Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ, σχολίασε τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας».

Ελίζα Βόζεμπεργκ: «Δεν είναι κανείς αφελής, ούτε τρέφει αυταπάτες»

Ειδικότερα, η Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε: «Δεν είναι κανείς αφελής, ούτε τρέφει αυταπάτες, ούτε έχουμε ψευδαισθήσεις για την εικόνα του Προέδρου και για τις προθέσεις του. Παραμένει ένας αναθεωρητής. Είναι θιασώτης της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας διαχρονικά, κάτι το οποίο στην ανάλυση των γραμμών της συνέντευξής του (σ.σ. στην «Κ») φάνηκε. Δηλαδή, μιλάει πια για μια Χάγη στην οποία θα ανοίξουν όλα τα θέματα. Εμείς, όπως ξέρουμε έχουμε μοναδική ατζέντα την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ».

«Καταρχάς η έλευση του Τούρκου προέδρου είναι κάτι θετικό μετά από εκείνα των τελευταίων ετών, πέραν των παραβιάσεων και των αμφισβητήσεων που ήρθαν με μια επιθετική ρητορική, τα Μητσοτάκης γιοκ και δεν πρόκειται ποτέ να καθίσω στο ίδιο τραπέζι, Ξαφνικά, ούτε καν κύριε Μητσοτάκη, έγινε, “Κυριάκο, φίλε”» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Βόζεμπεργκ.

Διαβάστε ακόμα: Ερντογάν σε Σακελλαροπούλου: Να μιλήσουμε βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο

Ειδικά σε ό,τι αφορά το σημείο της συνέντευξης του Τούρκου Προέδρου στην Καθημερινή, όπου μιλάει για τα «αλληλένδετα θέματα με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που πρέπει να λυθούν στη δικαιοσύνη», σύμφωνα με την κ. Βόζεμπεργκ, ενδεχομένως ο Τούρκος Πρόεδρο απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, με την έννοια ότι τόσο ο τουρκικός αντιπολιτευόμενος όσο και μέρος του συμπολιτευόμενου Τύπο του ασκεί μια σκληρή κριτική για την φιλική του, το τελευταίο διάστημα, στάση προς τη χώρα μας. «Του λέει, εκεί που μίλαγες για γαλάζιες πατρίδες, και γιοκ Μητσοτάκη, ξαφνικά εμφανίζεσαι να είσαι εξαιρετικά φιλικός προς την Ελλάδα. Οπότε θέλει να κρατάει κι εκεί κάποιες, θωρεί, ισορροπίες. Κύριοι, εγώ προσπαθώ να έχω μια ηρεμία στην περιοχή την οποία ελέγχουμε, γιατί έτσι θεωρεί ότι ελέγχει πάντοτε όλη την περιοχή. Από την άλλη πλευρά, δεν απομακρύνομαι από την πολιτική που έχουμε για τα νησιά που μας ανήκουν» ανέφερε η κ. Βόζεμπεργκ.

Βόζεμπεργκ: «Εγώ θεωρώ ότι αυτή η υποκριτική σε μεγάλο βαθμό ρητορική εντάσσεται στη βούλησή του να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο»

«Εγώ θεωρώ ότι αυτή του η υποκριτική, αναμφίβολα, σε μεγάλο βαθμό ρητορική, εντάσσεται στη βούλησή του να παρουσιάσει ένα διαφορετικό πρόσωπο εν όψει των απαιτήσεών του και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ας μας λέει βαρβάρους. Τα οφέλη τα οικονομικά στα οποία προσδοκά τον οδηγούν να δείχνει αυτό το πρόσωπο. (…) Θεωρώ ότι ο διάλογος, ορθώς θα διεξαχθεί, γιατί αυτή είναι η πρόθεση και του Έλληνα πρωθυπουργού, να υπάρξει μια ηρεμία στο ευρύτερο περιβάλλον. Από εκεί και πέρα, δεν είδαμε ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση να απομακρύνεται από τις πάγιες κόκκινες γραμμές και ούτε πρόκειται να το κάνει» επισήμανε η Ευρωβουλευτής.

«Σε κάθε περίπτωση, εγώ εκτιμώ ότι έρχεται με πρόθεση ηρεμίας και ο απόηχος αυτού του ταξιδιού, θα είναι μια δέσμευση. Θα το δούμε στις δηλώσεις των δύο ηγετών, μια δέσμευση για ηρεμία στην περιοχή με στόχο να υπάρξει ένα κλίμα συνομιλιών που θα είναι σε καλό επίπεδο, σε καλό κλίμα, σε ήρεμο κλίμα. Αυτό εκτιμώ ότι είναι το κέρδος από έναν διάλογο, ο οποίος δεν μπορεί να σταματήσει. Για εκείνους οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν θα έπρεπε να γίνει αυτό το ταξίδι εγώ θα αντιπαραθέσω την ανάγκη να υπάρχουμε με μια ηρεμία, με ένα γείτονα τον οποίο δεν μπορούμε να αλλάξουμε» είπε καταλήγοντας η κ. Βόζεμπεργκ.