Μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα η ατζέντα για τα εθνικά θέµατα έρχεται ξανά στο προσκήνιο, βάζοντας τις δικές της διαχωριστικές γραµµές στη σκακιέρα της Κεντροαριστεράς, που έχει πλέον ακόµα έναν «παίκτη», τον φορέα της Νέας Αριστεράς. Με δεδοµένο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης µιλά για πατριωτική Αριστερά, έχοντας µειώσει βέβαια τη χρήση του όρου τελευταία, και φέρνει στο πλευρό του τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, αναµένεται µια πιο επίµονη ρητορική στα εθνικά θέµατα από την αξιωµατική αντιπολίτευση.

Η Νέα Αριστερά της Εφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση, διά του Νίκου Μπίστη που συµµετέχει στο εγχείρηµα, χαρακτηρίζει την επιστροφή Κοτζιά στον ΣΥΡΙΖΑ ως πισωγύρισµα στην οπτική για τα ελληνοτουρκικά, µε θέσεις που προσεγγίζουν αυτές της λαϊκής ∆εξιάς. «Οι θέσεις Κοτζιά για την Τουρκία δεν απέχουν πολύ από αυτές του Αντώνη Σαµαρά», σηµειώνει ο Νίκος Μπίστης. Ετσι διαφαίνεται ότι η Νέα Αριστερά θα παίρνει θέσεις περισσότερο υπέρ του διαλόγου µεταξύ των δύο πλευρών.

Με αυτά τα δεδοµένα στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να διατηρήσουν το δικό τους διακριτό στίγµα στα εθνικά, που απευθύνεται σε µια ουσιαστικά κοινή δεξαµενή ψηφοφόρων που διεκδικεί η Χαριλάου Τρικούπη, προκειµένου να κάνει και πολιτική τη δηµοσκοπική της κυριαρχία στην Κεντροαριστερά.

«Σκληρή» γραµµή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιµείνει σε «σκληρή» γραµµή στα ελληνοτουρκικά, θυµίζοντας διαρκώς στην κυβέρνηση πως η όποια συζήτηση µε την Τουρκία δεν µπορεί να µην εµπεριέχει διαρκώς και την Κύπρο. «Καµία προοπτική κατευνασµού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν µπορεί να δικαιολογήσει αφωνία εκ µέρους της χώρας µας», τονίζει σε κάθε ευκαιρία για το Κυπριακό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ενώ τα αντανακλαστικά του ήταν χαρακτηριστικά και πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. «∆εν αλλάζει ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν µιλά ως εκπρόσωπος µιας οµάδας χωρών οι οποίες αντιπαρατίθενται ευθέως ή πλαγίως µε τη ∆ύση. Αυτή είναι η πραγµατικότητα», τόνιζε.

Για το ΠΑΣΟΚ η συνταγή θα συνεχίσει να συνοψίζεται στην τακτική «µαστίγιο και καρότο» για τη γειτονική χώρα. «Καρότο» περιγράφουν την αναβάθµιση της τελωνειακής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και «µαστίγιο» τις ενσωµατωµένες κυρώσεις, οι οποίες θα ενεργοποιούνται άµεσα όταν υπάρχει από την πλευρά της παραβίαση του ∆ιεθνούς ∆ικαίου σε βάρος χώρας της Ε.Ε.

Συσχετισµοί

Την ώρα που χαράσσονται οι διαχωριστικές γραµµές για τη στρατηγική στα ελληνοτουρκικά, στη Χαριλάου Τρικούπη αναµένουν τις πρώτες δηµοσκοπήσεις για να δουν πόσο επηρεάζει τους «συσχετισµούς» στον χώρο η Νέα Αριστερά. Οι χαµηλοί τόνοι και οι δίαυλοι µεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Οµάδων είναι επιθυµητοί.

Από την πλευρά της η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ σηµειώνει ότι δεν υπάρχουν όροι για δοµική συνεργασία, κλείνει το µάτι για συγκλίσεις σε συγκεκριµένα ζητήµατα. Η επιλογή του πρώην υπουργού Οικονοµικών της κυβέρνησης Παπανδρέου, Φίλιππου Σαχινίδη, για να είναι βασικός οµιλητής σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «ΕΝΑ» του Γιάννη ∆ραγασάκη, σε εκδήλωση για την οικονοµία, είναι ένα δείγµα ότι υπάρχει η πρόθεση να σπάσει σε πρώτη φάση ο πάγος µεταξύ των δύο πλευρών. Στα «στρατηγεία» της Κεντροαριστεράς αναµένουν τις δηµοσκοπήσεις, ειδικά του Φεβρουαρίου, που θα δείχνουν µια πιο σταθερή εικόνα των συσχετισµών. Τότε θα χαραχθούν και οι υπόλοιπες διαχωριστικές γραµµές για τη µεγάλη µάχη των ευρωεκλογών.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής