Ύστερα από µια µάλλον δύσκολη... εκκίνηση, κατά την οποία η διαχείριση των επιπτώσεων πρωτόγνωρων φυσικών φαινοµένων, ελέω κλιµατικής κρίσης, όπως οι megafires του περασµένου καλοκαιριού και ακολούθως οι καταστροφικές πληµµύρες στη Θεσσαλία στις αρχές Σεπτεµβρίου, αλλά και επί µέρους αστοχίες υπουργών υποχρέωσαν την κυβέρνηση σε θέση άµυνας, το Μέγαρο Μαξίµου φαίνεται πως ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταγράφει εντός και εκτός σηµαντικές επιτυχίες σε νευραλγικούς τοµείς.


Τιμητικές διακρίσεις για τη χώρα μας

Στο Μέγαρο Μαξίµου αντιµετωπίζουν τις ιδιαιτέρως τιµητικές διακρίσεις, που αποσπά ολοένα και συχνότερα πλέον η χώρα µας, όχι ως αποτέλεσµα συµπτώσεων και συγκυριών, αλλά ως το επιστέγασµα µιας µεθοδικής και συστηµατικής δουλειάς, που έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια, πρωτίστως στο επίπεδο της Οικονοµίας.

*Διαβάστε εδώ: Κυριάκος Μητσοτάκης: ∆ιπλωµατικές νίκες και ορόσηµα - Πώς η Ελλάδα µέσα από µπαράζ επαφών πρωτοστάτησε σε σημαντικά διεθνή γεγονότα

Υψηλόβαθµος κυβερνητικός αξιωµατούχος παρατηρεί πως θεµέλιο των ελληνικών διακρίσεων αποτελεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα µας, δυσεύρετη πλέον σε µεγάλο βαθµό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου ο... κανόνας πλέον µοιάζει να είναι αδύναµες από τις εσωτερικές διχόνοιες κυβερνήσεις συνασπισµών, που δεν µπορούν να λάβουν τις αναγκαίες όσο και τολµηρές αποφάσεις σε κρίσιµα πεδία.

Στην Αθήνα, το πάντρεµα της δηµοσιονοµικής συνέπειας µε µία πολιτική µείωσης φόρων, προσέλκυσης επενδύσεων, δηµιουργίας νέων θέσεων εργασίας και εν τέλει σταθερής αύξησης του διαθέσιµου εισοδήµατος, επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίµου να δρέπει δάφνες σε διεθνές επίπεδο.

Τελευταίο «κρούσµα», ο επιδραστικός σε παγκόσµιο επίπεδο «Economist», που ανακήρυξε την Ελλάδα «Χώρα της Χρονιάς» για το 2023. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να αποδώσει τα νέα εύσηµα στην Ελλάδα στην «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού, των συνεχιζόµενων µεταρρυθµίσεων και της προόδου της χώρας µας».

Εξάλλου, η θετική προοπτική της ελληνικής οικονοµίας κατεγράφη στο σηµαντικό πέρασµα του πρωθυπουργού στα τέλη του προηγούµενου µήνα από το Συνέδριο της Morgan Stanley, στο Λονδίνο, ενώ αναµένεται να αποτελέσει κυρίαρχο ζήτηµα και στην παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη στα τέλη Ιανουαρίου, στο ελληνικό επενδυτικό Συνέδριο της J.P. Morgan.


∆ικαίωση

Μία από τις εµβληµατικότερες εξαγγελίες της Νέας ∆ηµοκρατίας πριν από τις εκλογές του 2019 ήταν το δίχως άλλο η διευθέτηση του πολυπαραγοντικού ζητήµατος της διαχείρισης των ανεξέλεγκτων σε µεγάλο βαθµό -επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ.- µεταναστευτικών ροών. Και ενώ η αυστηρή πλην όµως δίκαιη µεταναστευτική πολιτική της πρώτης κυβέρνησης Μητσοτάκη απέδωσε γρήγορα καρπούς, αποσυµφορώντας σε µεγάλο βαθµό την ενίοτε και δραµατική κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η κατά καιρούς εργαλειοποίηση του ζητήµατος από την Τουρκία του Ερντογάν, αλλά και η αύξηση εσχάτως των µεταναστευτικών ροών δεν επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει.

Και η προ ολίγων ηµερών επίτευξη συµφωνίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Ευρωπαϊκό Σύµφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου φαίνεται πως ενσωµατώνει πολλές από τις διαχρονικές ελληνικές θέσεις, όπως οι αυστηροί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα και ο διαχωρισµός σε πρώτο επίπεδο ατόµων µε προσφυγικό προφίλ από τους οικονοµικούς µετανάστες, αλλά και έναν υποχρεωτικό µηχανισµό αλληλεγγύης, ο οποίος επί της αρχής προβλέπει απορρόφηση µεταναστών από όλα τα κράτη-µέλη µε τρόπο αναλογικό, αλλά και επιβολή χρηµατικού penalty για κάθε µετανάστη που αρνείται η εκάστοτε χώρα να δεχθεί στο έδαφός της βάσει της προαναφερθείσας συµφωνίας.

Για «µια σηµαντική ευρωπαϊκή απάντηση στη µεγάλη εθνική προσπάθεια για την εφαρµογή µιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής στο µεταναστευτικό ζήτηµα» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα ως σηµαντική επιτυχία, µε ξεχωριστή συµβολή των υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Γεραπετρίτη και ∆ηµήτρη Καιρίδη, θα πρέπει να εκληφθεί η θεσµοποίηση κοινών δράσεων στο Μεταναστευτικό µε την Τουρκία, συµφωνία που επισφραγίστηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα πριν από δύο εβδοµάδες, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συµβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ταυτόχρονα, σε καλό δρόµο δείχνει να είναι και το ελληνικό αίτηµα για αυξηµένους κοινοτικούς πόρους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Μεταναστευτικού στο πλαίσιο της αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισµού, που όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες δείχνουν πως θα «κλειδώσει» σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραµµατιστεί για την 1η Φεβρουαρίου.


Πρόσφορο έδαφος

Ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι παρατηρούν πως η µεγέθυνση του ειδικού βάρους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει την επιρροή της χώρας µας και στο κέντρο λήψης αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση που είχε ληφθεί σε επίπεδο Eurogroup πριν από την τακτική Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του ∆εκεµβρίου, για αλλαγή στον τρόπο υπολογισµού των αµυντικών δαπανών κάθε χώρας, πάγιο ελληνικό αίτηµα, και η οποία επικυρώθηκε πριν από λίγες ηµέρες από το Εcofin.

Εξάλλου, ευήκοα ώτα φαίνεται πως βρίσκει η Αθήνα και στο αίτηµά της για χορήγηση επιπρόσθετων κοινοτικών πόρων για την αντιµετώπιση φυσικών καταστροφών -κάτι που αναµένεται να επισηµοποιηθεί στην εµβόλιµη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου- µιας και η λεκάνη της Μεσογείου έχει µετατραπεί σε hot spot της κλιµατικής κρίσης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής