"Είμαστε αρνητικοί επί της αρχής" σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 για το φορολογικό νομοσχέδιο η συζήτηση του οποίου είναι σε εξέλιξη στη Βουλή.  Ειδικότερα, ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τους δημοσιογράφους Θανάση Φουσκίδη και Στέλλα Γκαντώνα σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ερωτηθείς ο κ. Ξανθόπουλος αν διαφωνεί με τον πρωθυπουργό ότι ένα τεράστιο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματιών δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό απάντησε: Στην Ελλάδα έχουμε πρόβλημα φοροδιαφυγής αυτή την πραγματικότητα πρέπει να την αναγνωρίσουμε όλοι. Για εμάς στην Αριστερά οι δίκαιοι φόροι είναι στοιχείο κοινωνικής συνοχής και ανάπτυξης. Θεωρούμε λοιπόν ότι με βάση και το σύνταγμα ότι πρέπει να εισφέρουμε ανάλογα ο καθένας με τις δυνατότητές του. Έρχεται ο κος Μητσοτάκης και λεει ότι «όλοι» οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν μπορεί να έχετε λιγότερα από 10.920 € το χρόνο. Υπολογίζει ότι 780€ τον μικτό μισθό επί 14 μήνες. Μια παρατήρηση είναι ότι τα 780 είναι μικτά και δεν είναι καθαρά και το δεύτερο είναι ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας δεν δουλεύει 14 μήνες αλλά δουλεύει 12 μήνες άρα από την αφετηρία έχει μια λάθος προσέγγιση. Βεβαίως υπάρχει πρόβλημα φοροδιαφυγής αλλά όταν είσαι κυβέρνηση επί  5 χρόνια που δεν έχεις κατορθώσει ακόμα να διασυνδέσεις τα POS  με το  Taxis δεν μπορεί εκ των υστέρων να έρχεσαι και να λες ότι «εγώ θέλω 600 εκατομμύρια από αυτούς και θα τους φορολογήσω έτσι». Και δίνεις και ένα άλλο στίγμα δηλαδή γιατί αφήνεις στο απυρόβλητο τις εταιρείας εμπορίας και διύλισης καυσίμων; Που είναι ο αναβαλλόμενος φόρος των τραπεζών, τι γίνεται με το καρτέλ των super market; 

Διαβάστε επίσης: Βουλή - Ανδρουλάκης για φορολογικό: Χαρακτηρίζετε συλλήβδην φοροφυγάδες τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ξανθόπουλος για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό

Ερωτηθείς ο κ. Ξανθόπουλος για ποιο λόγο δεν πείθει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό απάντησε: «Είναι προφανές ότι περνάμε μια πολύ σοβαρή πολιτική κρίση. Και η ήττα η διπλή στις εκλογές και η αποχώρηση του κ. Τσίπρα και η αποχώρηση των 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι θελκτικά στοιχεία για να ακούσει ο πολίτης μια συγκεκριμένη πρόταση επί του φορολογικού. Αν δεν ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια και κυρίως δεν βγούμε επιθετικά προς την κοινωνία για να αναδείξουμε το πολιτικό μας πρόγραμμα είναι λογικό ότι ο πολίτης δεν θα μας ακούσει.

Δεν είναι το κριτήριο οι δημοσκοπήσεις, ότι εμείς δεν τσιμπάμε άρα οι προτάσεις μας επί του φορολογικού δεν έχουν αποτελεσματικότητα, είναι ότι η γενικότερη κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπνέει και ελπίζω ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα που τελείωσε η περίοδος της εσωκομματικής εκκρεμότητας να μπορέσουμε να βρούμε τον βηματισμό μας και να εκφωνήσουμε την πρόταση προς την κοινωνία.

Εμείς θα ψηφίσουμε κάποιες θετικές διατάξεις, επί της αρχής είμαστε αρνητικοί.