Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας θα παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει το σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζει στον πρώτο χρόνο της νέας της θητείας. Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας των πολιτών έναντι των αυξανόμενων τιμών είναι ότι στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας χρονιάς (Alco), το 42% αναφέρει ως μεγαλύτερο φόβο το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και το 24% ένα πρόβλημα υγείας.

Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από τα Χριστούγεννα αποτυπώνεται επίσης η έγνοια του κόσμου για τις τιμές, που συνεχίζουν να παίρνουν την ανηφόρα: Το 42% των πολιτών δηλώνει ότι η ακρίβεια είναι «το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας» (Metron Analysis), ενώ στην έρευνα της Pulse σχεδόν εννέα στους δέκα πολίτες (ποσοστό 88%) εκφράζουν ανησυχία (Πολύ και Αρκετά) σε σχέση με την ακρίβεια και τις αυξήσεις των τιμών.

Διαβάστε ακόμα: Ακρίβεια: Ανακοινώνονται νέα μέτρα την Τετάρτη - Ποια προϊόντα μπαίνουν στο «στόχαστρο»


Ακρίβεια: Τα τρία όπλα της κυβέρνησης

Τα βασικά «όπλα» της κυβέρνησης για την καταπολέμηση –ή την αντιμετώπιση– της ακρίβειας είναι τρία.

1. Η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, με τις αυξήσεις σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και συντάξεις, που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου, και την επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

2. Οι παρεμβάσεις στα σούπερ μάρκετ («Καλάθι νοικοκυριού», μόνιμες μειώσεις τιμών).

3. Οι τακτικοί και στοχευμένοι έλεγχοι στην αγορά για αισχροκέρδεια και κερδοσκοπία, αλλά και για παράβαση του νόμου περί παραπλανητικών εκπτώσεων.

«Θέλω να τονίσω ότι οι έλεγχοι που γίνονται στην αγορά θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση. Δεν είναι δυνατόν μια εισαγόμενη κρίση ακρίβειας να είναι ευκαιρία για κερδοσκοπία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελευταία του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για τα μέτρα κατά της ακρίβειας στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα εξειδικεύσει τα μέτρα, σε συνέντευξη Τύπου.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα είναι διοικητικού χαρακτήρα –και όχι μόνο– και θα αφορούν κυρίως τα προϊόντα όπου έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού έδειξαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών στη χώρα μας και στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιχειρούν να συγκρατήσουν τις τιμές στο ράφι και να διορθώσουν τις στρεβλώσεις στην αγορά ώστε να λειτουργεί καλύτερα και πιο καθαρά ο ανταγωνισμός.

Τέτοια προϊόντα είναι το βρεφικό γάλα, οι βρεφικές πάνες, τα απορρυπαντικά, τα καθαριστικά σπιτιού και τα είδη ατομικής υγιεινής, όπως σαμπουάν και οδοντόκρεμες. Στόχος είναι, όπως έχει επισημάνει ο κ. Σκρέκας, «από τον Μάρτιο και μετά να βλέπουμε μειώσεις τιμών σε συγκεκριμένες κατηγορίες που είχαμε διαπιστώσει αυξημένες τιμές αδικαιολόγητες σε σχέση με την Ευρώπη».

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει συνεχώς μέτρα για να τιθασεύσει την ακρίβεια, για την οποία εκτίμησε πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική οικογένεια. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και είπε ότι θα ανακοινωθούν μέτρα για τον καλύτερο ανταγωνισμό στην αγορά, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες καθαρότερων τιμών και να λειτουργεί η αγορά όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Προανήγγειλε και συγκεκριμένα μέτρα για την τιμή του βρεφικού γάλακτος, ενώ εμφανίστηκε αντίθετος στο μέτρο της διατίμησης.