Ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται σε όλα τα επίπεδα για το συνέδριο του Φεβρουαρίου, καθώς στην Κουμουνδούρου επικρατεί η άποψη ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επισφραγιστεί η ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και ιδέες.


ΟΙ συνεδριάσεις ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πλαίσιο αυτό η τετραμερής Επιτροπή των Θέσεων, που απαρτίζεται από τους Νίκο Παππά, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ρένα Δούρου και Γιώργο Τσίπρα, εργάζεται πυρετωδώς για τα κείμενα του συνεδρίου, ενώ η Κεντρική Οργανωτικής Επιτροπή (ΚΟΕΣ) συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει όλα τα τεχνικά θέματα.

Σε αυτή δεν μετέχει ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως στο παρελθόν δεν έπαιρνε μέρος και ο Αλέξης Τσίπρας. Και όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι εντυπώσεις που επιχειρήθηκαν να δημιουργηθούν είναι εκ του πονηρού προκειμένου να δείξουν ότι συνεχίζεται η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου αναβλήθηκε την περασμένη Τετάρτη καθώς δεν υπήρχε απαρτία,
δεδομένου ότι μετέχουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα οποία στην πραγματικότητα στον δρόμο για το συνέδριο θα αντικαταστήσουν τα κενά της ΚΕ και συγκεκριμένα: Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Σταύρος Αραχωβίτης, Γιάννης Βουλγαράκης, Κώστας Γενιδούνιας, Ελένη Γιακουμάκη, Χρήστος Δουίτσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Στέργιος Καλπάκης, Χρύσα Καραγιάννη, Νίκος Καραντιλιόν, Δημήτρης Καρβούνης, Ζωή Κυρκούλια, Μάριος Κάτσης, Φώτης Λαμπρινίδης, Νίκος Μαδεμλής, Γιώργος Μπαλάφας, Γιώτα Μπελώνη, Θάνος Μωραΐτης, Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, Πάνος Ρήγας, Χρήστος Σπίρτζης, Ελένη Συμεωνίδου, Ολυμπία Τελιγιορίδου, Θεοδώρα Τζάκρη, Χάρης Τσιόκας, Αγγελίνα Χατζοπούλου, Αλέξης Χριστόπουλος.

Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ στα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Εν τω μεταξύ, κομματικές πηγές με αφορμή τον νόμο που φέρνει η κυβέρνηση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας την αντίθεση όσον αφορά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.

«Ο κ. Μητσοτάκης, μέσα στις εσωτερικές του δυσκολίες, επιχείρησε να ενώσει όλα τα νεοφιλελεύθερα κομμάτια του κόμματός του μέσα από τις μεγαλόστομες εξαγγελίες για το “ελεύθερο” πανεπιστήμιο. Είμαστε, λοιπόν, κατηγορηματικά αντίθετοι με την ίδρυση ιδιωτικών.“ Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον κύριο Μητσοτάκη, όμως, είναι το εξαρτώμενο, από τα ιδιωτικά συμφέροντα, πανεπιστήμιο, τα οποία άλλωστε θα το χρηματοδοτούν. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο. “Ελεύθερο” πανεπιστήμιο για τον πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της κυβέρνησής του».


Το Σύνταγμα

Σε αυτό το πνεύμα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM τόνισε πως στόχος της νέας κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο: «Αυτό το οποίο κάνει η ΝΔ είναι να παρακάμπτει το σύνταγμα για άλλη μια φορά και να θέλει ουσιαστικά μέσω του 41% με μια αλαζονική στάση να κουρελιάσει το Σύνταγμα - αυτό δεν τιμά κανέναν στη χώρα. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται μια κυβέρνηση και παρακάμπτει το Σύνταγμα σε μια τέτοια συζήτηση». Και πρόσθεσε: «Αυτό το οποίο κάνει κατά την άποψή μου για άλλη μια φορά είναι να γράφει το Σύνταγμα στα παλιά της τα παπούτσια. Τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα μας παράγουν πολύ καλούς επιστήμονες και αυτό είναι ευρέως γνωστό και στον κόσμο».