Μια απρόσµενη, πλην όµως ιστορική απόφαση και µία µάλλον προεξοφληµένη... παράταση είναι τα απτά αποτελέσµατα του κρίσιµου κατά τα λοιπά Ευρωπαϊκού Συµβουλίου του ∆εκεµβρίου, το οποίο κατ’ ουσίαν διεκόπη για να συνεχιστεί υπό τη µορφή εµβόλιµης Συνόδου Κορυφής τις πρώτες εβδοµάδες του έτους στη βελγική πρωτεύουσα.

Διαβάστε ακόμα: Politico: Η ΕΕ κατέρριψε τον μύθο του Ορμπαν με την ιστορική ένταξη της Ουκρανίας - Το παρασκήνιο και ο ρόλος του Σολτς

Το Ουκρανικό και ο κοινοτικός προϋπολογισμός στη Σύνοδο Κορυφής

Τα θρίλερ ενέχουν πάντοτε το στοιχείο του απρόβλεπτου και αυτός δεν θα µπορούσε να µην είναι ο κανόνας και στην περίπτωση µιας Συνόδου Κορυφής, που προοιωνιζόταν εδώ και αρκετό καιρό ακανθώδης.

Στον πυρήνα των εξαντλητικών διαπραγµατεύσεων ανάµεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες είχε βρεθεί εκ των πραγµάτων το Ουκρανικό ως αυτοτελές θέµα, ήτοι το κατά πόσον θα δινόταν το καθεστώς προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρας, αλλά και ο κοινοτικός Προϋπολογισµός, ζήτηµα πλήρως συνδεδεµένο µε την Ουκρανία εξ αιτίας της οικονοµικής ενίσχυσης-µαµούθ των 50 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη βάση συζήτησης.

Και εκεί που φαινόταν πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορµπαν, θα παρέµενε αµετάπειστος και εν πολλοίς ανεπηρέαστος από τις ισχυρές πιέσεις των εταίρων του, λίγο µετά τις 7 το απόγευµα της προηγούµενης Πέµπτης διευκόλυνε διά της απουσίας του από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου την επίτευξη µιας ιστορικής συµφωνίας για την παροχή τελικώς στην Ουκρανία του καθεστώτος προς ένταξη χώρας.

Διαβάστε ακόμα: Ιστορική στιγμή για την ΕΕ: Αρχίζει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας - Ο Όρμπαν απείχε από την ψηφοφορία


∆ιπλωµατική νίκη

Εκ των υστέρων καλά πληροφορηµένες πηγές στις Βρυξέλλες ανέφεραν πως η διπλωµατική... ντρίπλα ήταν γερµανικής έµπνευσης, καθώς ο καγκελάριος, Ολαφ Σολτς, φέρεται να συνέστησε στον Βίκτορ Ορµπαν να συµβάλει, έστω και διά της απουσίας του, στην άρση του αδιεξόδου.

Παραµένει αδιευκρίνιστο εάν και ποια είναι τα ανταλλάγµατα που έλαβε η Βουδαπέστη για τη συγκεκριµένη εξέλιξη, µολονότι Ευρωπαίοι διπλωµάτες διέψευδαν ότι υπήρχαν τέτοια. Σε κάθε περίπτωση και εν όψει εκλογικής χρονιάς για την Ευρωπαϊκή Ενωση το 2024, η χθεσινή εξέλιξη αποτελεί µία σαφή εκλογική νίκη για την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία, όπως δείχνουν όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες, θα ανακοινώσει στο πλαίσιο της κεντρικής εκδήλωσης το Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Βουκουρέστι, στις 10 Μαρτίου, την πρόθεση να διεκδικήσει ακόµη µία θητεία στην ηγεσία της Κοµισιόν.


∆ύσκολο ψηφιδωτό

Πάντως, στο φόντο της προαναφερθείσας ιστορικού χαρακτήρα εξέλιξης και όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες επέστρεψαν για το δείπνο της προηγούµενης Πέµπτης, κατέστη σαφές πως η Ουγγαρία του Ορµπαν δεν θα συναινούσε στη χορήγηση οικονοµικής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο.

Και µιας και όπως ορθώς είχε επισηµάνει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πως ο κοινοτικός Προϋπολογισµός πρέπει να... κλείσει πακέτο µε την οικονοµική βοήθεια προς την Ουκρανία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ξηµερώµατα Παρασκευής ότι η αναθεώρηση του Πολυετούς ∆ηµοσιονοµικού Πλαισίου έως το 2027 θα συζητηθεί σε εµβόλιµη Σύνοδο Κορυφής σε λίγες εβδοµάδες από τώρα, τον Ιανουάριο του 2024.

Στο παρασκήνιο των Βρυξελλών, πάντως, συζητείται έντονα ότι η µικρή παράταση που εδόθη θα αποδειχθεί κρίσιµη, ώστε να µεταβληθούν κρίσιµες µεταβλητές της πολύ δύσκολης -είναι αλήθεια- εξίσωσης. Είναι µάλλον κοινό µυστικό ότι µία σειρά από χώρες έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν µε το ύψος τής υπό συζήτηση οικονοµικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία, µεταξύ των οποίων η Σουηδία, η Αυστρία, αλλά και η Γερµανία, της οποίας η τρικοµµατική κυβέρνηση διήλθε πολύ πρόσφατα από µία µεγάλη δοκιµασία, ώστε να οριστικοποιήσει η ίδια τον εγχώριο προϋπολογισµό της και φαίνεται πως δείχνει µία δυσανεξία στο να απελευθερώσει ένα τόσο µεγάλο ποσόν προς την Ουκρανία.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες συζητούνται κατά πληροφορίες διάφορες εναλλακτικές, όπως η τµηµατική εκταµίευση της οικονοµικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά και η επίδοση επιχορηγήσεων (grants) τουλάχιστον για ένα µέρος του ποσού.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαµηνύσει πως για την Ελλάδα οι έξτρα πόροι στο Μεταναστευτικό αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα και ότι δεν θα δεχθεί τίποτε λιγότερο από τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπει η τελευταία συµβιβαστική πρόταση του Σαρλ Μισέλ.

Επιπλέον, η Αθήνα επιδιώκει επιπρόσθετους κοινοτικούς πόρους για την αντιµετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ δεν πρόκειται να δεχθεί µείωση των κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Προγράµµατα Συνοχής.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής