Μετά τον συμβιβασμό που επήλθε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την… παράταση ζωής περίπου εκατό ημέρων που έδωσαν τα μέλη του Οργάνου στον Στέφανο Κασσελάκη, ήτοι ως τις ευρωεκλογές, το μοναδικό ερώτημα -η απάντηση του οποίου θα παίξει καταλυτικό ρόλο στα μελλούμενα- είναι αυτό που αφορά στον Αλέξη Τσίπρα.

Για να ακριβολογούμε, δεν είναι ένα το ερώτημα, αλλά τρία. Το πρώτο είναι αν θα πάει στο συνέδριο. Το δεύτερο είναι αν θα μιλήσει. Και το τρίτο είναι, αν θα μιλήσει, τι θα πει. Από τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα εξαρτηθούν εν πολλοίς οι διεργασίες του επόμενου διαστήματος στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: Δεύτερες σκέψεις κάνει ο Τσίπρας

Σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός έως την περασμένη Παρασκευή είχε αποφασίσει να πάει στο συνέδριο και, φυσικά, να μιλήσει. Μάλιστα, είχε μοιραστεί τις κεντρικές ιδέες της ομιλίας του με ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του. Τα όσα συνέβησαν, όμως, το Σαββατοκύριακο με το περίφημο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, που επέφεραν την οξύτατη αντίδραση της Όλγας Γεροβασίλη, έχουν οδηγήσει τον κ. Τσίπρα στο να κάνει δεύτερες σκέψεις.

Διαβάστε ακόμα: Προσωρινή ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ Κασσελάκη και κορυφαίων στελεχών - Οι άγνωστοι διάλογοι στην Πολιτική Γραμματεία και τα μηνύματα

Γνωρίζει πολύ καλά πως, αν δεν παραστεί στο συνέδριο, θα ερμηνευτεί ως ρήξη με τον κ. Κασσελάκη και θα τροφοδοτήσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια πως βρίσκεται πίσω από τις κινήσεις αμφισβήτησής του που λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρας. Από την άλλη, αν πάει, ξέρει ότι δίνει νομιμοποίηση σε όσα συντελούνται στον ΣΥΡΙΖΑ, με τα οποία είναι σαφές πως δεν συμφωνεί. Ακόμα, όμως, πιο δύσκολο θέμα γι' αυτόν είναι τα μηνύματα που θα επιλέξει να εκπέμψει στην περίπτωση που θα μιλήσει. Είναι σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να χρεωθεί μερίδιο της μεγάλης ήττας που όλοι βλέπουν να έρχεται στις ευρωεκλογές. Γι' αυτό και δεν έχει πλέον καμία διάθεση να στηρίξει επί της ουσίας τον διάδοχό του, με τον οποίο είναι σαφές πως τον χωρίζει πολιτική και αισθητική άβυσσος. Εξίσου δύσκολο είναι όμως, έτσι έκρυθμη που είναι η κατάσταση, να χτυπήσει καμπανάκια για την πορεία του κόμματος. Γνωρίζει, όσο κανένας άλλος, πως τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ κρέμονται από μία κλωστή.

Κατά συνέπεια, όποια απόφαση και αν λάβει ο κ. Τσίπρας, θα παράξει τεράστιο πολιτικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και είναι τόσο δύσκολη η όποια επιλογή. Μετά, λοιπόν, το καλοκαίρι και την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Εντός της ημέρας λογικά θα ξέρουμε ποια θα είναι η απόφασή του, από την οποία θα εξαρτηθούν πάρα πολλά…

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-czagfgc5epw9)