Με «όπλο» την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας έπειτα από 12 χρόνια, τη νωπή λαϊκή εντολή των διπλών εκλογών του καλοκαιριού και την πολιτική κυριαρχία -όπως αποτυπώνεται σε όλες τις δηµοσκοπήσεις-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει το 2024 να αποτελέσει το έτος των σηµαντικών µεταρρυθµίσεων για την κυβέρνηση. Ο ίδιος γνωρίζει καλά εξάλλου ότι οι µεγάλες τοµές που επιχειρεί µια κυβέρνηση πρέπει να σχεδιάζονται και να προγραµµατίζονται τον πρώτο χρόνο της 4ετούς θητείας, ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο να ψηφιστούν, να υλοποιηθούν και να αρχίσουν να έχουν µετρήσιµα αποτελέσµατα. Στο Υπουργικό Συµβούλιο της Τετάρτης ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος παρουσίασε το Ενοποιηµένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2024, τους γνωστούς δηλαδή πια «µπλε φακέλους», οι οποίοι περιλαµβάνουν τις δράσεις σε όλα τα επίπεδα που καλείται να προχωρήσει κάθε υπουργείο µέσα στο επόµενο έτος. Ολα αυτά αθροίζουν περισσότερες από 221 µικρές και µεγάλες µεταρρυθµίσεις, 279 έργα και επενδύσεις και πλέον των 2.000 δράσεων, που αποτελούν τον «οδικό χάρτη» για τη διακυβέρνηση του επόµενου έτους.

Στα µεγάλα έργα, οι αυτοκινητόδροµοι και τα τρένα έχουν προτεραιότητα. Αυτά που πρέπει να τρέξουν την επόµενη χρονιά είναι η Flyover (αναβάθµιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης), ο Αυτοκινητόδροµος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 (Τρίκαλα-Εγνατία Οδός), ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά και η αναβάθµιση της σιδηροδροµικής γραµµής στο τµήµα Αλεξανδρούπολη-Ορµένιο και του Προαστιακού στη ∆υτική Αττική (Ανω Λιόσια-Μέγαρα). Επίσης το νέο αεροδρόµιο στο Καστέλλι Κρήτης, η Γραµµή 4 του µετρό Αθήνας, οι απαιτούµενες παρεµβάσεις για την αναβάθµιση και αναδιάταξη του συστήµατος και των υποδοµών του σιδηροδροµικού δικτύου, αλλά και η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης επέκτασης του φράχτη στον Εβρο.

Διαβάστε ακόμα: Ο Μητσοτάκης εκτίναξε το εθνικό brand name - Από χώρα "περίγελος" της Ευρώπης μετατράπηκε σε χώρα "παράδειγμα"

Τα πρώτα νοµοσχέδια της νέας χρονιάς

Τα πρώτα νοµοσχέδια της νέας χρονιάς είναι ήδη έτοιµα και θα εισαχθούν µετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στις αρµόδιες επιτροπές της Βουλής. Βούληση της κυβέρνησης, µάλιστα, είναι να αναζητήσει ευρύτερες συναινέσεις, ώστε, για παράδειγµα, νοµοθετικές πρωτοβουλίες όπως η επιστολική ψήφος και τα ιδιωτικά ΑΕΙ να ψηφιστούν από περισσότερα κόµµατα και από τη µεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου.

Το πρώτο νοµοσχέδιο -που παραµένει σε δηµόσια διαβούλευση µέχρι την Πέµπτη 28 ∆εκεµβρίου- αφορά τις παρεµβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθµιση της ποινικής δίκης. Ακολουθεί το νοµοσχέδιο που καθιερώνει πρώτη φορά στη χώρα µας το δικαίωµα της επιστολικής ψήφου, που θα ισχύει µόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δηµοψηφίσµατα και θα εφαρµοστεί αρχικά στην ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Ακολουθούν δύο νοµοσχέδια του υπουργείου Παιδείας: Αυτό για την Επαγγελµατική Εκπαίδευση και Επαγγελµατική Κατάρτιση, που προβλέπει την ενσωµάτωση Επαγγελµατικών Λυκείων, Επαγγελµατικών Σχολών Κατάρτισης και ∆ηµόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελµατικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ), ενώ ειδικά τα ΙΕΚ θα εξελιχθούν σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελµατικής Κατάρτισης (ΣΕΑΚ). «Η στήριξη της τεχνικής και επαγγελµατικής εκπαίδευσης αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα της εκπαιδευτικής µας πολιτικής», ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης. Το δεύτερο, που έχει ανοίξει µεγάλο κύκλο συζητήσεων και πολιτικών αντεγκλήσεων, είναι το «Ελεύθερο Πανεπιστήµιο», µια «πραγµατικά ιστορική µεταρρύθµιση στην Παιδεία και ειδικά στην Ανώτατη Εκπαίδευση», όπως την αποκάλεσε ο πρωθυπουργός. Το νοµοσχέδιο θα επιτρέψει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη λειτουργία µη κρατικών, µη κερδοσκοπικών πανεπιστηµίων, αποκλειστικά παραρτηµάτων ξένων πανεπιστηµίων, µε την εγγύηση και εποπτεία του κράτους. Με το ίδιο νοµοσχέδιο αλλάζουν πολλά στα δηµόσια ΑΕΙ, από τη διευκόλυνση ενός πανεπιστηµίου να ιδρύει νέα τµήµατα έως τη δηµιουργία µηχανισµού χρηµατοδότησης καινοτόµων ιδεών.

