Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο και στόχος είναι η ψήφισή του μέσα στον Ιανουάριο, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη και εγώ», με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως.

Είπε πως αφορά όποιον Έλληνα πολίτη επιθυμεί να ψηφίσει με επιστολική ψήφο 40 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ανέφερε πως θα έχει ισχύ για Έλληνες που βρίσκονται ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό, αλλά και Έλληνες που βρίσκονται εντός της επικράτειας.

Σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είπε πως απαντά στην πραγματικότητα να αναγνωρίσουμε την ισοτιμία στον γάμο και στα δικαιώματα των παιδιών.



Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, εισάγεται από τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στόχος είναι η ψήφιση του εντός του Ιανουαρίου.

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θα δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη το επιθυμεί να εγγραφεί μέσω πλατφόρμας να ζητήσει να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου το αργότερο 40 μέρες πριν από τις εκλογές. Η πλατφόρμα θα κλείσει περίπου στις 29 Απριλίου. Η δυνατότητα αυτή ισχύει τόσο για Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό ή που θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα στο εξωτερικό ή που θα βρίσκονται την ημέρα των ευρωεκλογών στο εξωτερικό αλλά και για Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται εντός της επικράτειας. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν 9 Ιουνίου θα είμαστε εν μέσω τουριστικής περιόδου και πόσο σημαντικό είναι να διευκολύνουμε τους εποχικά εργαζόμενους συμπολίτες μας οι οποίοι εργάζονται σε νησιά της χώρας μας για παράδειγμα, να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρία, φοιτητές οι οποίοι θα είναι τότε μέσω της εξεταστικής περιόδου, μαθητές της Γ Λυκείου οι οποίοι θα είναι τότε μέσω Πανελλαδικών εξετάσεων άρα πολλοί συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια πρακτικά εμπόδια, μια δυσκολία στη μετακίνηση για οποιονδήποτε λόγο μπορούν και αυτοί να επωφεληθούν αυτή της ρύθμισης.

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Είναι ένα μέτρο το οποίο βαθαίνει τη δημοκρατία. Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να ψηφίσει μέσω επιστολικής ψήφου.

Αναφορικά με το θέμα της αξιολόγησης για τις διοικήσεις των φορέων

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων της χώρας. Έχουν αναφερθεί όλα τα πτυχία τόσο από το χώρο της ιατρικής όσο και από το χώρο της διοίκησης βάσει των οποίων μπορεί κάποιος να είναι επιλέξιμος. Έχουν δρομολογηθεί όλα για αυτή την εξέταση δεξιοτήτων που ελέγχει κανείς συλλογισμό, παραγωγικό συλλογισμό, επαγωγικό συλλογισμό. Με λίγα λόγια έγινε πράξη αυτό που είχαμε υποσχεθεί. Οι αιτήσεις ξεκινούν σε περίπου σε μια εβδομάδα.

Αναφορικά για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Αυτή η μεταρρύθμιση έρχεται να απαντήσει σε μια κοινωνική πραγματικότητα, έρχεται να απαντήσει στην ανάγκη να αναγνωρίσουμε την ισοτιμία στο γάμο, έρχεται να απαντήσει σε ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων των παιδιών.

Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Θεωρώ πολύ θετικό ότι διεξάγεται αυτός ο διάλογος. Πάμε να λύσουμε ζητήματα από μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοούμε και επίσης πρέπει εν έτει 2024 να φροντίζουμε για την ισότητα των δικαιωμάτων.