Στην πολιτική τα πράγµατα δεν είναι στατικά. Αντιθέτως, τα γεγονότα διαµορφώνουν αποτελέσµατα και, πολύ περισσότερο, οι εκλογές. Εν προκειµένω οι επικείµενες ευρωεκλογές, οι οποίες, σύµφωνα µε όλους τους αναλυτές, θα προκαλέσουν εξελίξεις κυρίως στα... αριστερά της Ν.∆. Εως τον Ιούνιο δεν αναµένεται να προκύψουν σηµαντικά γεγονότα, καθώς οι βασικοί παίκτες, ήτοι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά, θα πορευτούν ανταγωνιστικά.

Αλλωστε, για τον καθένα τους έχει ξεχωριστή σηµασία η ευρωκάλπη, καθώς παίρνει χαρακτηριστικά είτε ηγεµονίας για τον κ. Ανδρουλάκη είτε εδραίωσης για τον κ. Κασσελάκη είτε επιβίωσης για τον κ. Χαρίτση. Οπως προαναφέραµε, ωστόσο, όποιο και αν είναι το αποτέλεσµα, µοιάζει -µε τα σηµερινά δεδοµένα πάντα- απίθανο να απειλήσει την κυριαρχία της Ν.∆. Εδώ, λοιπόν, είναι που έρχονται διάφορες φωνές, ακόµη σε χαµηλή οκτάβα, να βάλουν στο τραπέζι το θέµα των ευρύτερων συνεννοήσεων. Πρώτος απ' όλους έχει θέσει το ζήτηµα ο πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος εδώ και µήνες έχει προτείνει τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ µε το ΠΑΣΟΚ. Εχει, µάλιστα, ενδιαφέρον πως ο έγκριτος πολιτικός αναλυτής και διευθύνων σύµβουλος της MRB, ∆ηµήτρης Μαύρος, όταν ρωτήθηκε (στην ΕΡΤ) πώς βλέπει µε δηµοσκοπικούς όρους την πρόταση αυτή, τη χαρακτήρισε «αυτονόητη». Εννοώντας πως µόνο αν ενωθούν δυνάµεις µπορεί να προκύψει ουσιαστική απειλή για τον κ. Μητσοτάκη.

Γεφυροποιοί

Η πραγµατικότητα, βεβαίως, είναι αρκετά σύνθετη, όχι (µόνο) εξαιτίας των φορτισµένων σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ως απόρροια και της σύγκρουσης της προηγούµενης δεκαετίας, αλλά και λόγω της παρουσίας του κ. Κασσελάκη στην ηγεσία του κόµµατος. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έβλεπε µε διαφορετικό µάτι τη σχέση του µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε εκλεγεί η Εφη Αχτσιόγλου.

Με τον «ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη» οι δίαυλοι είναι µάλλον κλειστοί, έστω και αν η πρόταση Σπίρτζη διαµορφώνει πολιτικό ήχο. Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις εκτιµούν ότι µε την ηγετική οµάδα του κ. Κασσελάκη δεν είναι εύκολο να υπάρξει επικοινωνία. Η ισχυρή παρουσία, για παράδειγµα, του Παύλου Πολάκη δυσκολεύει οποιαδήποτε συνεννόηση, χωρίς, φυσικά, ο αψύς Σφακιανός να είναι το µόνο φορτισµένο στέλεχος. Εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, για την οποία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την καλύτερη γνώµη.

Υπάρχουν, βεβαίως, πρόσωπα που διατηρούν επαφές µε το ΠΑΣΟΚ, όµως δεν είναι στον στενό ηγετικό πυρήνα της Κουµουνδούρου. Οπως είναι, για παράδειγµα, ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ο οποίος διατηρεί σχέσεις κυρίως µε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, µεταξύ των οποίων ο Κώστας Λαλιώτης και ο Κώστας Γείτονας. Ισχυρές γέφυρες έχει χτίσει ο Κώστας Ζαχαριάδης, κυρίως λόγω της σχέσης που έχει αναπτύξει µε τον δήµαρχο Αθηναίων, Χάρη ∆ούκα, αλλά και της σηµαντικής συµβολής του στην προσπάθεια να υπάρξουν κοινές υποψηφιότητες στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΚΕ∆Ε και ΠΕ∆Α). Την απόσταση που χωρίζει τους δύο χώρους ενίσχυσε η αποχώρηση της οµάδας Αχτσιόγλου και της Οµπρέλας.

Οπως προαναφέραµε, ο κ. Ανδρουλάκης έβλεπε µε ενδιαφέρον το ενδεχόµενο να αναδειχθούν στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη της δικής του γενιάς µε τα οποία δεν έχει έρθει σε σύγκρουση. Θεωρούσε ότι θα µπορούσαν να βρεθούν ή, έστω, να αναζητηθούν κάποιοι κοινοί κώδικες µε την κ. Αχτσιόγλου, τον κ. Χαρίτση κ.ά. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί µε ενδιαφέρον τις διεργασίες που καταγράφονται σε αυτόν τον χώρο, ενώ πρέπει να επισηµανθεί πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει προσωπική επαφή µε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έχει άριστη σχέση µε τα περισσότερα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Ενοποιητικό ρόλο θα µπορούσε να παίξει και ο επικεφαλής της κίνησης Ανανεωτική Αριστερά και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θόδωρος Μαργαρίτης, ο οποίος διατηρεί ισχυρούς δεσµούς µε πρόσωπα της Νέας Αριστεράς, όπως είναι ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Βούτσης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Μπίστης και ο ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης.

Εν αναµονή εξελίξεων

Η γενικότερη αίσθηση που επικρατεί, πάντως, είναι πως αµέσως µετά τις ευρωεκλογές -και αφού έχουν µπει σε νέα βάση οι συσχετισµοί στην Κεντροαριστερά- θα υπάρξουν από την πλευρά του κ. Ανδρουλάκη κινήσεις κυρίως προς τη Νέα Αριστερά. Εκτιµάται, δηλαδή, πως µε ένα ποσοστό που θα προσεγγίζει το 20% θα θελήσει να είναι αυτός που θα πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες, ξανακάνοντας το ΠΑΣΟΚ ηγέτιδα δύναµη όλου του χώρου.

Εν αναµονή, βεβαίως, και των εξελίξεων που µπορεί να προκύψουν στον ΣΥΡΙΖΑ από το εκλογικό αποτέλεσµα, όπως προεξοφλούν πρόσωπα του κλίµατος του Αλέξη Τσίπρα. Ο τελευταίος, άλλωστε, σύµφωνα µε τις πληροφορίες της κυριακάτικης έκδοσης της «Απογευµατινής» θα επιδιώξει να παίξει έναν ενοποιητικό ρόλο µεταξύ των δυνάµεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, έχοντας στην παρούσα φάση προνοµιακό συνοµιλητή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. 

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής