"Φωτιές" έχει ανάψει στην "κεντροαριστερή πολυκατοικία" η προσέγγιση ΣΥΡΙΖΑ με Ευρωσοσιαλιστές. Το "γάντι" σήκωσε δίνοντας την δική του απάντηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, ο οποίος μιλώντας στο Real FM 97.8, είπε επί του θέματος:

"Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά» και εκτίμησε πως «η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ έχει να λύσει πολύ πιο σοβαρά ζητήματα για τη φιλοσοφία, το πολιτικό του πρόταγμα και την ιδεολογική του ταυτότητα», εξηγώντας:

«Διαβάσαμε π.χ. με έκπληξη ότι ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε τώρα να είναι υπουργός του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο ως πρωθυπουργό οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και δημοκράτες τον έχουν κατηγορήσει σκληρά και δικαιολογημένα για τα ζητήματα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται.

Οι πολίτες πρέπει να δουν καθαρές θέσεις, ώστε να κρίνουν και να συγκρίνουν: λέμε όλοι τα ίδια για την κοινωνική δικαιοσύνη, την οικονομία της καθημερινότητας, τα εθνικά θέματα, τη φορολογική δικαιοσύνη; Γιατί θυμόμαστε και τις δηλώσεις του κ. Κασσελάκη στον ΣΕΒ πριν κάποιους μήνες, τις οποίες δεν θα τις έλεγε κανείς σοσιαλδημοκρατικές».


Η πρόταση των "3" στον ΣΥΡΙΖΑ για τους Σοσιαλδημοκράτες - Ο δρόμος για Κεντροαριστερά είναι ο κατάλληλος για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ


Η αντιμαχία ξεκινά με αφορμή την επιστολή που απέστειλαν οι Γιάννης Ραγκούσης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης προς τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και τους γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στην οποία κάνουν λόγο για απουσία κάποιου αντίβαρου απέναντι στην ΝΔ, ζητώντας την ένταξη στην ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

"Δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ούτε στα χρόνια των μνημονίων.

Έχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά.

Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς.

Στις σημερινές συνθήκες δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση στις αναγκαίες αποφάσεις που μας στερεί την αναγκαία διείσδυση στον κόσμο της Κεντροαριστεράς που είναι η πλειοψηφία στον προοδευτικό χώρο.

Η απουσία ισχυρής Κεντροαριστεράς δίνει τη δυνατότητα στη συντηρητική παράταξη να διεισδύει και να ηγεμονεύει στον χώρο του κέντρου.

Ο δρόμος για την ανασυγκρότηση και την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ο δρόμος που δείχνει Κεντροαριστερά.

Πρόκειται για εκείνον τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει και σε ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και γι' αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα θα αγωνιστούμε".

*Διαβάστε ακόμη: Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει η ώρα να μετατοπίσει τη στρατηγική του τοποθετούμενος στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

Η πρόταση αυτή, που επαναδιατυπώθηκε και στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90.1 από τον Κώστα Ζαχαριάδη, στην οποία καλεί σε μετατόπιση της στραηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία από την Αριστερά μέχρι το Κέντρο, απέναντι σε μια υπερκυρίαρχη ΝΔ, φαίνεται πως δεν έχει βρει "ευήκοα ώτα" μόνο στους υπογράφοντες την πρόταση, αλλά και σε βουλευτές κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε συγκεκριμένα:

«Πρέπει να συζητηθεί στα όργανα μας το πού θα ανήκει τελικά η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια συζήτηση η οποία θεωρώ ότι μπορεί να ανοίξει και όλοι τεκμηριωμένα να καταθέσουμε τις απόψεις μας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ιδεολογικά νομίζω ότι ο σύγχρονος ΣΥΡΙΖΑ ταιριάζει περισσότερο στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική μου άποψη» είπε στο τέλος ο κ. Παππάς ερωτηθείς για το αν συμφωνεί με το αίτημα του κ. Ζαχαριάδη, του κ. Θεοχαρόπουλου και του κ. Ραγκούση, να ενταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών».


"Μαρκάρει" περιοχή το ΠΑΣΟΚ; Το ταξίδι Σπυρόπουλου στην Πορτογαλία


Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται ενεργό σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με άλλα Σοσιαλιστικά Κόμματα στην Ευρώπη. Έτσι, στο συνέδριο του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λισαβόνα συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Σπυρόπουλος,  και ο Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νικόλας Παπάζογλου.

Δείτε εικόνες
spyropoulos-portugal3_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal2_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter
spyropoulos-portugal4_jpg-ezgif_com-webp-to-jpg-converter

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Ποιους είδε, τι συζήτησε στην Πορτογαλία

Ο κ. Σπυρόπουλος στο περιθώριο του συνεδρίου συνομίλησε με τον  νέο ηγέτη του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Pedro Nuno Santos, στον οποίον ευχήθηκε καλή επιτυχία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές και συμφώνησαν για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο αδελφών κομμάτων.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για βέλτιστες πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και τη μείωση των ανισοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτό είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Υπουργό Στεγαστικής Πολιτικής της Πορτογαλίας, Marina Gonçalves,  με την οποία συζήτησαν για τις θέσεις του Κινήματος σχετικά με τη μείωση του κόστους στέγασης και την κατάργηση της Golden Visa.

Η κα Gonçalves  παρουσίασε τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει η πορτογαλική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, με αιχμή:

α)  την αξιοποίηση 3,3 δισεκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή και ανακαίνιση 30.000 ακινήτων τα οποία στη συνέχεια εντάσσονται σε δημόσια δεξαμενή οικονομικά προσιτών κατοικιών,
β) την ενίσχυση ενοικίου για 250.000 δικαιούχους,
γ)τους περιορισμούς στη βραχυχρόνια μίσθωση και την πλήρη κατάργηση της Golden Visa, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη στην Πορτογαλία από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Πρωθυπουργό της Σουηδίας, Stefan Löfven, καθώς και εκπροσώπους σοσιαλιστικών κομμάτων από την Ισπανία, τη Σουηδία και την Ουγγαρία.