Το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί με τη μεταρρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια περιέγραψε ο Άγγελος Συρίγος. Ο έμπειρος ακαδημαϊκός, πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής της ΝΔ, μιλώντας στο Action 24, αναφέρθηκε αρχικά στο "σκόπελο" του άρθρου 16.

"Υπάρχει το άρθρο 16 παράγραφοι 5 και 8 που θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ, επιτρέπει την ίδρυση ΑΕΙ υπό τη μορφή νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου".
"Υπάρχουν όμως εξελίξεις στη νομολογία κυρίως στην Ευρώπη, εναρμονιζόμαστε με ευρωπαϊκή οδηγία", σημείωσε.

Μια σχετική "πρόσφατη απόφαση είναι αυτή του 2020 και αφορά την Ουγγαρία, είπε, όπου ο πρόεδρος Όρμπαν προσπάθησε να κλείσει μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο ιδρύθηκε από τον Σόρος. Μέσα από τη νομολογία προκύπτει πως έχουμε "σοβαρές παραβιάσεις σε διατάξεις με νομοθετική ισχύ υπέρτερη του νόμου", είπε.

Και συνέχισε για τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί: "Τα παραρτήματα των ξένων πανεπιστημίων, θα είναι κυρίως από κράτη-μέλη της ΕΕ ή συμβαλλόμενα μέρη της GATT, της συμφωνίας για το διεθνές εμπόριο. Θα λειτουργούν πλέον με τους όρους του ελληνικού κράτους. Θα είναι Πανεπιστήμιο στο εξωτερικό, αλλά θα λειτουργεί με τους όρους της ΕΘΑΕ (Εθνική Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση). Ως τώρα, κάποιο κολλέγιο συμβαλλόταν με κάποιο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και λειτουργούσε με τους όρους του εν λόγω πανεπιστημίου, αυτό πλέον αλλάζει", είπε.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης για μη κρατικά πανεπιστήμια: Ιστορική μεταρρύθμιση - Θα λειτουργούν με αυστηρές προϋποθέσεις

Σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα που προκύπτουν από την απόκτηση πτυχίου, είπε πως "το πτυχίο ήταν συνδεδεμένο με τα επαγγελματικά δικαιώματα", για να συμπληρώσει πως "τα πτυχία που δίνουν τα κολλέγια δεν αναγνωρίζονται ακαδημαϊκά, αλλά δίνουν ορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτό που θα έχουμε τώρα θα είναι ένας πανεπιστημιακός τίτλος που θα αναγνωρίζεται και ακαδημαϊκά και επαγγελματικά".
"Η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση θα είναι η ραχοκοκαλιά", τόνισε ο Άγγελος Συρίγος, αναφέροντας πως η θεσμοθέτηση μη κρατικών πανεπιστημίων θα αποτρέψει πολλούς νέους Έλληνες 18 ετών να φύγουν, αποτρέποντας την αφαίμαξη των οικογενειών και την εκροή συναλλάγματος. Επίσης θα βοηθήσουν τη βελτίωση των δημοσίων πανεπιστημίων, μέσω του ανταγωνισμού. Ο κ. Συρίγος κατέληξε πως θα υπάρξει ένα πρόβλημα και αυτό θα αφορά τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, τα οποία θα πρέπει να στηριχτούν.

Δείτε όσα είπε ο Άγγελος Συρίγος στο ACTION24