Εντός του Ιανουαρίου αναµένεται να εισαχθεί επίσης προς ψήφιση στη Βουλή το νοµοσχέδιο για το Εθνικό Σύστηµα Τραύµατος, καθώς και εκείνο µε τα µέτρα για την αντιµετώπιση της οπαδικής βίας, που περιλαµβάνει υποχρέωση πλήρους λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήµατος εποπτείας µε κάµερες για τα γήπεδα Super League και Basket League, ηλεκτρονικό εισιτήριο και ταυτοποίηση για όλους τους φιλάθλους, επιβολή µε αυτοµατοποιηµένο τρόπο κυρώσεων για περιστατικά οπαδικής βίας, όπως ρίψη εύφλεκτων υλικών, κ.ά. Ο οδικός χάρτης του 2024, που παρουσίασε ο κ. Σκέρτσος, έχει πολλές ακόµα παρεµβάσεις, µέτρα και πρωτοβουλίες, µε χαρακτηριστικές εκείνες που επιχειρούν να απαντήσουν στο µεγαλύτερο πρόβληµα των πολιτών, όπως αυτό καταγράφεται σε όλες τις µετρήσεις, δηλαδή την ακρίβεια. Στις «εµβληµατικές δράσεις» του υπουργείου Ανάπτυξης περιλαµβάνονται η βελτίωση του επιπέδου προστασίας του καταναλωτή, ο εκσυγχρονισµός του θεσµικού πλαισίου, η ενίσχυση των µηχανισµών ελέγχου της αγοράς και η ενδυνάµωση του καταναλωτή µέσα από τη διαθεσιµότητα και χρήση ψηφιακών εργαλείων (επέκταση δυνατοτήτων e-katanalotis, kataggelies.mindev.gov.gr, fuelprices.gr). Ο έµµεσος τρόπος αντιµετώπισης της ακρίβειας είναι η αύξηση εισοδηµάτων, µε αύξηση των µισθών των δηµοσίων υπαλλήλων από τον Ιανουάριο για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, µε τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις και την αύξηση τον Απρίλιο του κατώτατου µισθού, ο οποίος θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ. Η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής θα προχωρήσει, µε βάση τον κυβερνητικό σχεδιασµό, σε πολλά µέτωπα. Εντός του νέου έτους υλοποιούνται η ανάπτυξη πλατφόρµας και η ολοκλήρωση διασύνδεσης ταµειακών και POS, η εκκίνηση της καθολικής εφαρµογής ηλεκτρονικών τιµολογίων και myDATA, η ολοκλήρωση των κωδικοποιήσεων της φορολογικής νοµοθεσίας, η θέσπιση πλαισίου υποχρεωτικής αγοραπωλησίας ακινήτων µόνο µε τραπεζικά µέσα πληρωµής, η υλοποίηση συστήµατος αξιοποίησης δεδοµένων εισροών-εκροών για περιστολή του λαθρεµπορίου και η δηµιουργία ψηφιακού ελεγκτικού κέντρου για µαζικές διασταυρώσεις εξ αποστάσεως.

Ετοιμότητα

Ιδιαίτερα σηµαντική είναι η προετοιµασία για την αντιπυρική περίοδο, η έναρξη της οποίας απέχει πλέον µόλις 4 µήνες. Στον «µπλε φάκελο» του υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης περιλαµβάνεται η αναβάθµιση/ενσωµάτωση τεχνολογιών 112 επόµενης γενιάς για την Πολιτική Προστασία, η εκτίµηση και αξιολόγηση κινδύνου, ο σχεδιασµός ενίσχυσης της πρόληψης, της ετοιµότητας και της ανθεκτικότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η πρόσληψη 700 πυροσβεστών. Ο αντίστοιχος φάκελος του υπουργείου Αµυνας έχει, µεταξύ άλλων, την προµήθεια 36 αµφίβιων µονοκινητήριων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συµπλέγµατα και την προµήθεια µηχανολογικού εξοπλισµού και µηχανηµάτων έργου για την πρόληψη, άµεση επέµβαση και αντιµετώπιση επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές.

Εργα και πρωτοβουλίες - Όλος ο κυβερνητικός σχεδιασµός για το 2024


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 23/12/2023.