Να «χτίσει» πάνω στο θετικό momentum, που διαμορφώνουν μία σειρά από ενθαρρυντικές εξελίξεις από το πλαίσιο για την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων έως τα χαρμόσυνα μηνύματα στην Οικονομία και το Μεταναστευτικό, θέλει το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο βλέπει πως γεμάτο απρόοπτα και συγκινήσεις το 2023 κλείνει με χαμόγελα για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Σε αυτό αναμφίβολα συμβάλλει και η πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιβεβαιώθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τους προηγούμενους μήνες και δεν προκύπτει ότι πρόκειται να αμφισβητηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα λόγω του κατακερματισμού που παρατηρείται τόσο στον χώρο της αξιωματικής όσο και στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Εξάλλου, το αφήγημα της «γαλάζιας» πρωτοκαθεδρίας στηρίζουν τα ευρήματα όλων ανεξαιρέτως των μετρήσεων της κοινής γνώμης παρά τις συγκυριακές διακυμάνσεις, οι οποίες πάντως κατά γενική ομολογία δεν αλλάζουν τη μεγάλη εικόνα.

Ανοικτός ο δρόμος για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης


Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η τωρινή εικόνα του πολιτικού σκηνικού επιτρέπει, εάν όχι επιβάλλει, στην κυβέρνηση να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην υλοποίηση της εξαιρετικά φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής της ατζέντας. Και η πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση του πλαισίου που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, μέσω παραρτημάτων τους στη χώρα μας, αποτελεί ακριβώς ένα τέτοιο παράδειγμα.

Στην κυβέρνηση δηλώνουν ικανοποιημένοι από αυτή την εξέλιξη και δεν κρύβουν ότι αισθάνονται πλήρως δικαιωμένοι για την επιμονή και τη συνέπεια που επέδειξε επί 10ετίες η «γαλάζια» παράταξη.

«Η προώθηση του νόμου για τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν αναιρεί την πρόθεσή μας να αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 του Συντάγματος», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό briefing των πολιτικών συντακτών, κάνοντας λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη και σε ό,τι αφορά την ανάσχεση του brain drain και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας. Μάλιστα, όπως το έθεσε και χθες ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην κυβέρνηση αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον τι στάση θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ήτοι «ποιος είναι ειλικρινά εκσυγχρονιστής και ποιος ειλικρινά προοδευτικός».

Στο Μέγαρο Μαξίμου φιλοδοξούν να εκκινήσει η νέα χρονιά με την κυβέρνηση να ορίζει εν πολλοίς την πολιτική ατζέντα, αλλά και να θέτει η ίδια τους κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας. Άλλωστε και στο πεδίο της Οικονομίας, εν πολλοίς καθοριστικό για την παγίωση των υπέρ της πολιτικών συσχετισμών, τα μαντάτα είναι άκρως ενθαρρυντικά εάν κρίνει κάποιος από τα διεθνή εύσημα που αποσπά η Αθήνα και εν προκειμένω από την τιμητική διάκριση του «Economist», που χαρακτήρισε την Ελλάδα «χώρα της χρονιάς για το 2023».

«Εμείς επιδιώκουμε αληθινή πρόοδο και ανάπτυξη και δεσμευόμαστε ότι όλες οι θετικές ειδήσεις θα μεταφράζονται σε μέτρα υπέρ των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Εντός του Ιανουαρίου, εξάλλου, η συμμετοχή του πρωθυπουργού στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο της JP Morgan στη Νέα Υόρκη μετά το επιτυχημένο του πέρασμα από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Συνέδριο της Morgan Stanley ενισχύει την αίσθηση πως οι καλές ημέρες για την ελληνική οικονομία θα έχουν και συνέχεια εντός του 2024.

Η έκθεση της Κομισιόν


Στις αρχές Φεβρουαρίου, μάλιστα, η εμβόλιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες αναμένεται εκτός απροόπτου να επικυρώσει και άλλα θετικά νέα για την ελληνική οικονομία, καθώς ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός θα επιφυλάσσει περισσότερα κονδύλια για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, πάγιο αίτημα της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτά προστίθεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαιώνει τις θετικές ειδήσεις κάνοντας αναφορά στην ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας παρά τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην εν λόγω έκθεση, η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της και παρά τις αρκετές προκλήσεις η οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση εξακολουθεί να είναι ανθεκτική. Εκτιμά, παράλληλα, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 22 Δεκεμβρίου