Τις ελληνικές θέσεις για την αναθεώρηση του κοινοτικού προϋπολογισμού είχε την ευκαιρία να επικαιροποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και ενόψει της επικείμενης εμβόλιμης Συνόδου Κορυφής στα τέλη Ιανουάριου, καθώς δεν έγινε κατορθωτό να βγει λευκός καπνός από τις «ζωηρές» διεργασίες των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης του τελευταίου διημέρου.

«Το πλαίσιο το οποίο έχει συμφωνηθεί από τις 26 χώρες καλύπτει απόλυτα τους ελληνικούς προβληματισμούς, υπάρχουν, δηλαδή, σημαντικά αυξημένα κονδύλια για την μετανάστευση, υπάρχει, επίσης, ένα αυξημένο κονδύλι για τις φυσικές καταστροφές, ενώ έχει προβλεφθεί σημαντική ευελιξία για τη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020. Είμαστε ικανοποιημένοι γιατί οι ελληνικοί προβληματισμοί ελήφθησαν υπόψη και γιατί υπάρχει μια συνολική κατανόηση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι ειδικά για τα θέματα μετανάστευσης πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση κυρίως προς τις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η σταθερή στήριξη των εισοδημάτων, το αποτελεσματικότερο μέτρο για την ακρίβεια

Απαντώντας σε ερώτηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η σταθερή στήριξη των εισοδημάτων. «Θέλω να σας θυμίσω ότι μόνο μέσα στον μήνα Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν παραπάνω από 700.000.000 ευρώ ως πρόσθετη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης πρωτίστως για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά για να είναι πιο εύκολες οι διακοπές στο Χριστουγέννων και αυτό είναι ένα αναπτυξιακό μέρισμα, είναι κατ’ ουσίαν το προϊόν της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας, ξεπερνάμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους, είμαστε σε θέση να στηρίζουμε τους πιο αδύναμους πολίτες μας και θα σας έλεγα ότι αυτή είναι και η καλύτερη επιβεβαίωση της ορθότητας της οικονομικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Να αναγνωριστεί ότι ο Φρέντης Μπελέρης εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος»

Αναφορικά με το ελληνικό μπλόκο στην ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας και τα περί ειδικής πλειοψηφίας που ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «για μας το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη, είναι βασικά ένα ζήτημα κράτους δικαίου, δεν είναι απλώς μια διμερής διαφορά την οποία έχει η Ελλάδα με την Αλβανία. Εμείς αυτό το οποίο ζητάμε είναι το προφανές, να αναγνωριστεί ότι ο Φρέντης Μπελέρης εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος, δεν παρεμβαίνουμε στο έργο της αλβανικής Δικαιοσύνης. Αλλά εδώ έγινε μία εκλογή την οποία ο Φρέντης Mπελέρης την κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή». Τόνισε, δε, ότι «είμαι πολύ σαφής, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία, υπάρχουν άλλες αποφάσεις σε επίπεδο Συμβουλίου που παίρνονται με άλλους τρόπους ενισχυμένης πλειοψηφίας, όμως αυτή τη στιγμή, και αν με ρωτάτε την εκτίμησή μου για το προβλέψιμο μέλλον, δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η ομοφωνία θα εξακολουθεί να είναι ο κανόνας».

«Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μία καλή πορεία»

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, μετά και την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θεωρώ πως η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ένα βήμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και η Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη μεταξύ εμού και του προέδρου Ερντογάν, ακόμη ένα σημαντικό βήμα, το οποίο προσδιορίζει τα επόμενα βήματα, στα οποία θέλουμε από κοινού να πορευτούμε, όπως έχω πει πολλές φορές, να οικοδομήσουμε πάλι σχέσεις εμπιστοσύνης. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε μία καλή πορεία που θα μας επιτρέψει, όπως αναφέρεται και στη Διακήρυξη των Αθηνών, να συζητήσουμε ένα δύσκολο ζήτημα το οποίο, όπως γνωρίζετε εδώ και δεκαετίες, δεν έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε, αυτό δηλαδή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».