Υπέρ της τροπολογίας για τους μετανάστες που έχει ξεσηκώσει έντονες συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής τάχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας από το βήμα του κοινοβουλίου, κατά την διάρκεια της συζήτησης για το Προϋπολογισμό. Παράλληλα, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, επαναλαμβάνοντας την θέση της ότι τάσσεται υπέρ.

Στην ομιλία της η πρώην υπουργός, δήλωσε πως σε όλη την διάρκεια της πορείας της έχει πολεμήσει τον λαϊκισμό και αναφερόμενη στη τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επαρχία είναι η ανάγκη για εργατικά χέρια.

Η τροπολογία αυτή επιλύει αυτό το πρόβλημα, σύμφωνα με την κ. Μπακογιάννη. «Η κυβέρνηση έρχεται και λέει ότι κάποιος που είναι τρία χρόνια στην Ελλάδα και δεν έχει νομιμοποιήσει τα χαρτιά του και είτε εργάζεται μαύρα είτε έχει ροπή προς την παραβατικότητα είτε ζει από φιλανθρωπίες έχει δικαίωμα να νομιμοποιηθεί και να δουλέψει». Ο βασικός όρος για αυτή την νομιμοποίηση είναι να εργαστεί, να φέρει δηλαδή το συμβόλαιο εργασίας ή το εργόσημο ώστε να ξέρει και το κράτος ποιος είναι και πού εργάζεται, τόνισε η κ. Μπακογιάννη.

«Υπάρχει η επιχειρηματολογία η αντίθετη που λέει ότι θα γίνουμε φάρος για να έρθουν κι άλλοι μετανάστες», ανέφερε με νόημα η κ. Μπακογιάννη χρησιμοποιώντας την φράση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για να προσθέσει, «δεν μας ρωτάει κανένας αν θα έρθουν άλλοι και αν θα καταφέρουν να μπουν, έχουμε μια δύσκολη κατάσταση στην Αίγυπτο, τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, μια κατάσταση απελπισίας σε όλο το περιβάλλον εκεί».

«Αν έχουμε μείωση ροών το έχουμε καταφέρει ακριβώς λόγω αυτής της πολιτικής με την Τουρκία που επέτρεψε τη συνεργασία να κρατήσουμε τους παραβάτες και εμπόρους ανθρώπινων ψυχών υπό έλεγχο» πρόσθεσε επίσης η Ντόρα Μπακογιάννη και επανέλαβε ότι μπορούμε να νομιμοποιήσουμε ανθρώπους που βρίσκονται εδώ και βοηθούν την ελληνική οικονομία».

Η κ. Μπακογιάννη, αναφέρθηκε και στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, επαναλαμβάνοντας την θέση της ότι τάσσεται υπέρ. «Πριν από 15 χρόνια όταν ρωτήθηκα αν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα οι ομοφυλόφιλοι να έχουν παιδιά, η απάντηση μου τότε ήταν όχι. Μετά από 15 χρόνια, έχω ασχοληθεί με το θέμα, ξέρω σήμερα ότι υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ίσα δικαιώματα και αυτά είναι τα παιδιά αυτών των γονέων και υπάρχουν. Ναι, είναι λίγοι δεν είναι πλειοψηφία αλλά έχουν το δικαίωμα αυτά τα παιδιά να έχουν ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά», ανέφερε. Η πρώην υπουργός, κατέληξε λέγοντας ότι «η δύναμη της δημοκρατίας δεν είναι αυτό που πιστεύει η πλειοψηφία αλλά να προστατεύσεις τα δικαιώματα των μειονοτήτων».