Το µεγάλο στοίχηµα για τον Στέφανο Κασσελάκη τη νέα χρονιά είναι σίγουρα οι ευρωεκλογές του καλοκαιριού. Εκεί αναµένεται να φανεί κατά πόσον η δυναµική του νέου προέδρου, η τακτική του, η φιλοσοφία του, ο ενθουσιασµός του και ο ορµητικός του χαρακτήρας έφεραν κάποια αποτελέσµατα στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Αν δηλαδή πέρα από το να συγκρατήσει την κατρακύλα, στην οποία έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να κάνει την ανατροπή αυξάνοντας τα ποσοστά του, µένοντας στη δεύτερη θέση και παίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Εάν πάλι τα πράγµατα δεν πάνε έτσι όπως τα έχει φανταστεί ο νέος πρόεδρος, τότε το σίγουρο είναι ότι θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης µε όσα στελέχη είναι επιφυλακτικά απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη και θέλουν να τον αµφισβητήσουν.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ακόµα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατορθώσει να επιστρέψει στο ισχνό 17% των προηγούµενων εθνικών εκλογών και παραµείνει στα πολύ χαµηλά, δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει τον αγώνα του. Η στόχευσή του άλλωστε έχει ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, όπου εκεί θα κριθούν και τα πάντα.


Ο προσανατολισµός του ΣΥΡΙΖΑ 

Πριν από τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει να αντιµετωπίσει το εσωκοµµατικό του ακροατήριο στο συνέδριο που θα γίνει τον Φεβρουάριο (23-25). Εκεί θα συζητηθεί ο ιδεολογικός προσανατολισµός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, δηλαδή πόσο αριστερός ή κεντροαριστερός θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς θα καθορίσει τη σχέση του µε τη µεσαία τάξη.

Επίσης ο πρόεδρος του κόµµατος της Αριστεράς θα δώσει εκεί τη µάχη για να αναδείξει τη νέα ηγετική οµάδα, τους ανθρώπους δηλαδή που θα βρεθούν δίπλα του στη µάχη για τη διεκδίκηση της εξουσίας. Μέσα από τη διαδικασία αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιχειρήσει να αναδείξει και τα πρόσωπα που έχει ξεχωρίσει από το think tank και τα οποία τα θέλει δίπλα του.

Γιατί µπορεί πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης να µην έχει να αντιµετωπίσει την εσωκοµµατική αντιπολίτευση µε τους σκληρούς όρους του πολιτικού παιχνιδιού, κανείς δεν µπορεί να του εγγυηθεί ωστόσο ότι κάποια από τα νέα στελέχη δεν θα θελήσουν να καταγραφούν ως ο νέος αντιπολιτευτικός πόλος.

Παράλληλα -όπως είναι γνωστό- το κόµµα ελέγχεται από την προεδρική οµάδα (του Αλέξη Τσίπρα), γεγονός που σηµαίνει ότι σε µεγάλο βαθµό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να κρατήσει τις ισορροπίες και µαζί τους. Σηµασία στην ανάδειξη των στελεχών έχει και η διαδικασία που θα επιλέξει η νέα ηγετική οµάδα για την ανάδειξη της Κ.Ε. και της νέας Πολιτικής Γραµµατείας. Αν δηλαδή θα γίνει απευθείας από τα µέλη του κόµµατος -όπως είχε γίνει επί Τσίπρα- ή εάν θα επιλεγεί άλλος τρόπος.

Μέχρι τότε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ωστόσο να έχει φτιάξει το κόµµα του οργανωτικά και οικονοµικά. Τη συγκεκριµένη στιγµή τα οργανωτικά µοιάζουν πολύ πιο εύκολα, καθώς µέσα από τη διαδικασία του isyriza έχει ξεκινήσει η εγγραφή νέων µελών. Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζονται να ξαναστήνουν από την αρχή τις οργανώσεις του κόµµατος, καθώς πολλές νοµαρχιακές κλονίστηκαν µετά τη διάσπαση του κόµµατος.


Από την τσέπη του

Το πρόβληµα, που µοιάζει όµως να είναι δυσεπίλυτο, είναι αυτό που έχει να κάνει µε τα οικονοµικά του κόµµατος. Οπως έγινε άλλωστε γνωστό, πριν από µερικές ηµέρες ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε να βάλει γερά το χέρι στην τσέπη του και να δώσει κοντά στα 300.000 ευρώ για να πληρωθεί το ∆ώρο των εργαζοµένων στα ΜΜΕ του κόµµατος, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα της Κουµουνδούρου.

Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό δεν έγινε πρώτη φορά, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης εµφανίζεται να µη θέλει, πέρα από πρόεδρος, να γίνει και τράπεζα για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Είµαι αποφασισµένος να στηρίξω το κόµµα, αλλά δεν θα γίνω και ο Στέφανος ο πρωτοµάρτυρας», είχε πει στο παρελθόν στους συνεργάτες του. Τα οικονοµικά προβλήµατα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό, καθώς µετά την εκλογική ήττα του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης η κρατική επιχορήγηση συρρικνώθηκε πολύ. Από επτά εκατοµµύρια, που έπαιρναν πριν από τις εθνικές εκλογές του καλοκαιριού, σήµερα παίρνουν λιγότερα από τέσσερα. Ακόµα στην Κουµουνδούρου επικρατεί εκνευρισµός γιατί δεν έχει δηµοσιευθεί στο ΦΕΚ της κυβέρνησης το ακριβές ποσόν που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόµενο διάστηµα, ώστε ο Στέφανος Κασσελάκης να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί τα οικονοµικά του κόµµατος.

Για να επιτύχει την αναµόρφωσή του ο Στέφανος Κασσελάκης ετοιµάζεται να κάνει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασιζόµενος στο επικοινωνιακό του χάρισµα, θεωρεί ότι µπορεί να κάνει τη µεγάλη ανατροπή και να προσεγγίσει τους δυσαρεστηµένους µε την κυβέρνηση κεντρώους ψηφοφόρους, οι οποίοι µέχρι σήµερα δεν έβλεπαν κα µία άλλη εναλλακτική λύση.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»