Την αντίθεσή του στη βασική πρόβλεψη του νόμου στην ισότητα του γάμου, καθώς -όπως είπε- θα συμπαρασύρει την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια, εξέφρασε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη, ο βουλευτής Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, τονίζοντας πως «λύση δίνει το υφιστάμενο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης».

Ξεκαθάρισε, παράλληλα, πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ είπε πως αν ήταν υπουργός και διαφωνούσε, θα έθετε την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Διαβάστε ακόμα: Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Ο Μητσοτάκης αναλαμβάνει να πείσει κοινωνία και βουλευτές – Γιατί δεν επιβάλλει κομματική πειθαρχία

Επιπλέον, ο Κωνσταντίνος Καραγκούνη ανέφερε πως είναι θετικό το γεγονός ότι θα υπάρξει χρόνος ώστε να κατατεθούν όλες οι προτάσεις και πως ο πρωθυπουργός δεν βάζει κομματική πειθαρχία.

Ακόμη, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι θέλει να εργαλειοποιήσει μια κατάσταση.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραγκούνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Άκουσα θετικά το γεγονός ότι θα υπάρξει χρόνος για να συζητήσουμε το πολύ ευαίσθητο αυτό θέμα, για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις αντιρρήσεις μας, τις ενστάσεις μας και να το συζητήσουμε περαιτέρω. Κρατώ επίσης θετικό ότι ο πρωθυπουργός δεν βάζει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας διότι καταλαβαίνει ότι το συγκεκριμένο νομοθέτημα είναι ένα ζήτημα συνείδησης πάνω απ' όλα για τον κάθε βουλευτή, οπότε μπορούμε όλοι οι συνάδελφοι να τοποθετηθούμε αναλόγως.

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Είμαι αντίθετος στη βασική πρόβλεψη του νόμου, δηλαδή την ισότητα στον γάμο, πράγμα το οποίο συμπαρασύρει συνολικά την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι ο λόγος για τον οποίο πολλές χώρες στην Ευρώπη δεν έχουν ψηφίσει ανάλογη νομοθεσία, είναι ο λόγος για τον οποίο τα ευρωπαϊκά δικαστήρια σε κάποιες αποφάσεις έχουν εκφράσει ενστάσεις και αντιρρήσεις. Είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η αντίθεση στον δημόσιο διάλογο από πολλούς και είναι ο λόγος που μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι αντίθετη σε αυτή τη νομοθεσία.

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Μπορούμε να βρούμε λύσεις τροποποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης.

Ερωτηθείς αν θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο:

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Δεν είναι ένα ζήτημα μόνο ιδεολογικής προσέγγισης ή κοινωνιολογικής προσέγγισης, είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορούμε να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να βρούμε μια λύση μέσα από το υφιστάμενο πλαίσιο. Από εκεί και πέρα, εγώ είχα πει ότι θα καταψήφιζα ακόμα κι αν υπήρχε κομματική πειθαρχία, τώρα που δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, και σέβομαι απόλυτα αυτό που λέει ο πρωθυπουργός ότι κατά συνείδηση να ψηφίσουν οι βουλευτές, προφανώς είμαι αντίθετος σε αυτή τη διάταξη και προφανώς θα το καταψηφίσω αλλά ας μην προστρέξουμε μέχρις εκεί γιατί τώρα ξεκινάει ο διάλογος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι μπορούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο οι υπουργοί:

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Εγώ αν ήμουν υπουργός και διαφωνούσα, θα έθετα την παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μπορούσε αυτός να αποφασίσει τι μπορεί να γίνει ή δεν μπορεί να γίνει. Εγώ αν ήμουν υπουργός θα έκανα αυτό ως μια πράξη συνείδησης...

Για τη στάση του κ. Ανδρουλάκη:

Κ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ: Δεν μπορείς να είσαι ευαίσθητος στα δικαιώματα a la carte όπως είναι ο κ. Ανδρουλάκης. Εδώ προσπαθεί να εργαλειοποιήσει την όλη κατάσταση. Ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να εργαλειοποιήσει μια κατάσταση, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει αυτή η νομοθέτηση; Εγώ δεν το πιστεύω, ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι το πιστεύει. Αν το πιστεύει θα πρέπει να το δει συνολικά και να τοποθετηθεί. Το να το βάζει με αιρέσεις «αν δεν ψηφίσουν κάποιοι της Ν.Δ. δεν θα ψηφίσω κι εγώ», αυτό είναι εργαλειοποίηση και ο κόσμος το καταλαβαίνει.