Σε µια ανεπίσηµη και εκ προοιµίου πιο... χαλαρή, αλλά ιδιαιτέρως σηµαντική προεκλογική περίοδο, σε ό,τι αφορά το πολιτικό κλίµα που θα διαµορφωθεί τα επόµενα χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, θα εισέλθει η χώρα τους πρώτους µήνες του νέου έτους. Ο λόγος βεβαίως για την πορεία που ξεκινά προς τις ευρωεκλογές, οι οποίες µε την είσοδο του 2024 θα απέχουν µόλις µισό χρόνο.

Ξεκάθαρος στόχος του Μεγάρου Μαξίµου, µε φόντο τη συγκεκριµένη αναµέτρηση, δεν είναι άλλος από τη διατήρηση της εικόνας πολιτικής κυριαρχίας τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και της Ν.∆., συνθήκη που αν τελικώς εξασφαλιστεί θα δώσει ευχέρεια χειρισµών και πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, προκειµένου να φέρει εις πέρας όλα τα µεγάλα στοιχήµατα που έχει θέσει. Από την καταπολέµηση της ακρίβειας και την ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ της χώρας, µέχρι τα δοµικά ζητήµατα της βελτίωσης των υπηρεσιών Υγείας και του περαιτέρω εκσυγχρονισµού της Παιδείας και συνολικά της κρατικής µηχανής. Στο πλαίσιο αυτό -και προκειµένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι σίγουρες απώλειες που θα έχει η κυβερνώσα παράταξη σε σχέση µε τις εθνικές κάλπες- το σύστηµα Μητσοτάκη θα στρέψει την προσοχή του σε δύο κατευθύνσεις.

Αφενός, στη διατήρηση της χαώδους απόστασης από ΠΑΣΟΚ (που πλέον φιγουράρει δηµοσκοπικά στη δεύτερη θέση) και ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου, στην αποτροπή του σεναρίου της ενίσχυσης των φορέων που δρουν στα δεξιά της Ν.∆., όπως η Νίκη, το κόµµα του Κυριάκου Βελόπουλου, οι Σπαρτιάτες και άλλοι αντίστοιχοι σχηµατισµοί µε µικρότερη εκλογική επιρροή. Ιδιαίτερα, δε, σε ό,τι αφορά το δεύτερο µέτωπο, το µεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στην ακύρωση των όποιων πιθανοτήτων, αλλά και σκέψεων να προκύψουν -στα πρότυπα των όσων συµβαίνουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης- κάποιες κινήσεις µε πιο θεσµικά χαρακτηριστικά από τα προαναφερθέντα κόµµατα, που υπό συγκεκριµένες προϋποθέσεις θα µπορούσαν να αναπτύξουν µια αξιοπρόσεκτη αν µη τι άλλο δυναµική. Αυτός είναι κι ένας βασικός λόγος για τον οποίο φαίνεται να µετατίθεται για µετά τις ευρωεκλογές το θέµα της θεσµοθέτησης του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, ενώ στο µικροσκόπιο των µυστικών ερευνών, που παραγγέλνει όλον αυτό τον καιρό το Μαξίµου, βρίσκεται σταθερά πλέον και ο αντίκτυπος που έχει στη λεγόµενη παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.∆. η προσέγγιση που επιχειρείται µε την Αγκυρα εδώ και µερικούς µήνες.

Με αυτά τα δεδοµένα, στην κυβέρνηση ποντάρουν ιδιαίτερα στο πλεονέκτηµα που διαθέτει η Ν.∆. στις τάξεις των Ελλήνων οµογενών, που πρώτη φορά τους δίνεται η ευκαιρία να συµµετάσχουν σε µια εγχώρια εκλογική αναµέτρηση χωρίς τους περιορισµούς του προηγούµενου status quo, αλλά και µε τη διευκόλυνση της επιστολικής ψήφου. ∆εν είναι τυχαίο, ότι «γαλάζιες» εξορµήσεις στο εξωτερικό έχουν αρχίσει ήδη και θα συνεχιστούν εντατικά τους µήνες που έρχονται (µε επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και εµπνευστή του σχετικού πλάνου, Θοδωρή Λιβάνιο, και όχι µόνο), προκειµένου να ενηµερωθούν όσο το δυνατόν πιο άρτια οι απόδηµοι, αλλά και να αξιοποιηθεί το πολιτικό µοµέντουµ στο εν λόγω πεδίο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής