Αποστάσεις από τον Αλέξη Τσίπρα επιχειρούν να κρατήσουν τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, καθώς ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα έχει στείλει σαφή μηνύματα ότι είναι και θα παραμείνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Αλέξης Τσίπρας -λίγες ώρες μάλιστα πριν από την ανακοίνωση του νέου κόμματος- σε δήλωσή του ανέφερε ότι η πολυδιάσπαση της Αριστεράς ευνοεί τη Δεξιά φαίνεται ότι ενόχλησε ιδιαίτερα τους 11 βουλευτές. Έτσι, όλα δείχνουν ότι επιχειρείται «απο- τσιπροποίηση» του κόμματός τους.


Η απάντηση Χαρίτση - Τσακαλώτου σε Τσίπρα

Ο Αλέξης Χαρίτσης, απαντώντας χθες σε ερώτηση εάν το κόμμα Νέα Αριστερά είναι ανοιχτό στον Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε: «Το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια. Δεν θέλουμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ», συμπληρώνοντας στη συνέχεια: «Βεβαίως, όλοι κουβαλάμε την κληρονομιά μας».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς συνέδεσε δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα με το παλαιό στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του, αναφερόμενος στις διασπάσεις και στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «δεν μπορεί να είσαι χυλός. Δεν μπορεί να μην ξέρει ο άλλος τι είσαι. Υπάρχει μία εξαέρωση, δεν το βλέπω καν σαν διάσπαση. Βλέπω, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ένα κόμμα που διαλύεται. Δεν είναι σαν τις προηγούμενες διασπάσεις. Προφανώς, δεν φταίει μόνο ο κ. Κασσελάκης γι' αυτό. Να είμαι ξεκάθαρος. Προφανώς κάτι πήγε πολύ στραβά μεταξύ του 2019 και του 2023. Όλοι έχουμε ευθύνη. Ο Αλέξης έχει ένα μεγάλο μέρος αυτής της ευθύνης. Θα κάνουμε την αυτοκριτική μας, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να είμαστε στρατηγοί που πολεμάνε τις μάχες του προηγούμενου πολέμου. Θέλουμε μία ατζέντα για τις “μάχες” που έχουμε μπροστά μας εναντίον του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας».


Η πρώτη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς 

Εν τω μεταξύ, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέβασε ιδιαίτερα ψηλά τον πήχη του κόμματός του για τις ευρωεκλογές, θέλοντας προφανώς έτσι να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση.

Παράλληλα, ξέσπασε η πρώτη αντιπαράθεση με τη Νέα Αριστερά. Αφορμή στάθηκε το «παρών» που ψήφισαν οι 11 βουλευτές που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρα του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία αφορούσαν τη λειτουργία των servicers. Η κίνηση αυτή έφερε πολλά σχόλια, αλλά και αμηχανία σε στελέχη που στηρίζουν τον νέο πολιτικό φορέα, καθώς τα στελέχη αυτά παραδοσιακά κρατούσαν ιδιαίτερα σκληρή θέση απέναντι στους servicers.

Έτσι, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγκάστηκε να απαντήσει και σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Νέα Αριστερά καταψήφισε στο σύνολό της το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια και πρόσθεσε: «Ως προς τις τρεις διατάξεις της ονομαστικής ψηφοφορίας, ψηφίσαμε ''παρών'' γιατί είναι διατάξεις της οδηγίας. Εδώ να πούμε και ότι οι διατάξεις αυτές δεν λένε αυτά που διαβάζουμε δεξιά κι αριστερά. Ούτε αφήνουν τους servicers χωρίς εποπτεία από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε προβλέπουν ακατάσχετο λογαριασμό για τους servicers».

Από την άλλη, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγαν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τόσο επί της αρχής όσο και συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, που παρέχουν “σέρβις” στους servicers, αντί να μεριμνούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Διατάξεις για τις οποίες, μάλιστα, ζητήσαμε ονομαστική ψηφοφορία και οι οποίες δεν περιλαμβάνονται καν στην οδηγία της Ε.Ε. Διατάξεις, μάλιστα, που καταψήφισε σχεδόν το σύνολο της αντιπολίτευσης, με κάποιες εξαιρέσεις».

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση των βουλευτών της Νέας Αριστεράς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό καλούνται να απαντήσουν οι 11, μάλλον οι 10, γιατί ο ένας εξ αυτών των βουλευτών δεν ψήφισε καταφατικά υπέρ αυτών των διατάξεων. Οι απορίες παραμένουν. Δεν έχει γίνει, νομίζω, ξεκάθαρο στον κόσμο γιατί κράτησαν αυτή τη στάση. Και είναι χιλιάδες, εκατοντάδες χιλιάδες, τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες που αφορά το εν λόγω νομοθέτημα. Προκαλεί απορία η στάση τους, γιατί πώς λες ότι καταψηφίζεις επί της αρχής ένα νομοσχέδιο και μετά ψηφίζεις ''παρών'' σε διατάξεις αντίθετες με την ευρωπαϊκή οδηγία για μέτρα προστασίας της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο!», ανέφερε.