Σε φάση... υπαρξιακής αναζήτησης βρίσκεται η δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ., με φόντο τις κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη το τελευταίο διάστημα, οι οποίες επί της ουσίας σηματοδοτούν το περαιτέρω «άνοιγμα» του πρωθυπουργού στον χώρο του Κέντρου.

Η προαναγγελία για τον νόμο περί θεσμοθέτησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών (και πιθανώς της τεκνοθεσίας), η προσέγγιση με την Τουρκία και εσχάτως η ρύθμιση Καιρίδη για το Μεταναστευτικό έχουν ενεργοποιήσει τα ανακλαστικά των στελεχών που απευθύνονται στη λεγόμενη «παραδοσιακή βάση» του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία δημοσίως πλέον εκφράζουν τους προβληματισμούς τους για τη στρατηγική αυτή. Φυσικά, τις δυνάμεις αυτές απελευθέρωσε εν πολλοίς και το «αντάρτικο» του Αντώνη Σαμαρά, που κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη, όταν και ο πρώην πρωθυπουργός κατέδειξε με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαφοροποίησή του από τις προβλέψεις της επίμαχης τροπολογίας, με την οποία διαφώνησε ανοιχτά από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησής της (μέσω της ανάρτησης του parapolitika.gr την προηγούμενη Παρασκευή). Άλλωστε, οι βουλευτές που στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους δεν έκρυβαν την ταύτισή τους με τη στάση του Μεσσήνιου ανήκουν στον πυρήνα των διαχρονικών συνομιλητών του, ενώ συμφωνούν ως επί το πλείστον και με το περιεχόμενο των ενστάσεων που διατυπώνει κατά καιρούς σχετικά με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και τη γενικότερη φυσιογνωμία της «γαλάζιας» παράταξης, την οποία ο ίδιος θα προτιμούσε με πολύ πιο σαφή και «καθαρό» δεξιό προσανατολισμό. Ανάμεσά τους ο Θάνος Πλεύρης, αλλά και ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, που, αν και πειθάρχησαν στην κομματική γραμμή, επέλεξαν να τοποθετηθούν δημοσίως για την αντίθεσή τους με την εν λόγω κυβερνητική παρέμβαση.

Χιονοστιβάδα 

Είχαν προηγηθεί οι υπό μορφήν χιονοστιβάδας αντιδράσεις ακόμα και κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπως του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, έναντι της προοπτικής επιτάχυνσης των θεσμικών διαδικασιών για τη νομιμοποίηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Ως γνωστόν, το όλο θέμα μετατέθηκε για αργότερα και πιθανόν για μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο, πέραν της περίπτωσης του Αντώνη Σαμαρά, που και πάλι είχε δηλώσει αντίθετος μέσω της συνέντευξής του στην «Καθημερινή» πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς και των υπόλοιπων μελών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει πολύ καλά πως, όταν έρθει εκείνη η ώρα, θα εμφανιστούν πολύ περισσότεροι «προβληματισμένοι» αναφορικά με το συγκεκριμένο μέτωπο. Εξάλλου, η ξεκάθαρη θέση της Ιεραρχίας ενάντια στην προοπτική θεσμοθέτησης του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας από άτομα του ίδιου φύλου, όπως αυτή εκφράστηκε επισήμως τόσο από τα χείλη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όσο και με την πρόσφατη Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, αναμφισβήτητα ρίχνει νερό στον μύλο εκείνων που απευθύνονται στο δεξιό ακροατήριο. Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα στελέχη αυτά συνομίλησαν στο σύνολό τους σχεδόν με τον Αντώνη Σαμαρά τις προηγούμενες εβδομάδες, ενώ, όπως έγραψαν πρόσφατα τα «Π», στον κύκλο των τακτικών συνδαιτυμόνων και επισκεπτών του γραφείου του Μεσσήνιου ανήκουν μεταξύ άλλων (και πέρα από τις περιπτώσεις των Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη, έστω κι αν ο τελευταίος κλήθηκε να ακυρώσει για λογαριασμό της κυβέρνησης την επιχειρηματολογία Σαμαρά για τη ρύθμιση του υπουργείου Μετανάστευσης) πρόσωπα όπως οι υφυπουργοί Γιάννης Παππάς, Κώστας Κατσαφάδος, Διονύσης Σταμενίτης και Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης. Επίσης, οι βουλευτές Ανδρέας Κατσανιώτης, Περικλής Μαντάς, Νότης Μηταράκης, Χρήστος Κέλλας, Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Κώστας Βλάσης, Διονύσης Ακτύπης, Δημήτρης Μαρκόπουλος και Χρήστος Μπουκώρος.

Οι ψηφοφόροι

 Τα στελέχη αυτά, και όχι μόνο, εκφράζουν συχνά-πυκνά την αγωνία τους για τη δυνατότητα να απευθύνονται πλέον στο βασικό κομμάτι των ψηφοφόρων από τους οποίους αντλεί ο καθένας ξεχωριστά τη δύναμή του. «Μέσα σε περίπου έναν μήνα οι δεξιοί ακούνε για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την επαναπροσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τώρα με την τροπολογία αυτή εκπέμπεται μήνυμα χαλάρωσης της στρατηγικής μας στο Μεταναστευτικό, που συνιστούσε ένα από τα βασικά πλεονεκτήματά μας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η τακτική του προσανατολισμού στο Κέντρο είναι εκ των πραγμάτων επιτυχημένη, αλλά θα πρέπει κάποιοι να σκεφθούν πώς θα μιλήσουμε κι εμείς στον κόσμο μας και ότι μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι το ποσοστό των σχηματισμών και των πυρήνων στα δεξιά της Ν.Δ. που ευνοούνται και από το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη», λέει στα «Π» βουλευτής της δεξιάς οπτικής, αποτυπώνοντας το περιεχόμενο των ζυμώσεων στους κόλπους της εν λόγω πτέρυγας αυτόν τον καιρό.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά