφέρθηκε στο συμβάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, την οικονομία της χώρας μας και το μεταναστευτικό.


Μητσοτάκης: Οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μια μακρά παράδοση

«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας για το unfair του Βρετανού ομολόγου του, Ρίσι Σούνακ, να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντησή τους. Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.

Σχολίασε, ακόμα, ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Βρετανία έχουν μια μακρά παράδοση.


"Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει αυτήν της ευρωζώνης και θα τη διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια"

«Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βοήθησε τη δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας με χαμηλότερα επιτόκια», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως σημείωσε, η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική, καταγράφοντας αύξηση στην ανάπτυξή της. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει αυτήν της ευρωζώνης και θα τη διατηρήσει και τα επόμενα χρόνια.

Εμφανίστηκε βέβαιος πως η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.


"Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου φυσικού αερίου"

Αναφερθείς στον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση για επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επισήμανε πως η κλιματική αλλαγή είναι παράλληλα και μια ευκαιρία.

Ειδικότερα, έδωσε έμφαση στη στροφή χρησιμοποίησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Επίσης, ανέδειξε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα είναι από τις 10 πρώτες χώρες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και παίζει σημαντικό ρόλο ως σημείο εισόδου φυσικού αερίου. Ο ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει μειώσει κατά 43% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Παράλληλα επισημάνθηκε ότι πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη δημοσιονομική ισορροπία «ώστε να αξιοποιήσουμε την πράσινη ενέργεια για να ελαφρύνουμε τα βάρη από τους πιο αδύναμους».

Η Ελλάδα είναι στις 10 πρώτες χώρες ανανεώσιμων πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας και αναμένουμε περισσότερα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Σχετικά με το φυσικό αέριο η Ελλάδα είναι κόμβος και σημείο εισόδου στην ανατολική Ευρώπη, ενώ προμηθεύει και την Ουκρανία, τόνισε.

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ηγέτιδα χώρα στη ναυτιλία.

«Θέλουμε να εξάγουμε πράσινη ενέργεια αλλά παράλληλα να καλύψουμε τις ανάγκες και των γειτονικών χωρών για πρόσβαση σε φυσικό αέριο», τόνισε.

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και θα παραμείνει. Η χώρα έζησε τις χειρότερες πυρκαγιές στη Μεσόγειο και παράλληλα επλήγη από πλημμύρες, είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον κόσμο που έχασε τα σπίτια του.

«Πρέπει να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ανά την Ευρώπη, ενώ ξοδεύονται τρισεκατομμύρια για την κλιματική αλλαγή. Στην Ελλάδα καταφέραμε μια τεράστια εκκένωση εγκαίρως και χιλιάδες άνθρωποι σώθηκαν, ωστόσο η καταστροφή ήταν τεράστια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

H κυβέρνηση είναι στη δεύτερη θητεία και η ανάκτηση κάθε επενδυτικής βαθμίδας, όπως και όλοι οι δείκτες, δείχνουν ότι η ανάπτυξη διατηρείται, τόνισε ο πρωθυπουργός.


"H Ε.Ε. πρέπει να είναι σκληρή με τους διακινητές"

Ερωτηθείς για το Μεταναστευτικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να είναι σκληρή με τους διακινητές και παράλληλα να εξασφαλίζει νόμιμους τρόπους παροχής ασύλου.

Δέχτηκε μάλιστα ερώτηση σχετικά με τον καύσωνα και αν είναι λόγος κάποιοι ταξιδιώτες να αποφεύγουν την Ελλάδα, στην οποία απάντησε: «Παρά την ύφεση ο κόσμος συνεχίζει να ταξιδεύει και να προτιμά την Ελλάδα. Είναι πολύ όμορφη χώρα. Εμείς θέλουμε να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο πέραν του Οκτωβρίου και όσοι επιλέγουν να μην έρθουν το καλοκαίρι, δεν είναι λόγω του καύσωνα αλλά για να αποφύγουν την κοσμοσυρροή».


Στο Ντουμπάι ο Μητσοτάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου της 28ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), που έχει θέσει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ψηλά στην ατζέντα του.

Ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει στο Ντουμπάι τις πρωτοβουλίες της χώρας μας στην ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα τον πρώτο κλιματικό νόμο με φιλόδοξους στόχους, το σχέδιο για την απαλλαγή των ελληνικών νησιών από τις πηγές εκπομπών άνθρακα, τις επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ.λπ.

Η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, πρωταγωνιστεί διεθνώς, καθώς βρίσκεται στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας - ιδιαίτερα του ήλιου και του ανέμου. Η φετινή εκπροσώπηση της χώρας μας στη Διάσκεψη, όπως επισημαίνουν, είναι αναβαθμισμένη, ενώ στον χώρο της COP28 θα υπάρχει ελληνικό περίπτερο, το οποίο θα εγκαινιάσει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Η χώρα μας, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, «φιλοδοξεί να έχει μια ηχηρή παρουσία στη φετινή COP28, η οποία συνάδει με τη γενικότερη στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του ίδιου του πρωθυπουργού, να μην είναι απλά θεατής των παγκόσμιων εξελίξεων, αλλά να έχει ενεργό ρόλο σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, πάντα με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα».

Όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο θέμα ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή -αγγίζει την αναβάθμιση των κτιρίων, την ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές, την ενίσχυση της βιομηχανίας για να μεταβεί σε τεχνολογίες χαμηλών ρύπων, τις θαλάσσιες μεταφορές, τα νησιά και άλλα. Στόχος του πρωθυπουργού στη φετινή COP είναι να αναδειχθεί το συνολικό μοντέλο που ακολουθεί η Ελλάδα.

Αναμένεται επίσης να κάνει ειδική μνεία στην ανθεκτικότητα και στην προστασία πολιτιστικών μνημείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι, σε ειδική εκδήλωση στο ελληνικό περίπτερο, στην οποία θα μιλήσει ο πρωθυπουργός -παρουσία και του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την Κλιματική Αλλαγή Σουλτάν αλ Τζαμπέρ-, θα αποκαλυφθεί και το επόμενο ελληνικό νησί GREco - χτίζοντας σε ένα επιτυχημένο πρόγραμμα, που επιταχύνει την «πράσινη» και ψηφιακή μετάβαση στα νησιά και έχει αναβαθμίσει την εικόνα της χώρας και την ποιότητα ζωής συμπολιτών μας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Έτσι, μετά την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και την Τήλο, σήμερα θα αποκαλυφθεί ποιο θα είναι το επόμενο «πράσινο» νησί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, το Συνέδριο «Our Ocean Conference» -με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των ωκεανών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος-, τη διοργάνωση του οποίου (9th Our Ocean Conference) για το 2024 έχει αναλάβει η χώρα μας. To Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ντουμπάι έχει ως εξής:

Σήμερα, στις 12:15, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εγκαινιάσει το ελληνικό περίπτερο. Στις 12:30 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «9th Our Ocean Conference 2024: Priorities and Opportunities» και στις 14:30 στην εκδήλωση «Unveiling the next GR -Eco Island», που διοργανώνονται από την ελληνική αντιπροσωπεία. Το πρωί του Σαββάτου ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στην ολομέλεια της Συνόδου.