Ανοίγει σήμερα η «βεντάλια» των κυβερνητικών πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της πάταξης της οπαδικής βίας, με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί να ανοίγουν τον δρόμο για την έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη και λειτουργία μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων. Το πρώτο βήμα ήταν η απόφαση για τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Το μέτρο αυτό θα ισχύσει και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β΄ της Super League 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.

Το δεύτερο βήμα θα γίνει σήμερα το πρωί, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, θα μεταβούν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Εκεί θα ζητήσουν εκ μέρους της κυβέρνησης από τη Γεωργία Αδειλίνη να προχωρήσει στην ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής βίας και διαφθοράς, με σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί και την αναζήτηση ύπαρξης τυχόν εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, οι υπουργοί θα προσκομίσουν όλα τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών για την αξιολόγηση στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας και θα διαμηνύσουν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ότι η ελληνική Πολιτεία δεν πρόκειται να επιδείξει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά.

Διαβάστε ακόμα: Οπαδική βία: Στον Άρειο Πάγο αύριο Οικονόμου και Βρούτσης - Τι θα ζητήσουν από την εισαγγελέα Γεωργία Αδειλίνη

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα διερευνήσει σε ποια έκταση δρουν στον ευρύτερο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού συμμορίες ή εγκληματικές οργανώσεις. Ποιοι χρηματοδοτούν, ενθαρρύνουν ή υποθάλπουν αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Αν υπάρχουν κάποιοι που με τα όσα υποστηρίζουν δημόσια διαπράττουν αδικήματα διέγερσης σε παράνομες πράξεις», τόνισε σχετικά ο κ. Μαρινάκης.

Από τους έξι υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου, δύο έχουν μέχρι στιγμής τοποθετηθεί δημόσια, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων και της στρατηγικής της κυβέρνησης.

Γιάννης Οικονόμου: Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική

«Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πράγματα στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, θα ήταν άδικο και μηδενιστικό να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα», είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ εξήγησε τον σκοπό της σημερινής επίσκεψης στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή ως δράση εγκληματικών συμμοριών και με σειρά παραβατικών συμπεριφορών που συνδέονται με άλλες υποθέσεις, όπως εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, και με βαθύ ιστορικό που θα καλύπτει πολύ πίσω σε δολοφονίες και πρόσωπα... Θα ζητήσουμε επανέλεγχο σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσουν τις Αρχές να αναζητήσουν τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς σε αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε ακόμα: Οικονόμου: Θα ζητήσουμε από την εισαγγελέα να διερευνήσει τη σύνδεση χουλιγκανισμού με άλλες παράνομες ενέργειες

Ο Γιώργος Φλωρίδης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, επισήμανε πως «η Πολιτεία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, γιατί έχει την ευθύνη να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα βίας όπου και αν αυτά εκδηλώνονται» και έδειξε με σαφήνεια ότι το κεντρικό ζητούμενο πλέον είναι να «δέσει» η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα απαιτούμενα στοιχεία. «Πρέπει να ενοποιηθεί η έρευνα για όλα τα γεγονότα τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο του αθλητισμού, να διερευνηθούν οι διασυνδέσεις μεταξύ όλων αυτών των εγκληματικών ενεργειών και βεβαίως να οδηγηθούν τα πράγματα στο να αποδώσουν δικαστικά αυτό που πράγματι συμβαίνει (…) Έχουμε εγκληματικές οργανώσεις που πρέπει να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.