Άνω κάτω έχει γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την πρόσκληση Κασσελάκη στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για τριήμερη συνάντηση εργασίας στις Σπέτσες μέσα στον Ιανουάριο.

Η πρόσκληση που έλαβαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζεται, από τη γραμματέα της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, για την συνάντηση εργασίας από 19 έως 21 Ιανουαρίου στις Σπέτσες περιελάμβανε στην ατζέντα της τον απολογισμό έργου και τον ορισμό προτεραιοτήτων για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ζητώντας να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις για κατάθεση νομοθετικών προτάσεων και οδηγίες για την παρουσίαση με power point.

Οι εντάσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν κυρίως με τρεις πτυχές του θέματος. Κατ' αρχάς, όπως λένε στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδεικνύει τα προβλήματα της ακρίβειας, να επιλέγει να συνεδριάσει σε ένα κοσμοπολίτικο νησί όπως οι Σπέτσες».

Το γεγονός ακόμη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πληρώσει όλα τα έξοδα του διημέρου, έχει ενοχλήσει βουλευτές του κόμματος, καθώς δίνει μία εικόνα ενός κόμματος το οποίο λειτουργεί και αποφασίζει με βάση την οικονομική κατάσταση του προέδρου.

Οργισμένη αντίδραση από Ακρίτα

Πιο εκδηλωτική η Έλενα Ακρίτα δεν έκρυψε το θυμό της για το «προστακτικό ύφος» του mail και ρωτώντας χαρακτηριστικά αν η αποστολέας απευθύνεται σε «πρωτοετείς της Σχολής Αστυφυλάκων».

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά «αυτό το μειλ-φιρμάνι με το απαράδεκτο προστακτικό ύφος, απευθύνεται σε Έλληνες βουλευτές και δη αριστερού κόμματος ή σε πρωτοετείς της Σχολής Αστυφυλάκων;». Σήμερα μάλιστα επανήλθε με νέα ανάρτηση στην οποία αναφέρει:

«Σπέτσες: επειδή διαβάζω διάφορα που με αφορούν. Και βέβαια θα μπορούσε η συνάντηση εργασίας να γίνει «εκτός Αθηνών» – αν και αυτό θα δυσκόλευε πολύ το έργο των συναδέλφων δημοσιογράφων που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις μας.

Γιατί όμως στις Σπέτσες; Γιατί να μην πάμε σε περιοχές που έχουν πληγεί από πυρκαγιές ή πλημμύρες; Καρδίτσα, Έβρο, Ρόδο, Εύβοια, Βόλο. Να γυρίσουμε τα χωριά, να μιλήσουμε με τους κατοίκους, να διαπιστώσουμε τί έχει (ή ΔΕΝ) έχει κάνει η κυβερνηση όλο αυτό τον καιρό. Και ταυτόχρονα να δουλέψουμε και να προγραμματίσουμε τις επόμενες κινήσεις του κόμματος μας. Αυτή είναι η γνώμη μου. Καλημέρα σε όλους!

Η απάντηση Τζάκρη

Στην - ανεπίσημη - αντίδραση της Έλενας Ακρίτα είχε απαντήσει νωρίτερα η η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία είπε ότι «είναι μια υπηρεσιακή επιστολή. Το e-mail σε 142 λέξεις διευκρινίζει διαδικαστικά ζητήματα. Αν εξέλιπε η καλλιέπεια είναι εκ της φύσης της επιστολής, δεν είναι ότι μας τελείωσε το πουμαρό. Δεν μας λείπει η μάχη των εντυπώσεων από μια τέτοια επιστολή».

Ωστόσο η κυρία Τζάκρη δικαιολόγησε τα σχόλια που προκάλεσε η κίνηση Κασσελάκη λέγοντας ότι «είναι τελείως καινούργιο και ξενίζει όπως η πρωτοβουλία του προέδρου να δανείσει το κόμμα».

Η κυρία Τζάκρη υποστήριξε, επίσης, ότι «δεν υπήρξε καμία αντίδραση γιατί μίλησα με έναν προς έναν με όλους τους βουλευτές» προσθέτοντας ότι «οι περισσότερες συναντήσεις θα γίνουν στο σπίτι του κ. Κασσελάκη με δικά του έξοδα».

