Μια σχεδόν καταστροφική χρονιά για τον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες, με τον αρχηγό του, Στέφανο Κασσελάκη, να βρίσκεται στις ΗΠΑ για τις γιορτές, το κόμμα να αδυνατεί να βρει ρυθμό, χωρίς να εκπέμπει σαφές πολιτικό στίγμα, με πρωτοκλασάτα στελέχη της νέας ηγετικής ομάδας να έχουν αποσυρθεί εσχάτως από την πρώτη γραμμή στα μετόπισθεν κι ενώ όλες οι μετρήσεις κοινής γνώμης δείχνουν απογοητευτικές για το κόμμα.

Διαβάστε ακόμα: Με εσωκομματικό γκάλοπ και περιοδείες περνά στην αντεπίθεση ο Κασσελάκης - Έμφαση στις εκλογικές περιφέρειες όπου ''έχασε'' βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ''11''

Οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις του Στέφανου Κασσελάκη

Σε αυτή την γκρίζα ατμόσφαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να κάνει έναν μάλλον μοναχικό αγώνα, με αιφνιδιαστικές επισκέψεις πότε σε κομματικές οργανώσεις, πότε σε κοινωνικά πεδία, τις οποίες πληροφορείται εκ των υστέρων ο κομματικός μηχανισμός μέσα από την αναπαραγωγή στιγμιότυπων στα προεδρικά social media. Όπως, δηλαδή, έπραξε λίγες ώρες πριν ταξιδέψει για το Τέξας, όταν επισκέφθηκε διαδοχικά το Νοσοκομείο Παίδων, το ΕΚΑΒ και τους δρόμους των αστέγων της Αθήνας, θέλοντας προφανώς να στείλει το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται στο πλευρό των αδύναμων.

Την προπαραμονή των Χριστουγέννων ο κ. Κασσελάκης, συνοδευόμενος από τον σύζυγό του, Τάιλερ Μάκμπεθ, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και συνάντησε μικρά παιδιά που φιλοξενούνται εκεί κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τα παιδιά, αντάλλαξε ευχές και μοίρασε δώρα. «Σκεφτόμαστε κάθε μέρα τι θέλουμε για την καινούργια χρονιά και αυτό που θέλουμε είναι πραγματικά να μπορέσει η κοινωνία μας να δει καλύτερες μέρες και πιστεύουμε ότι υπάρχει ιερή ευθύνη απ’ όλους μας να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας και ειδικά παιδιά σαν κι αυτά εδώ στο Παίδων», ανέφερε και λίγες ώρες αργότερα, κοντά στα μεσάνυχτα προπαραμονής προς παραμονή των Χριστουγέννων, πήγε στο ΕΚΑΒ για να ευχαριστήσει τους εργαζόμενους για την προσφορά τους και να τους ευχηθεί.

«Μεσάνυχτα Σαββάτου, μπαίνοντας στην παραμονή των Χριστουγέννων. Ήθελα να βρεθώ, απροειδοποίητα, κοντά στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ, να τους πω “χρόνια πολλά”, να δηλώσω την παρουσία μας στο πλευρό τους την ώρα που είναι ξεχασμένοι από την Πολιτεία», έγραψε σε ανάρτησή του με την οποία ενημέρωνε για τις δραστηριότητές του.

Αντιστοίχως, με τον ίδιο τρόπο πληροφόρησε για την επίσκεψή του στα στέκια των αστέγων, θέτοντας ως κεντρικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ την εξάλειψη της αστεγίας.

Διαβάστε ακόμα: Στέφανος Κασσελάκης: Βγάζει µπροστά νέα στελέχη - Ο τρόπος λειτουργίας των think tanks - Ποιοι θα "τρέξουν" τους τοµείς και τις καµπάνιες (Ονόματα)


Επιφυλάξεις μετά τα γκάλοπ

Αν το one man show του αρχηγού μπορεί να αντιστρέψει την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μένει να φανεί μέσα στο 2024. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, στελέχη που δεν κινούνται στον στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας, στήριξαν όμως τον Στέφανο Κασσελάκη στις μεγάλες συγκρούσεις που προηγήθηκαν της διάσπασης, έχουν κάποια επιφυλακτικότητα για την πορεία του κόμματος, εκτιμώντας πως μόνο με την επικοινωνία δεν μπορεί να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος.

Ένας εξ αυτών, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» περιέγραψε την απουσία καθαρού πολιτικού μηνύματος και την εκλογή Κασσελάκη ως «απολίτικη», καταγγέλλοντας παράλληλα τακτικισμούς στο κόμμα και προσωπικές στρατηγικές τόσο από την πλευρά των στελεχών της «Ομπρέλας» και των «6+6» όσο και εκείνων που παρέμειναν στην Κουμουνδούρου.

«Από όλους όσοι έφυγαν και από πολλούς που είμαστε μαζί επικράτησαν λογικές τακτικισμού, ομαδικών και προσωπικών στρατηγικών, που οδήγησαν σε μια απολίτικη διαδικασία εκλογής προέδρου, που διαίρεσε το κόμμα από τη βάση έως την κορυφή του πολιτικού μας φορέα. Από τα γεγονότα που ακολούθησαν αισθάνομαι δικαιωμένος και για όσα πρότεινα και για την παραίτησή μου», τόνισε αναφερόμενος στην πρότασή του για συνέδριο αμέσως μετά τη διπλή εκλογική συντριβή.


Η πρόταση μομφής και το νέο κύμα εκκαθαρίσεων

To σενάριο της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη παραμένει στο τραπέζι και, όπως γράφει η στήλη «The Big Mouth», κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να διακινούν εσχάτως στην πιάτσα, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου, ότι δεν αποκλείεται να δούμε να κατατίθεται πρόταση μομφής. Η στήλη εκτιμά όμως ότι κάτι τέτοιο δύσκολα θα γίνει.

«Απεναντίας εκείνο που βλέπω, και μάλιστα πιο καθαρά από ποτέ, είναι ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερο κύμα εκκαθαρίσεων. Αυτό θέλω να το κρατήσετε, γιατί δεν αποκλείω να το δούμε να εξελίσσεται αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο πάντοτε καλά πληροφορημένος ρεπόρτερ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»