Κρατάμε τα πόδια μας στη γη, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος, κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις που φέρουν το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα.

Ο Δημήτρης Μάντζος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ποτέ κόμμα προγράμματος.

Ακόμα, επισήμανε πως δεν υπάρχουν ζυμώσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι σε φάση παρατήρησης στην κρίση που σοβεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

*Διαβάστε εδώ: Λευτέρης Κουσούλης στα Παραπολιτικά 90,1: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα παραμείνουν χαμηλά στις Ευρωεκλογές, με μεγάλη απόσταση από την ΝΔ

Ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να πετύχει πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, ενώ χαρακτήρισε το δημογραφικό «βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας μας και είπε πως αντιμετωπίζεται με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.


Η συνέντευξη του Δημήτρη Μάντζου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κος Δημήτρης Μάντζος, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Ερωτηθείς αν χαίρονται υπερβολικά με τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι ο πειρασμός είναι μεγάλος γιατι είναι 11 χρόνια που τελευταία φορά υπήρξε έστω και μια δημοσκόπηση που να έδειχνε το κίνημά μας δεύτερο, όμως δεν παραχαιρόμαστε, τον έχουμε αποφύγει τον πειρασμό. Όλες οι εμφανίσεις των στελεχών πρώτου του προέδρου αλλά και των βουλευτών μας και των στελεχών μας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερη συγκέντρωση στη δουλειά μας. Έχουμε το κεφάλι ψηλά για ότι έχουμε πετύχει, δεν ήταν ούτε αυτονόητο ούτε εύκολο να αυξήσει κανείς κατά 50% τα ποσοστά του σε σχέση με το 2019 στις εθνικές εκλογές, να πετύχει μια πολύ πετυχημένη δεύτερη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές και πλέον έστω σε αυτές τις πρώτες δημοσκοπήσεις να φιγουράρει στη δεύτερη θέση, δεν ήταν αυτονόητο όμως κρατάμε τα πόδια μας γερά στη γη διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως το πετύχαμε».

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Μάντζος είπε: «Είναι κάτι το οποίο το παρατηρούμε πολύ καιρό. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε μια κατάσταση ταυτοτικής κρίσης, η εκλογή του νέου αρχηγού δεν φαίνεται να έχει θεραπεύσει, ίσως φαίνεται να έχει εμβαθύνει τα συμπτώματα. Είναι ταυτοτική κρίση που ποτέ δεν έπαψε να είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ από τότε που γιγαντώθηκε δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας και ένα άθροισμα επιμέρους συνιστωσών. Αυτό είναι δημοκρατικό αλλά την πραγματικότητα ήταν πάντοτε ένα ζήτημα ταυτοτικό για τον ΣΥΡΙΖΑ διότι δεν κατάφερε ποτέ να γίνει κόμμα προγράμματος και αξιών αλλά ήταν μια άθροιση επιμέρους συνιστωσών που είχαν από κοινού ένα στόχο την εξουσία με τον τότε αρχηγό τους που ήταν ο συνεκτικός ιστός στην πραγματικότητα ο κ. Τσίπρας. Αυτή η ταυτοτική κρίση μετουσιώνεται πλέον σε κρίση υπαρξιακή. Είναι κάτι το οποίο σεβόμαστε, είναι μια κρίση η οποία δεν μπορεί να είναι ούτε αντικείμενο εκμετάλλευσης ούτε αντικείμενο αρνητικής δημοσιότητας με όρους ληστρικούς».

«Το προσκλητήριό μας είναι ανοιχτό και ειλικρινές αλλά δεν είναι προσκλητήριο άθροισης ψήφων ή δυνάμεων για πρόσκαιρα κομματικά οφέλη. Εμείς έχουμε απευθύνει ένα προσκλητήριο ευρύ, ειλικρινές προς όλους τους πολίτες με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές και αξίες. Είναι σαφές ότι απ’ αυτό το προσκλητήριο έχουν αποκλειστεί, και από μόνοι τους έχουν αποκλείσει την αποδοχή του προσκλητηρίου, όλοι εκείνοι που έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στα δύσκολα χρόνια, το πλήγωσαν ήταν μάλιστα η συμπεριφορά τους πολύ αρνητική απέναντι στο κίνημα μας γιατί στην πραγματικότητα δεν το πλήγωσαν απλώς αλλά επιτέθηκαν εναντίον του», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περιθώριο σύμπλευσης με στελέχη που φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εμείς δεν είμαστε ένα κλειστό κόμμα, το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του είναι ένα ανοιχτό κόμμα αλλά ανοιχτό πάνω σε αρχές και αξίες, πάνω σε προγραμματικές συμφωνίες. Πρέπει κανείς να δει, να συζητήσει και να διαγνώσει αν αυτές οι αρχές και οι αξίες υπάρχουν».

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι σε εξέλιξη σε ανοιχτό επίπεδο, βρισκόμαστε με ιδιαίτερη προσοχή στη φάση της παρατήρησης της κρίσης στο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πρώτη μέρα της κρίσης αυτής εμείς στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν πάμε να πετύχουμε πρόσκαιρα κομματικά οφέλη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την ερμηνεία ότι ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ επειδή πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτης Μάντζος επισήμανε: «Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερη από την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία δημοσκόπηση, άρα αυτό δεν ισχύει και αριθμητικώς, και επίσης δεν υπάρχει μόνο μια σχέση συγκοινωνούντων δοχείων μεταξύ των δεδομένων κομμάτων. Αυτό το είδαμε και στο δήμο της Αθήνας. Δεν είναι ότι πέτυχε ο κ. Δούκας επειδή ο Κ. Ζαχαριάδης ή κάποιοι από το ΚΚΕ δεν άκουσαν τη γραμμή του Περισσού και ψήφισαν τον κ. Δούκα χρειάζονται ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες και χρειάζεται και συμμετοχή των ανθρώπων που γύρισαν την πλάτη την πολιτική. Δηλαδή υπάρχουν πάρα πολλοί που δεν συμμετείχαν στις εκλογές και τώρα μπορούν να εμπνευστούν από άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Όσον αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα, είπε: «Το δημογραφικό είναι μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας μας, για εμάς το δημογραφικό αντιμετωπίζεται με ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος».