Με τις απανωτές εκλογές να έχουν ολοκληρωθεί και τους πολίτες να έχουν στείλει τα μηνύματά τους τόσο στις εθνικές όσο και στις περιφερειακές κάλπες, εισερχόμαστε σε συνθήκες «πολιτικής κανονικότητας», με τρεις δημοσκοπήσεις (Pulse, GPO, Metron Analysis), οι οποίες διενεργήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, να αποτυπώνουν την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει πτωτική τάση και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, όπως και το ΚΚΕ, φαίνεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία, έπειτα από την ομολογουμένως δύσκολη περίοδο κατά την έναρξη της νέας κυβερνητικής θητείας, έχει υποστεί απώλειες σε σχέση με το ποσοστό που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου (40,56%), παραμένει όμως κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Μάλιστα, διατηρεί χαοτικό προβάδισμα από το δεύτερο κόμμα, τη στιγμή που, όπως δείχνουν τα ευρήματα, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με το ζήτημα της ακρίβειας, που αποτελεί το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών σε όλες τις μετρήσεις, με τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα να αναμένεται να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσκοπική καθίζηση επικρατεί, από την άλλη πλευρά, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ να προκαλούν ιδιαίτερο προβληματισμό και τις ενέργειες του Στέφανου Κασσελάκη να διχάζουν τους ψηφοφόρους του κόμματος. Την ίδια στιγμή, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν έναν μήνα μετά την εκλογή του δεν αναπτύσσει την αναμενόμενη θετική δυναμική για νέο αρχηγό κόμματος, αντιθέτως φαίνεται να μην αποκτά διείσδυση στους ψηφοφόρους της Κεντροαριστεράς.

Ενισχυμένο από την περιρρέουσα κατάσταση το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, που ισχυροποιείται σημαντικά από τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το Κομμουνιστικό Κόμμα, που έχει σημαντικά κέρδη από τις διαρροές των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ακόμα: Δημοσκοπήσεις: Πολλαπλά μηνύματα σε Μητσοτάκη από την κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό

Έως και 23,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, σε απόσταση αναπνοής το ΠΑΣΟΚ

Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου των τριών γκάλοπ της τελευταίας εβδομάδας κυμαίνεται από 23,7 έως 18 μονάδες, την ώρα που μειώνεται σημαντικά η διαφορά ανάμεσα σε  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Στη μέτρηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στην  πρόθεση ψήφου με κατανομή των αναποφάσιστων, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ανιχνεύεται στις 21,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει 38,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17% και το ΠΑΣΟΚ 13,5%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 9,5%, η Ελληνική Λύση με 5,5%, οι «Σπαρτιάτες» και η «Νίκη» με ποσοστό 3,5% και η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 από 3%.

Στην πρόθεση ψήφου της μέτρησης της GPO, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την περασμένη Τετάρτη, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,9% και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σε απόσταση αναπνοής, με 11,9%, το ΚΚΕ καταλαμβάνει το 8,5%, οι «Σπαρτιάτες» 3,5%, η Ελληνική Λύση 5,4%, η «Νίκη» 2,5% και η Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Αντίστοιχη εικόνα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis στο Mega, που προβλήθηκε μία ημέρα αργότερα, όπου η εκτίμηση ψήφου της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται στις 22,8 μονάδες. Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38%, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2%, το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 13,4%. Ακολουθούν το ενισχυμένο ΚΚΕ στο 10,25, η Ελληνική Λύση (6,9%), η «Νίκη» (3,2%) η Πλεύση Ελευθερίας (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (3,5%), που ξεπερνά το κοινοβουλευτικό όριο, σε αντίθεση με τους «Σπαρτιάτες», που πέφτουν στο 2,6%.

Χάνει προς ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 ο ΣΥΡΙΖΑ - Οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων

Η εσωκομματική κρίση που σοβεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτυπώνεται εμφατικά στα δημοσκοπικά ευρήματα της τελευταίας εβδομάδας, ενώ αρνητικά αξιολογεί η πλειονότητα των πολιτών τις πρόσφατες εσωκομματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη.

Στην έρευνα της GPO το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του κ. Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική, ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν. Πάντως, σε ποσοστό 70,6% οι πολίτες θεωρούν ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Στη Μetron Analysis ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογείται αρνητικά σε ποσοστό 72% ως προς την άσκηση αντιπολίτευσης, έναντι 16% που την κρίνει θετικά.

Επανερχόμαστε στην πρόσφατη έρευνα της Pulse, όπου ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 53% του εκλογικού σώματος εκτιμά ως πολύ ή αρκετά πιθανό ενδεχόμενο τη δημιουργία ενός κόμματος στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, με το ποσοστό να φτάνει στο 43% μεταξύ των ψηφοφόρων του κόμματος.

Απογοητευτικά είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, με τις μεγαλύτερες διαρροές να κινούνται προς το ΚΚΕ (6% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ακόμα μεγαλύτερη είναι η μετακίνηση προς το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη (7%).

Μάλιστα, η εκτίμηση ψήφου της ίδιας έρευνας δείχνει το κόμμα Βαρουφάκη να ξεπερνά το κοινοβουλευτικό όριο του 3%, έχοντας και το ΜέΡΑ25 κέρδη από τις διαρροές των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.