Την πρώτη του επίσκεψη εκτός των συνόρων της χώρας για το 2024 πραγματοποιεί αύριο, Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Ελβετία και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, για πρώτη φορά με την επενδυτική βαθμίδα στις «αποσκευές» του, αλλά και με την αναγνώριση από τον Economist της Ελλάδας ως «χώρα της χρονιάς» για το 2023. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει συνεργάτης του, «δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πια την κρίση», καθώς τα γεγονότα δηλαδή μιλούν από μόνα τους.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπου θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας», ανέφερε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει ακόμα σε δημόσιες συζητήσεις για την θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο και τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια συγκυρία αβεβαιότητας και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή».

Στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει αρκετά αιτήματα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατά την τριήμερη παραμονή του στο Νταβός και το τελικό πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα.

Διαβάστε ακόμα: Νταβός: Η ατζέντα της παγκόσµιας ελίτ - Επιχειρηµατίες, πολιτικοί και ακαδηµαϊκοί θα αναλύσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήµη, τη βιοµηχανία και την κοινωνία


Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συναντήσεις και οι συνεντεύξεις σε Bloomberg και CNN


Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις, στο Bloomberg και στο CNN, για να απευθυνθεί στη διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η χώρα μας.

Οι συναντήσεις του στο Νταβός θα περιλαμβάνουν ανθρώπους - κλειδιά στο παγκόσμιο επιχειρείν, όπως είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Πάτρικ Γκέλσιγνκερ, που εξετάζει εδώ και καιρό την προοπτική σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα.

Είναι επίσης προγραμματισμένο να μιλήσει στο Φόρουμ και συγκεκριμένα το μεσημέρι της Πέμπτης σε μια ομιλία με θέμα «Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» και συντονιστή τον διευθυντή του Foreign Policy, Ράβι Αγκραουάλ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και γενικότερα για την λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, σε μία συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, ο Μαξίμ Τιμτσένκο, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας και ο διευθυντής του Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι.


Η Τουρκία και η Σύνοδος στο Νταβός

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους Τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μην συμμετάσχουν στη σύνοδο στο Νταβός, λόγω «της θέσης των διοργανωτών για την παλαιστινο-ισραηλινή σύγκρουση».

Όπως σημειώνει το σχετικό ρεπορτάζ, «ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ σχεδίαζε να παραστεί στην ετήσια συνάντηση πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών μέχρι που τον σταμάτησε ο Ερντογάν, ο οποίος είχε επικρίνει τους χειρισμούς του Ισραήλ στον πόλεμο της Γάζας», με τον δημοσιογράφο να επισημαίνει πως «μια τέτοια απόφαση του Τούρκου ηγέτη θα μπορούσε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Άγκυρας να αλληλεπιδράσει με τους παγκόσμιους επενδυτές».