Αποκάλυψε, δε, ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «θα μείνουν σε ένα ξενοδοχείο που έχει κλειστεί από τον πρόεδρο και θα πληρωθεί από τον ίδιο. Οι διαδικασίες θα γίνουν στο σπίτι του. Δεν θα ξινίσει η σούπα αν κάνουμε κάτι διαφορετικό».

«Είναι δάνειο από τον κόσμο των επιχειρήσεων και των πανεπιστημίων. Είναι μια πρωτοβουλία που αφορά και τον απολογισμό των δράσεων και τον σχεδιασμό της επόμενης περιόδου. Η παρουσία 38 ανθρρώπων σε 48 ώρες με 1.200 ώρες που θα είναι δουλειά γιατί τις έχουμε υπολογίσει. Μέσα σε 48 ώρες δεν θα μέινει τίποτα αδιευκρίνιστο ως προς το ποιες είναι οι προθέσεις μας και απορώ γιατί λοιδωρείται» κατέληξε η Θεοδώρα Τζάκρη για την πρωτοβουλία Κασσελάκη για συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες.

Απών ο Αλέξης Τσίπρας από τις Σπέτσες

Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει νωρίτερα το parapolitika.gr και η Ελένη Καλογεροπούλου, οι οποίες ανέφεραν ότι δεν θα παραστεί τελικά στις Σπέτσες για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ το τριήμερο 19-21 Ιανουαρίου ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του parapolitika.gr, εκ της θέσεώς του ουδέποτε τέθηκε θέμα αν θα πάει ή όχι, γιατί ως πρώην πρωθυπουργός δεν μετέχει σε καθημερινές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ, όπως στην οργανωτική ανασυγκρότηση.

Άνω κάτω ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόσκληση Κασσελάκη

Υπενθυμίζεται πως η πρόσκληση για τη συνεδρίαση της Κ.Ο. στο εν λόγω νησί έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ενδοκομματικά, με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να σημειώνουν πως «η λογική αυτή δεν έχει να κάνει σε τίποτα με το κόμμα μας».

Οι εντάσεις που υπάρχουν έχουν να κάνουν κυρίως με τρεις πτυχές του θέματος. Κατ' αρχάς, όπως λένε στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν είναι δυνατόν τη στιγμή που ένα αριστερό κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδεικνύει τα προβλήματα της ακρίβειας, να επιλέγει να συνεδριάσει σε ένα κοσμοπολίτικο νησί όπως οι Σπέτσες».

Το γεγονός ακόμη ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα πληρώσει όλα τα έξοδα του διημέρου, έχει ενοχλήσει βουλευτές του κόμματος, καθώς δίνει μία εικόνα ενός κόμματος το οποίο λειτουργεί και αποφασίζει με βάση την οικονομική κατάσταση του προέδρου.

Το τελευταίο θέμα που ενόχλησε έχει να κάνει με το περιεχόμενο του mail που έστειλε η γραμματέας του κόμματος, Θεοδώρα Τζάκρη, προς όλους τους βουλευτές για να τους προσκαλέσει στις Σπέτσες.

"Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω"

Η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, σε ερώτηση για το αν θα παραστεί στο τριήμερο διαβούλευσης των βουλευτών στις Σπέτσες που αποφάσισε να οργανώσει ο Στέφανος Κασσελάκης, απάντησε: «Με πειράζει το καράβι, δεν νομίζω».

 Η δήλωσή της μάλιστα ήταν απολύτως λακωνική και η ίδια δεν θέλησε να προβεί σε περαιτέρω σχόλια για την ίδια την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.


Ξανθόπουλος: Είναι κάτι καινοφανές για την ελληνική κοινωνία


«Στην αρχή με ξένισε η απόφαση για το τριήμερο εργασίας στις Σπέτσες, είναι κάτι καινοφανές για την ελληνική κοινωνία», είπε νωρίτερα σήμερα επί του θέματος στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τον Δημήτρη Τάκη και τη Χριστίνα Κοραήο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

«Οφείλουν οι τομεάρχες να έχουν ένα εισηγητικό κείμενο πάνω στο οποίο θα γίνονται τοποθετήσεις», επισήμανε.