«Εκείνοι που προβαίνουν σε βία στους αθλητικούς χώρους δεν πηγαίνουν εκεί για να παρακολουθήσουν κάποια ομάδα, αλλά για να προβούν σε εγκληματικές δραστηριότητες», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα» με τη Νίκη Λυμπεράκη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδηςμε αφορμή τα επεισόδια στου Ρέντη που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός 31χρονου αστυνομικού.

Απέρριψε τα περί οπαδικής βίας και έκανε λόγο για βία που γίνεται με αφορμή αθλητικά γεγονότα.
«Θέλουμε δουλειά ακόμα στο θέμα της οπαδικής βίας. Δεν πρόκειται για οπαδική βία, αλλά για βία με αφορμή αθλητικά γεγονότα», είπε ο κ. Φλωρίδης και συνέχισε: «Χρειάζεται να αλλάξουμε κάποια πράγματα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Φλωρίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90,1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφερόμενος στην οπαδική βία

Θέλουμε δουλειά στο θέμα της οπαδικής βίας αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν πρόκειται απλώς για οπαδική βία, πρόκειται για βία η οποία ασκείται με αφορμή αθλητικά γεγονότα. Αυτοί που πάνε εκεί να προκαλέσουν τέτοια γεγονότα δεν έχουν πάει σώνει και καλά να παρακολουθήσουν την ομάδα τους, έχουν συλληφθεί πολλές φορές άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το αθλητικό γεγονός αυτό καθεαυτό, πηγαίνουν για να προκαλέσουν αυτά τα γεγονότα.

Για τις προτάσεις για τον νέο ποινικό κώδικα

Μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου είναι η διαβούλευση και τον Ιανουάριο θα εισαχθούν για ψήφιση.

Οι αλλαγές αυτές έχουν προταθεί από ειδικούς σίγουρα αλλά από κάποιους άλλους «ειδικούς» όχι. Δηλαδή κάποιοι ειδικοί οι οποίοι εμφανίζονται ως ειδικοί και ενώ έχουν και μεγάλα δικηγορικά γραφεία και είχαν μάθει να νομοθετούν για τους πελάτες τους αυτοί είναι εκτός των ειδικών που χρησιμοποιούμε εμείς. Με αυτούς τους ειδικούς έχουμε ένα καθαρό μέτωπο ότι αυτή η ιστορία του να έχεις μεγάλο δικηγορικό γραφείο, να αναλαμβάνεις τις μεγάλες ποινικές υποθέσει της χώρας και ταυτόχρονα να είσαι ο νομοθέτης των διατάξεων με τις οποίες δικάζονται οι πελάτες σου αυτό τελειώνει. Προφανώς αυτοί οι ειδικοί δεν συμπεριλαμβάνονται στους ειδικούς του υπουργείου Δικαιοσύνης τώρα πια. Αυτή είναι μια πρώτη προειδοποίηση γιατί αρχίζει μεγάλο ματς τώρα με αυτούς.

Υπάρχει επιτροπή και κυρίως υπάρχει ειδική επιστημονική επιτροπή στο υπουργείο Δικαιοσύνης η οποία αποτελείται από δικαστές οι οποίοι είναι αποσπασμένοι εδώ από τα Ανώτατο Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτοί αποτέλεσαν την βασική ομάδα που επεξεργάστηκε αυτούς τους κώδικες. Βεβαίως έχουμε λάβει υπόψη και προτάσεις και από τους δικηγορικούς συλλόγους, από την Ένωση Δικαστών, από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Το σημαντικότερο για εμάς είναι ότι η πολιτεία έρχεται να νομοθετήσει τώρα έχοντας στο μυαλό της και την πλευρά των θυμάτων, και την πλευρά της κοινωνίας. Αρκετές δεκαετίες η προσοχή ήταν στραμμένη προς τους εγκληματούντες και τα δικαιώματά τους. Σαφώς και πρέπει να προστατεύονται σε ένα κράτος δικαίου τα δικαιώματα αυτών που έχουν παρανομήσει αλλά δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε και τη μεριά της κοινωνίας, δεν είναι η ώρα να κοιτάξουμε τη μεριά των θυμάτων;

Από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνουν αρκετά σκούρα για αυτούς που σκέφτονται να εγκληματήσουν με την έννοια ότι αν η ποινή είναι πάνω από έναν χρόνο θα υποχρεώνεσαι να την εξαγοράσεις ή να ζητήσεις να την εκτίσεις με κοινωνική εργασία. Δηλαδή να εργάζεσαι σε έναν φορέα ο οποίος θα μπορεί να σε απασχολήσει. Θα παρουσιάσουμε τη Δευτέρα την πλατφόρμα που έχουμε φτιάξει, έχουν δηλωθεί περίπου 1.500-1.600 θέσεις αλλά αυτό με μια καμπάνια μπορεί να αυξηθεί εντυπωσιακά. Όποια ποινή είναι δύο με τρία χρόνια ένα μέρος της θα εκτίεται οπωσδήποτε στη φυλακή δηλαδή από 1 έως 6 μήνες το υπόλοιπο μπορεί να αναστέλλεται αλλά από τρία χρόνια και πάνω φυλακή. Όλη αυτή η ιστορία που οδήγησε ότι η ποινή φυλάκισης, έστω και αν είναι αθροιστικά 8 χρόνια, να μην πηγαίνεις ούτε μια μέρα φυλακή και να αναστέλλεται υποχρεωτικά αυτό τελειώνει! Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται ένας κλέφτης μια, δυο, τρεις φορές και να είναι έξω, και είναι έξω όχι επειδή τον αφήνει ο δικαστής, ο δικαστής εφαρμόζει τον νόμο που έκαναν οι «ειδικοί». Αυτοί οι «ειδικοί» κάνανε αυτους τους νόμους.

Το μέτωπο είναι οι μεγαλοδικηγόροι που θέλουν να νομοθετούν;

Το μέτωπο είναι όλοι αυτοί οι ελάχιστοι, δεν είναι πολλοί ευτυχώς, οι οποίοι νομίζουν ότι είναι εκείνες οι εποχές που μπορούσαν να νομοθετούν υπέρ των πελατών τους. Αυτό είναι το μέτωπο το δικό μου και είναι και το μέτωπο της κοινωνίας απέναντι σε αυτούς.

Μπαίνει από την άλλη εβδομάδα σε λειτουργία η καινούργια φυλακή της Δράμας με 600 θέσεις, και σε λίγο καιρό και μια φυλακή στο Λασίθι με άλλες 600 θέσεις. Οι φυλακισμένοι στην Ελλάδα είναι περίπου 10.000 όμως η κυβερνηση έχει αποφασίσει να πάει σε ένα ταχύτατο σύστημα νέων εγκαταστάσεων σε υφιστάμενους χώρους κυρίως αγροτικών φυλακών έτσι ώστε σε μερικούς μήνες να έχουμε αξιοπρεπέστατους οικισμούς όπου θα μπορούν να εκτίουν τις ποινές φυλάκισης αυτοί που καταδικάζονται με χαμηλές ποινές.

Η πιο καταστροφική, η πιο αχρεία επέμβαση που έχει γίνει ποτέ σε κώδικες ήταν το 2019. Παρεμβαίνουμε στον πυρήνα που οδηγεί στην ατιμωρησία, δηλαδή σε αυτή την αίσθηση στην κοινωνία ότι είναι απολύτως απροστάτευτη από το έγκλημα. Αυτοί οι κώδικες του ’19 αυτό που φρόντισαν ήταν οι εγκληματίες, όχι την κοινωνία. Γι' αυτούς επεδείχθη φροντίδα.