Πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε υποθέσεις οπαδικής βίας, οι οποίες εκτείνονται χρονικά σε βάθος 16 ετών (από το 2007), περιλαμβάνει η λίστα με τα ονόματα των 200 οπαδών που δραστηριοποιούνται σε όλες τις ομάδες, σε πανελλαδική κλίμακα, και προσκόμισαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

«Ο κατάλογος των ατόμων αυτών αφορά όλα τα χρώματα και όλη την επικράτεια», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στον φάκελο που παραδόθηκε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά οπαδικής -και όχι μόνον- βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά. 

*Διαβάστε εδώ: Στον Άρειο Πάγο Οικονόμου και Βρούτσης: Ζητήσαμε την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για την οπαδική βία - Καταθέσαμε πραγματικά περιστατικά

Παράλληλα, όμως, προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν στη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά, αλλά και σε βάθος χρόνου.

«Υπάρχουν πρόσωπα που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία που προσκομίστηκαν αφορούν και εγκληματικές δραστηριότητες των εμπλεκόμενων προσώπων και με το κοινό ποινικό έγκλημα, όπως εκβιασμοί, ναρκωτικά, προστασία.


Βρούτσης: Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού

Ειδικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, πρόσθεσε ότι επίσης περιλαμβάνονται στον φάκελο που παραδόθηκε στις εισαγγελικές Αρχές και καταγγελίες για ξυλοδαρμούς διαιτητών και δημοσιογράφων που έχουν καταγγελθεί κατά καιρούς από τον ΠΣΑΤ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου).

Επίσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, διευκρίνισε ότι τα στοιχεία που προσκομίστηκαν είναι ενδεικτικά, καθώς πρόκειται να προσκομιστούν και άλλα από τις αρμόδιες Αρχές.

«Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση βρεθήκαμε σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πολύ ουσιαστικά στοιχεία για την οπαδική βία. Ο συμβολισμός είναι μεγάλος, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αποδείξουμε την αποφασιστικότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα όπλα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και την ασφάλεια των αξιών του αθλητισμού.

Τα στοιχεία που καταθέσαμε έχουν να κάνουν με πραγματικά περιστατικά, που δείχνουν ότι η οπαδική βία ξεπερνάει τα όρια του αθλητισμού και συνδέεται διαχρονικά με πρόσωπα που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βρούτσης.

Από την πλευρά του, ο κ. Οικονόμου επισήμανε: «Προσκομίσαμε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρκετά σοβαρά στοιχεία και ζητήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης την αναβάθμιση της ποινικής παρακολούθησης της όλης διαδικασίας, με σκοπό να φτάσουμε στην εξάρθρωση και στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη τόσο των φυσικών όσο και των ηθικών αυτουργών παράνομων συμπεριφορών, συμπεριφορών παραβατικών, περιστατικών που συνδέονται με αθλητική βία, είτε με βία με αθλητικό υπόβαθρο. Νομίζω πως τα στοιχεία που δώσαμε στην κυρία Εισαγγελέα και όσα θα προσκομίσουμε, διότι οι διαδικασίες και οι έρευνες θα βρίσκονται σε εξέλιξη, θα βοηθήσουν σε μία κατεύθυνση που αποτελεί κοινό τόπο για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και καθοριστικά τις αγέλες των χούλιγκαν, αλλά και όσους, ενδεχομένως, τους ανέχονται ή τους υποκινούν».