Ο δρόµος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει µέσα από την Ελλάδα και µέσα από τον σεβασµό στο κράτος ∆ικαίου: Αυτό είναι το µήνυµα που στέλνει η Αθήνα στα Τίρανα, τα οποία «ποντάρουν» στην υποστήριξη µεγάλων ευρωπαϊκών κρατών για να προσπεράσουν το ελληνικό εµπόδιο.

Εξάλλου, σε ένα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που αντιµετωπίζει σήµερα η Ευρώπη, το Μεταναστευτικό-Προσφυγικό, ο Εντι Ράµα παρουσιάζει ότι έχει τη λύση. Γι’ αυτόν τον λόγο δέχθηκε να υπογράψει συµφωνία µε το Ηνωµένο Βασίλειο, βάσει της οποίας έχουν ήδη επιστρέψει στην Αλβανία εκατοντάδες πολίτες της χώρας που είχαν περάσει παράνοµα τη Μάγχη, αλλά και δεκάδες ακόµα θα µετακινηθούν σε αλβανικές φυλακές από βρετανικές όπου κρατούνται.

Για τον ίδιο λόγο υπέγραψε άλλη συµφωνία µε την Τζόρτζια Μελόνι -την οποία προσωρινά έχει «παγώσει» το αλβανικό Συνταγµατικό ∆ικαστήριο-, που προβλέπει τη δηµιουργία δύο κλειστών κέντρων για παράτυπους µετανάστες στη Βορειοδυτική Αλβανία, που θα κατασκευαστούν µε ιταλικούς πόρους.


Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες

Στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ενωσης - ∆υτικών Βαλκανίων, ωστόσο, που διεξήχθη την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε εκ νέου στο τραπέζι τη θέση της Ελλάδας ότι το θέµα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντη Μπελέρη και το δικαίωµά του σε µια δίκαιη δίκη δεν αποτελούν διµερές ζήτηµα Ελλάδας - Αλβανίας, αλλά θέµα σεβασµού του κράτους ∆ικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Ο πρωθυπουργός -που είχε µια πολύ σύντοµη συνοµιλία µε τον Ράµα στο περιθώριο της Συνόδου- επανέλαβε την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτηµα, υπογραµµίζοντας ότι η χώρα µας υπήρξε και παραµένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των ∆υτικών Βαλκανίων.

Νωρίτερα, ο Ολαφ Σολτς από το Βερολίνο εξέφρασε την υποστήριξή του στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και ζήτησε να προχωρήσει ακόµα και µε τη διαδικασία της ειδικής πλειοψηφίας, παρακάµπτοντας δηλαδή ενδεχόµενο ελληνικό βέτο. «Είναι ο καιρός να δούµε όλοι τη µεγάλη εικόνα, και αυτό ισχύει τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για τα κράτη-µέλη της Ε.Ε.», είπε ο καγκελάριος της Γερµανίας.

Στο κείµενο των συµπερασµάτων της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - ∆υτικών Βαλκανίων («∆ιακήρυξη των Βρυξελλών») επισηµαίνεται (παράγραφος 6) ότι το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο καλεί όλες τις χώρες «να διασφαλίζουν τα δικαιώµατα και την ίση µεταχείριση των ανθρώπων που ανήκουν σε µειονότητες».

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των ∆υτικών Βαλκανίων, ως επένδυση στη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ευηµερία της περιοχής.

Αυτό βέβαια, όπως υπογράµµιζαν, υπό τη γνωστή αιρεσιµότητα, δηλαδή εφόσον οι υποψήφιες χώρες εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις και υλοποιούν τις απαιτούµενες µεταρρυθµίσεις. Είναι µια δύσκολη και επίπονη διαδικασία, που εξαρτάται από τις ίδιες επιδόσεις των υποψήφιων χωρών, τόνιζαν οι ίδιες πηγές, επισηµαίνοντας ότι βασικό προαπαιτούµενο αποτελούν ο σεβασµός των θεµελιωδών ευρωπαϊκών αξιών και οι µεταρρυθµίσεις που αφορούν το κράτος ∆ικαίου και ιδιαίτερα την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωµάτων, συµπεριλαµβανοµένων των δικαιωµάτων των µειονοτήτων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαµηνυθεί στην αλβανική πλευρά: Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέµα του εκλεγµένου δηµάρχου Χειµάρρας, Φρέντη Μπελέρη.


Συναίνεση

Η Ελλάδα, όπως σηµειώνουν διπλωµατικές πηγές, συναίνεσε µεν στην αποστολή της επιστολής της Ε.Ε. στα Τίρανα για το πρώτο βήµα έναρξης των διαπραγµατεύσεων, υπό την προϋπόθεση όµως ότι µέχρι το επόµενο στάδιο της διαδικασίας θα υπάρξει σαφής κίνηση ώστε ο Φρέντης Μπελέρης να αναλάβει καθήκοντα και να γίνει σεβαστό το δικαίωµά του σε δίκαιη δίκη, καθώς και το τεκµήριο αθωότητας. ∆ιαφορετικά, η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στα επόµενα στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Την περασµένη ∆ευτέρα απορρίφθηκε από τις αλβανικές Αρχές το αίτηµα του Φρέντη Μπελέρη για χορήγηση ολιγόωρης άδειας, προκειµένου να γίνει η ορκωµοσία του και να αναλάβει καθήκοντα δηµάρχου Χειµάρρας. «∆υστυχώς, στη Χειµάρρα η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας δεν έχει εφαρµοστεί ακόµη», δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, που επισκέφθηκε στη φυλακή τον κ. Μπελέρη. «Είναι ο µόνος δήµος σε όλη την Ευρώπη όπου ο καταψηφισµένος δήµαρχος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, ενώ ο εκλεγµένος δήµαρχος στερείται το δηµοκρατικό του δικαίωµα να ορκιστεί», υπογράµµισε ο κ. Παπασταύρου, δίνοντας τον τόνο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, σηµειώνοντας ότι «θέλουµε το τεκµήριο αθωότητάς του να γίνει απόλυτα σεβαστό από την αλβανική ∆ικαιοσύνη» και πως «πρέπει να βρεθεί µια δίκαιη λύση, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτηµένου, του κράτους ∆ικαίου και της αρχής καλής γειτονίας, ώστε να αποκατασταθεί η δηµοκρατική κανονικότητα στη Χειµάρρα».

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά