Στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί το κόστος διαβίωσης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ραδιοφωνικής του συνέντευξης στον Γιάννη Μαγκριώτη και τον Flash 99,4 ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να αποκλιμακωθεί στο κόστος διαβίωσης.

 «Όταν η αγορά λειτουργεί χωρίς κανόνες και η Επιτροπή Ανταγωνισμού υπονομεύεται και λοιδορείται όταν πάει να κάνει τη δουλειά της, αυτά είναι τα αποτελέσματα» σημείωσε ως προς την ακρίβεια και συμπλήρωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να τα έχει καλά με ισχυρούς παραγωγούς ενέργειας, ισχυρά εμπορικά δίκτυα, τους ισχυρούς της ιδιωτικής υγείας, έχει αφήσει την αγορά να εξελίσσεται σε ένα εργαλείο κερδοσκοπίας στην πλάτη των φτωχότερων Ελλήνων. Φαίνεται αυτό από τους ισολογισμούς τους».

 Νίκος Ανδρουλάκης: Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται»

 «Η αγορά δεν αυτορυθμίζεται» επισήμανε αποδομώντας το σχετικό επιχείρημα του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την καθιέρωση νέου ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους. «Με ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή αν γνωρίζω πόσο κοστίζει το μέτρο. 600 εκατομμύρια κοστίζει, του απάντησα. Πόσα παραπάνω έσοδα έχει εισπράξει το κράτος από τον ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια; Ας απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης στον ελληνικό λαό. Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά έφερε αποτελέσματα στην Κύπρο και στην Πορτογαλία. Αποδίδει, όταν συνδυάζεται με ελέγχους στην αγορά. *Κάνουν την αδυναμία τους πολιτική και την ανέχεια πολιτικό εργαλείο*. *Εισπράττουν δισεκατομμύρια έσοδα, που δεν είχαν προϋπολογιστεί, από τον ΦΠΑ και στο παρά πέντε τα κάνουν pass, ένα αντίδωρο για τα Χριστούγεννα*».

 «Η κυβέρνηση κάνει ανάπτυξη real estate στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οδηγώντας στον αφελληνισμό και σε κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων. Δεν υπηρετώ αυτή την ανάπτυξη, γι’ αυτό ζήτησα την αναστολή ή την κατάργηση της golden visa στα ακίνητα. Ας βρούμε μια λύση, ώστε η golden visa να είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα του ελληνικού λαού και όχι στο αφήγημα μιας ανάπτυξης, που κάνει τον Έλληνα ξένο στον τόπο του» επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης σχετικά με το οξύ στεγαστικό πρόβλημα.

Ως προς τη φορολογική πολιτική, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναρωτήθηκε: «Είναι τόσο πλούσια η χώρα μας ώστε να φοροαπαλλάσσουμε γονικές παροχές κινητών και ακινήτων αξίας ως 4,8 εκατ. ευρώ;»

 «Ο κ. Μητσοτάκης που υποσχόταν μειώσεις φόρων, έφερε ένα νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες και φορολογεί το επάγγελμα και όχι το εισόδημα» υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

 «Ο Economist έδωσε ένα βραβείο στη χώρα μας και έτυχε ευρείας δημοσιότητας. Προχθές, το Politico έδωσε στον Πρωθυπουργό το βραβείο “Για τη ζωή των άλλων”, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και δεν έπαιξε πουθενά. Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική. Δεν έπρεπε τα μέσα ενημέρωσης να ασχολούνται καθημερινά για να ασκείται πίεση στην κυβέρνηση να βελτιώσει την κατάσταση; Είναι πολλά τα παραδείγματα», ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε ερωτηθείς για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων: «Δεν κάνω αλά καρτ πολιτική, αλλά πολιτική αρχών και είμαι απέναντι σε καθεστωτικές πρακτικές, που πλήττουν το δημόσιο συμφέρον. *Υπεύθυνος για το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ο Πρωθυπουργός και ο ανιψιός του. Μάλιστα η προ ημερών συνάντησή τους υπό το περιτύλιγμα των χριστουγεννιάτικων εορτών είναι μια πρόκληση, διότι αυτή η υπόθεση είναι ακόμη στα χέρια της δικαιοσύνη. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει ότι ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Σε ποιους, το ξέρει ο ίδιος*».

Ανδρουλάκης για Fly over

Αναφερόμενος στην κατασκευή του Fly over, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι αδιανόητη η ταλαιπωρία που υφίστανται οι Θεσσαλονικείς λόγω του αναποτελεσματικού κυβερνητικού σχεδιασμού και υπενθύμισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το εν λόγω έργο.

 «Είχαμε προτείνει την κατασκευή του εξωτερικού οδικού δακτυλίου, που θα εξέτρεπε τη βαριά κυκλοφορία και κατόπιν θα λειτουργούσε συμπληρωματικά προς τον Fly over. Είχαμε, λοιπόν, προτεραιοποίηση στις μεγάλες υποδομές. Στους ολυμπιακούς αγώνες κατασκευάστηκε το μετρό, το νέο αεροδρόμιο, η Αττική Οδός και δεν ταλαιπωρήθηκαν οι κάτοικοι της Αθήνας στον βαθμό που ταλαιπωρούνται οι Θεσσαλονικείς εξαιτίας της κατασκευής ενός έργου υποδομής» ανέφερε.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε τη διοργάνωση ημερίδας για τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη το προσεχές διάστημα προκειμένου «η πόλη να έχει την προίκα να πρωταγωνιστήσει».